Gepidler: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot değişikliği Ekleniyor: sh:Gepidi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
k dz
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Gepid kingdom 6th century.png|thumb|right|250px|539-551]]
[[Dosya:Gepid kingdom 6th century.png|thumb|right|250px|539-551]]
'''Gepidler''', [[Vistül Nehri]]'nin etrafında hüküm sürmeye başlamış [[Cermen]] kökenli bir doğu kavmidir. MS 1.-3. yüzyıllarda hüküm sürmüşlerdir. Zaman geçtikçe [[Karpatlar]]'a ve [[Tuna]] Nehri'ne doğru topraklarını genişlettiler. [[Hun]] akınlarıyla batıya doğru çekilmek zorunda kaldılar. En bilindik kralları [[Kral Ardaric]]'tir. Başlangıçta [[Attila]]'nın komutanlarından olan [[Ardaric]], onun ölümünden sonra Hunlara isyan ederek, [[Attila]]'nın oğlu İlek'i(Ellac) [[454]] yılında Nedao Savaşında yenilgiye uğratmıştır. Gepidlerin siyasi varlıkları 3. yüzyılın sonlarına doğru ortadan kalktı.
'''Gepidler''', [[Vistül Nehri]]'nin etrafında hüküm sürmeye başlamış [[Cermen]] kökenli bir doğu kavmidir. MS 1-3. yüzyıllarda hüküm sürmüşlerdir. Zaman geçtikçe [[Karpatlar]]'a ve [[Tuna Nehri]]'ne doğru topraklarını genişlettiler. [[Hun]] akınlarıyla batıya doğru çekilmek zorunda kaldılar. En bilindik kralları [[Kral Ardaric]]'tir. Başlangıçta [[Attila]]'nın komutanlarından olan [[Ardaric]], onun ölümünden sonra Hunlara isyan ederek, Attila'nın oğlu İlek'i 454 yılında Nedao Savaşı'nda yenilgiye uğratmıştır. Gepidlerin siyasi varlıkları 3. yüzyılın sonlarına doğru ortadan kalktı.


== Kaynak ==
== Kaynakça ==
Bu anlatımın bazı kesimleri şu kaynaklardan derlenmiştir:
* http://www.maximumbilgi.com/default.asp?sx=mkl&ID=4401
* http://www.maximumbilgi.com/default.asp?sx=mkl&ID=4401
* Sabah Tarih Atlası
* ''Sabah Tarih Atlası''


{{Etnik grup-taslak}}
{{Etnik grup-taslak}}




[[Kategori:Antik Cermen halkları]]
[[Kategori:Antik Cermen halkları]]

Sayfanın 07.04, 30 Haziran 2011 tarihindeki hâli

539-551

Gepidler, Vistül Nehri'nin etrafında hüküm sürmeye başlamış Cermen kökenli bir doğu kavmidir. MS 1-3. yüzyıllarda hüküm sürmüşlerdir. Zaman geçtikçe Karpatlar'a ve Tuna Nehri'ne doğru topraklarını genişlettiler. Hun akınlarıyla batıya doğru çekilmek zorunda kaldılar. En bilindik kralları Kral Ardaric'tir. Başlangıçta Attila'nın komutanlarından olan Ardaric, onun ölümünden sonra Hunlara isyan ederek, Attila'nın oğlu İlek'i 454 yılında Nedao Savaşı'nda yenilgiye uğratmıştır. Gepidlerin siyasi varlıkları 3. yüzyılın sonlarına doğru ortadan kalktı.

Kaynakça