Funk: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
TXiKiBoT (mesaj | katkılar)
k r2.4.6) (Bot değişikliği Ekleniyor: ka:ფანკი
Hedda Gabler~trwiki (mesaj | katkılar)
Berkay0652 (ileti - katkılar) kullanıcı adlı veya IP adresli kullanıcı tarafından oluşturulmuş 2008-06-10 18:30:14 tarihli sürüme dönüş!
1. satır: 1. satır:
'''Funk''', [[groove]] kavramının üzerine kurulu bir [[müzik]] türüdür. Tek başına bir müzik türü değildir, belirli türlere ayrılmıştır. Özellikle 70'lerin sonunun funk müzikalitesi [[disco]]/[[pop]]/[[boogie]] izlenimi verir. İlk olarak [[Afrika]] kökenli [[ABD|Amerikalı]] müzikçiler tarafından yapılmıştır. Günümüzde funk kavramı ile [[punk]] kavramı sıkça karıştırılan iki kavramdır. Funk, [[R&B]] müziğin bir alt sınıfı olarak karşımıza çıkarken ve içine [[Black Eyed Peas]] gibi sanatçı ya da grupları alırken, punk ise [[rock]] müzik kültürü ile alakalıdır.
==Funk Kavramı==


{{müzik-taslak}}
'''Funk''' kelimesinin sözlük anlamı, cinsel ilişki sırasında oluşan vücut kokusudur. AfroAmerikan müzisyenler bu tatlı ve sürekli ritmin cinsel birleşmeyi çağrıştırmasından ötürü bu müzik kalıbını "funk" olarak isimlendirmişlerdir. Funk sözcüğü, 1960'lara kadar kaba bir tabir olarak kabul edilmiştir.


[[Kategori:Tarzlara göre müzik]]
'''Funk''' güçlü bas [[resif]]leri(riff) kullanarak, yoğun bir [[groove]] yaratır. [[James Jamerson]] gibi bassçıları ön plana koyan Motown Recordings'in, Funk temellerini oluşturduğu söylenebilir. Motown Recordings 'te olduğu gibi, Funk'ta bas yürüyüşleri şarkının odağıdır. Önemli funk basistleri olarak; [[Bootsy Collins]], [[Bernard Edwards]], [[George Porter]], [[Jr.]], [[Louis Johnson]] ve [[Sly & the Family Stone]] 'un [[Larry Graham]]'ı sayılabilir. Graham "[[Slap]]" tekniğinin yaratacısı olarak anılır, ki bu teknik funk 'ın önemli bir parçası haline gelecektir.

'''Ayrıca belirtmek gerekirse''', önemli funk solocularının önemli bir bölümünün jazz geçmişine sahip olduğu görülür. Örnek vermek gerekirse, Funk türü müziğin önemli müzisyenlerinden Trombonist [[Fred Wesley]] ve saksafonist [[Maceo Parker]] söylenebilir ve bu iki müzisyen de [[James Brown]], [[George Clinton]] ve [[Prince]] çalışmışlardır. Bazen funk kavramı 1970'lerde "[[hardcore funk]]" ve "[[sophisticated funk]]" olarak ikiye ayrılır. Hardcore funk denilince akla ilk gelen earthy(sert, kaba denebilir) soundlarıyla James Brown ya da [[Funkadelic]] olurken, sophisticated funk daha yumuşak ve hisli soundlarıyla öne çıkan [[Earth, Wind & Fire]] ya da [[Brothers Johnson]] anılır.

=== Karakteristikler ===

'''Funk''', [[Bebop Jazz]]da olduğu gibi, [[minör akor]]lara add7 veya add11 modlarının uygulanmasıyla ya da [[dominant yedili akor]]ların değiştirilmiş 9 modlarıyla oluşabilecek [[genişletilmiş akor]]lardan faydalanır. Fakat Funkta, Bebop Jazzdaki karmaşık akor değişimleri kullanılmaz. Onun yerine hafif harmonik değişimler içeren, sabit ve sürükleyici akor tekrarlarından yararlanır.

'''Funk şarkılarında''', popüler müzikte kullanılan [[majör]] ya da [[natürel minör]] modlarının aksine, tipik olarak akorlara [[dorian]] ve [[mixolydian]] modları uygulanmıştır. Bu modların blues skalasıyla karıştırılmasıyla, melodik içerik türetilmiş olur.

[[Kategori:Funk| ]]


[[als:Funk (Musik)]]
[[als:Funk (Musik)]]
[[bg:Фънк]]
[[bg:Фънк музика]]
[[br:Funk]]
[[ca:Funk]]
[[ca:Funk]]
[[cs:Funk]]
[[cs:Funk]]
[[da:Funk]]
[[da:Funk]]
[[de:Funk (Musik)]]
[[de:Funk (Musik)]]
[[el:Funk]]
[[en:Funk]]
[[en:Funk]]
[[eo:Funko]]
[[eo:Funko]]
[[es:Funk]]
[[es:Funk]]
[[et:Funk]]
[[et:Funk]]
[[eu:Funk]]
[[fa:فانک]]
[[fi:Funk]]
[[fi:Funk]]
[[fr:Funk]]
[[fr:Funk]]
[[fy:Funk]]
[[fy:Funk]]
[[gd:Func]]
[[gl:Funk]]
[[gl:Funk]]
[[he:פאנק (Funk)]]
[[he:פאנק (Funk)]]
[[hr:Funk]]
[[hr:Funk]]
[[hu:Funk]]
[[id:Funk]]
[[id:Funk]]
[[it:Funk]]
[[it:Funk]]
[[ja:ファンク]]
[[ja:ファンク]]
[[ka:ფანკი]]
[[ko:펑키]]
[[ko:펑크]]
[[lmo:Funk]]
[[lt:Fank]]
[[lv:Fankmūzika]]
[[nah:Funk]]
[[nah:Funk]]
[[nds-nl:Funk]]
[[nl:Funk]]
[[nl:Funk]]
[[no:Funk]]
[[no:Funk]]
55. satır: 34. satır:
[[simple:Funk]]
[[simple:Funk]]
[[sk:Funk]]
[[sk:Funk]]
[[sl:Funk]]
[[sr:Фанк]]
[[sr:Фанк]]
[[sv:Funk]]
[[sv:Funk]]
[[ta:வன்கு இசை]]
[[th:ฟังก์]]
[[th:ฟังก์]]
[[uk:Фанк]]
[[uk:Фанк]]
[[zh:放克]]

Sayfanın 12.54, 17 Haziran 2011 tarihindeki hâli

Funk, groove kavramının üzerine kurulu bir müzik türüdür. Tek başına bir müzik türü değildir, belirli türlere ayrılmıştır. Özellikle 70'lerin sonunun funk müzikalitesi disco/pop/boogie izlenimi verir. İlk olarak Afrika kökenli Amerikalı müzikçiler tarafından yapılmıştır. Günümüzde funk kavramı ile punk kavramı sıkça karıştırılan iki kavramdır. Funk, R&B müziğin bir alt sınıfı olarak karşımıza çıkarken ve içine Black Eyed Peas gibi sanatçı ya da grupları alırken, punk ise rock müzik kültürü ile alakalıdır.