Guerrillero Heroico: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot değişikliği Ekleniyor: sk:Guerrillero Heroico
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot değişikliği Değiştiriliyor: pt:Guerrilheiro heróico
24. satır: 24. satır:
[[it:Guerrillero Heroico]]
[[it:Guerrillero Heroico]]
[[ja:英雄的ゲリラ]]
[[ja:英雄的ゲリラ]]
[[pt:Guerrilheiro heróico]]
[[pt:Che Guevara (fotografia)]]
[[ro:Che Guevara (fotografie)]]
[[ro:Che Guevara (fotografie)]]
[[sk:Guerrillero Heroico]]
[[sk:Guerrillero Heroico]]

Sayfanın 21.42, 13 Haziran 2011 tarihindeki hâli

Bu maddede dünyaca ünlü Che Guevara portresinden söz edilmektedir. Fotoğraftaki kişiyle ilgili bilgi için Ernesto Che Guevara sayfasına bakınız.
Alberto Korda`nın objektifinden Che Guevara

Alberto Korda`nın 5 Mart 1960 tarihinde La Coubre patlamasında hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze töreninde çektiği ünlü fotoğraf ancak yedi yıl sonra yayımlanmıştır. Maryland Institute College of Art bu fotoğrafın dünya üzerindeki en ünlü fotoğraf ve 20. yy.’ın sembolü olduğunu belirtmiştir.

Korda, Leica model makine Kodak Plus-X filmiyle deklanşöre basmıştır. Aynı filmde Jean-Paul Sartre ve Simone de Beauvoir fotoğrafları da vardı ve Küba gazetelerinde o zaman için daha değerli olan bu fotoğraflar yayımlanırken Che pozu yayımlanmadı. Korda pozu kendisinde sakladı.

Guevara`nın ölümünden sonra İtalyan yayımcı Giangiacomo Feltrinelli Bolivya Günlüğü`nün haklarını alıp yayımlarken bu pozu da büyük bir poster halinde bastı. Böylece bu fotoğraf dünyaca tanınır hale geldi.

Korda fotoğrafın sayısız defa kullanılmasına telif hakkı istemeden izin verdi. Fakat fotoğrafın ilgisiz nesnelerle birlikte kullanılmasına karşı çıkarak 2000 yılında içki firması Smirnoff`a dava açtı. Fotoğrafın kullanımıyla ilgili şöyle dedi: "Che Guevara`nın uğrunda öldüğü görüşleri destekleyen biri olarak, bu fotoğrafın onun anısını yaşatmaya ve dünyadaki sosyal adaleti sağlamaya çalışanların kullanmasına karşı değilim, fakat alkol gibi ticari nesnelerin reklamını yapmak için Che`nin şöhretini kullananların kategorik olarak karşısındayım." Kazandığı 50.000 doları Küba Sağlık Sistemi`ne bağışladı ve "Eğer Che yaşasaydı o da aynısını yapardı" dedi.