Foligno: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Noyder (mesaj | katkılar)
Yeni
 
Noyder (mesaj | katkılar)
60. satır: 60. satır:
==Coğrafi konumu==
==Coğrafi konumu==


Foligno Umbria bolgesinin merkez dogusunda olup "Tiopino Nehri"'nin [[Apeninler]]'den inip "Clitunno" akarsu sisteminin icinde bulundugu genis ovaya girdigi mevkide konumlanmistir. Sehir bagli oldugu il merkezi olan Perugia'nin 40 km guneydogusunda; [[Trevi]] sehrininin 10 km kuzey-kuzey-batisinda ve [[Spello]] kasabasinin 6 km guneyinde bulunur. Etrafindaki arazi ve sehre bagli bazi semt ve koyler genellikle daglik engebeli olmakla beraber sehrin merkezi bir duzlukte kurulmustur. Sehir bagli bir semt olan "Curasci" koyu 1016m rakimli bir tepe uzerindedir ve Budino koyu ise 196m rakimlidir. "Umbra Vadesi" icinde bulunan sehir "Topino Nehri" ile "Menotre Cayi"'nin birbirine katildigi mevkidedir. Bu akarsular [[Tiren Denizi]]'ne akan [[Tiber Nehri]] havzasina dahil olurlar.
Foligno Umbria bölgesinin merkez doğusunda olup "Tiopino Nehri"'nin [[Apeninler]]'den inip "Clitunno" akarsu sisteminin içinde bulunduğu bir geniş ovaya girdiği mevkide konumlanmıştır. Şehir bağlı olduğu il merkezi olan Perugia'nın 40 km güneydoğusunda; [[Trevi]] şehrininin 10 km kuzey-kuzey-batısında ve [[Spello]] kasabasının 6 km güneyinde bulunur. Etrafındaki arazi ve şehre bağlı bazı semt ve köyler genellikle dağlık engebeli olmakla beraber şehrin merkezi bir düzlükte kurulmuştur. Şehir bağlı bir semt olan "Curasçı" köyü 1016m rakımlı bir tepe üzerindedir ve Budino köyü ise 196m rakımlıdır. "Umbra Vadesi" içinde bulunan şehir "Topino Nehri" ile "Menotre Çayı"'nın birbirine katıldığı mevkidedir. Bu akarsular [[Tiren Denizi]]'ne akan [[Tiber Nehri]] havzasına dahil olurlar.


Fogliano sehri yuksek deprem rizikososu olan bir alndir ve tarihsel olarak sehir, en onemlileri 1832 ve 1997'de ortaya cikan, depremlerden etkilenmekte ve hasar gormektedir.
Fogliano şehri yüksek deprem rizikososu olan bir alndir ve tarihsel olarak şehir, en önemlileri 1832 ve 1997'de ortaya çıkan, depremlerden etkilenmekte ve hasar görmektedir.


==Tarihçe==
==Tarihçe==

Sayfanın 13.12, 7 Haziran 2011 tarihindeki hâli

Foligno
Comune di Foligno
Foligno Katedrali
Ülke İtalya İtalya
BölgeUmbria
İlPerugia ili
İdare
 • Belediye BaşkanıNando Mismetti (PD)
Yüzölçümü
 • Toplam263.77 km²
Rakım234 m
Nüfus
 (30.4.2010)
 • Toplam57.917
 • Yoğunluk219.5/km²
Zaman dilimiUTC+1 (OAZD)
Alan kodu0742

Foligno,(Latince:Fulginia, Fulginium veya Fulginiae; Umbria lehcesi:Fuligni) merkezi İtalya'da Umbria Bölgesi'nde, Perugia ili'ne bagli ve Perugia sehrinin merkezinin 10km guneydogusunda bulunan bir kent ve bir komün.

Coğrafi konumu

Foligno Umbria bölgesinin merkez doğusunda olup "Tiopino Nehri"'nin Apeninler'den inip "Clitunno" akarsu sisteminin içinde bulunduğu bir geniş ovaya girdiği mevkide konumlanmıştır. Şehir bağlı olduğu il merkezi olan Perugia'nın 40 km güneydoğusunda; Trevi şehrininin 10 km kuzey-kuzey-batısında ve Spello kasabasının 6 km güneyinde bulunur. Etrafındaki arazi ve şehre bağlı bazı semt ve köyler genellikle dağlık engebeli olmakla beraber şehrin merkezi bir düzlükte kurulmuştur. Şehir bağlı bir semt olan "Curasçı" köyü 1016m rakımlı bir tepe üzerindedir ve Budino köyü ise 196m rakımlıdır. "Umbra Vadesi" içinde bulunan şehir "Topino Nehri" ile "Menotre Çayı"'nın birbirine katıldığı mevkidedir. Bu akarsular Tiren Denizi'ne akan Tiber Nehri havzasına dahil olurlar.

Fogliano şehri yüksek deprem rizikososu olan bir alndir ve tarihsel olarak şehir, en önemlileri 1832 ve 1997'de ortaya çıkan, depremlerden etkilenmekte ve hasar görmektedir.

Tarihçe

Nüfus gelişimi

Foligno'nun belediye sınırları içinde nüfusu (30.4.2010 itibarıyla) 57.917 kişidir. 19. yy ve 20.yy da Foligno'nin nüfusunun gelismesi şu gösterimde görülebilir:[1]

Kişi

Ekonomi

Foligno bir demiryolu merkeziudir. Sehirden gecen hat Roma-Ancona anahatti uzerindedir. Foligno Perugia ili icinde buluna en onemli demiryolu kavsagidir. Bu nedenle merkezi Italya'da demiryolu makinelerinin bakimi ve tamiri icin tesisler bu sehirde kurulmustur. Bu nedenle II. Dunya Savasi''nda mmuteffik ucak hucumlarina ugramis; sehri de hasar gormus ve bugunku modern gorumu bu hasardan sonra sehri yeniden imarina borcludur. Sehir merkezi Italya'da bulunan otoyol ve karayollari sisteminin de bir kavsak dugum noktasidir.

Sehirde seker fabrikalari; tekstil fabrikalari; yapim malazemeleri imalati; kagit fabrikalari; kereste fabrikalari ve metalurji industiurleri bulunmaktadir.


Görülebilecek turistik yerler

Foligno'da görülebilecek turistik yerler şunlardır:

Komşu komünler

Foligno komünü şu komünlerle sınır komşusudur:Bevagna, Montefalco, Nocera Umbra, Sellano, Serravalle di Chienti (MC), Spello, Trevi, Valtopina, Visso (MC)

Kardeş şehirler

Foligno'nun şu kentlerle kardeş şehir bağlantıları bulunmaktadır:


Resimler


Kaynakça

Ayrıca bakınız

Dışsal bağlantılar


Şablon:Büyük Nüfuslu İtalya Şehirleri