Çinko-hava pili: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
41. satır: 41. satır:
-->
-->
[[Kategori:Elektrik gücüyle hareket eden taşıtlar]]
[[Kategori:Elektrik gücüyle hareket eden taşıtlar]]
[[Kategori:Piller]]


[[cs:Zinko-vzdušný článek]]
[[cs:Zinko-vzdušný článek]]

Sayfanın 18.12, 11 Mayıs 2011 tarihindeki hâli

Çinko-hava pili, (veya Çinko-hava yakıt hücresi), tekrar doldurulamayan piller grubunda olup, çinkonun, havanın oksijeni ile oksidasyonu yoluyla çalışırlar. Yüksek enerji yoğunluğuna sahiptirler ve üretilmeleri ekonomiktir. İşitme cihazlarında ve elektrikli araçlarda kullanılırlar.

Bu yakıt hücrelerinin üzerinde çinko tozunu oksitleyecek havanın gireceği bir delik bulunur. Satın alındığında bu delik bir bant ile kapanmıştır. Bant kaldırıldıktan birkaç dakika sonra hücre elektrik üretmeye başlar ve yaklaşık olarak 1 ay süre ile enerji üretmeye devam eder. Bu hücrelerin ömürleri harcanan elektrikten ziyade üzerlerindeki deliğin açılarak hava girişine izin verlimesi ile ilgilidir. Yani delik açıldıktan sonra hiç kullanılmasa bile 1 ay kadar sonra tükenecektir. Hücreden akım çekmek, ömrünü çok fazla etkilemeyecektir. Zaten istense de çok fazla akım çekilemez, zira derhal iç direnci yükselir.

Araçlarda kullanılan türleri şarj edilemese bile, içerisinde oksitlenmiş olan çinko tozu kimyasal / fiziksel yollarla oksitlenmemiş hale getirerek tekrar kullanmak mümkündür. Bu yenileme işlemi "şarj etmek" olarak düşünülebilir.

Piller içerisinde enerji yoğunluğu (enerji/kütle oranı) en yüksek olanıdır. Zira teknik olara bir pil değil, yakıt hücresidir.

Oluşan reaksiyonlar

Anot: Zn + 4OH → Zn(OH)42– + 2e (E0 = –1.25 V)

Elektrolit: Zn(OH)42– → ZnO + H2O + 2OH

Katot: O2 + 2H2O + 4e → 4OH (E0 = 0.4 V)

Toplam: 2Zn + O2 → 2ZnO (E0 = 1.65 V)

Kaynaklar