Biçimsel galaksi sınıflaması: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
BetelgeuSeginus (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
17. satır: 17. satır:
{{gökada-taslak}}
{{gökada-taslak}}


[[Kategori:Biçimsel gökada sınıfları|*]]
[[Kategori:Biçimsel gökada sınıfları| ]]


[[bg:Камертонна диаграма на Хъбъл]]
[[bg:Камертонна диаграма на Хъбъл]]

Sayfanın 20.31, 18 Nisan 2011 tarihindeki hâli

Biçimsel gökada sınıflaması, gökbilimcilerin gökadaları görünüşlerine göre gruplara ayırdıkları bir sınıflama sistemidir. Bu sistem içinde kullanılan çeşitli şemaların en bilineni, Edwin Hubble'ın bulduğu ve Gérard de Vaucouleurs ile Allan Sandage'ın geliştirdiği Hubble düzenidir.

Hubble düzeni

Hubble düzeni, Edwin Hubble tarafından 1925 yılında geliştirilmiş bir gökada sınıflandırma düzenidir. Biçimi dolayısıyla çatal (İngilizce tuning fork) olarak da anılır.

Hubble gökada düzeni
Hubble gökada düzeni

Bu düzene göre, gökadalar sağdan eliptik olarak başlarlar ve adları E0 ile E7 olarak değişir. E biçimi temsil ederken, rakam gökadanın ne kadar oval biçiminde olduğunu gösterir. Bir diğer deyişle 0 dairesel iken, 7 son derece basıktır. Teknik açıdan eliptiklikliğin 10 katıdır.

Ardından gökadalar S0 veya merceksi gökadadan başlayıp 2 ayrı takıma ayrılırlar. Üst takım, sarmal gökadaları içerir. S sarmal anlamına gelir, sonraki harf ise sarmalların dağılımlarını tanımlar. 0 sarmal kolların yer almadığını, sonraki harfler ise son derece dışa açık ve belirgin kollar yer aldığını vurgular. Alt takım çubuklu sarmal gökadaları içerir. Gökada merkezinde çubuğun yer aldığı B imgesi ile gösterilir.

Samanyolu yani bulunduğumuz gökadanın SABbc türünde olduğuna inanılmaktadır (Yani SAb, SAc, SBb ve SBc arasındadır.).

Bu sınıflara uymayan gökadalar ise düzensiz olarak tanımlanır ve Irr ile gösterilir.