General: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
WikitanvirBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot değişikliği Ekleniyor: ce:Инарла
Kaynak etiketi eklendi
1. satır: 1. satır:
Kara ve hava kuvvetlerinde [[Albay]]'dan sonra gelen ve [[Mareşal]]'e kadar olan yüksek rütbeli [[subay]]lara verilen ünvan. Deniz Kuvvetleri'ndeki dengi "[[Amiral]]"dir. Hitap ederken yalnızca [[Korgeneral]] ve [[Orgeneral]]'e "General" denilmekle birlikte, [[Tuğgeneral]] ve [[Tümgeneral]] rütbeli subaylar, doğrudan bu rütbeleriyle anılırlar.
'''General''', kara ve hava kuvvetlerinde [[albay]]dan sonra gelen ve [[mareşal]]e kadar olan yüksek rütbeli [[subay]]lara verilen ünvan. Deniz Kuvvetleri'ndeki dengi "[[amiral]]"dir. Hitap ederken yalnızca [[korgeneral]] ve [[orgeneral]]e "General" denilmekle birlikte, [[tuğgeneral]] ve [[tümgeneral]] rütbeli subaylar, doğrudan bu rütbeleriyle anılırlar.


General rütbeleri sırasıyla şöyledir:
General rütbeleri sırasıyla şöyledir:
11. satır: 11. satır:
Türkiye'de halk arasında ve [[TSK]] içinde gayrı resmi olarak bir çok zaman general [[paşa]] olarak adlandırılır. Ancak Paşa Osmanlı zamanında yalnızca benzer rütbedeki askerlere verilen değil aynı zamanda belli bir başarıyı göstermiş sivillere de verilen bir [[ünvan]]dı. Günümüzde [[Lâkap ve Unvanların Kaldırılması Hakkındaki Kanun]] (26 Kasım 1934) ile yasak olmasına rağmen kullanılmaktadır.
Türkiye'de halk arasında ve [[TSK]] içinde gayrı resmi olarak bir çok zaman general [[paşa]] olarak adlandırılır. Ancak Paşa Osmanlı zamanında yalnızca benzer rütbedeki askerlere verilen değil aynı zamanda belli bir başarıyı göstermiş sivillere de verilen bir [[ünvan]]dı. Günümüzde [[Lâkap ve Unvanların Kaldırılması Hakkındaki Kanun]] (26 Kasım 1934) ile yasak olmasına rağmen kullanılmaktadır.


TSK'da General seviyesinde Genelkurmay Başkanı hariç 348 general görev yapmaktadir. Yasa ile tahsis edilen kadro sayısı ise 301'dir. Kara Kuvvetleri'ne 169, Hava Kuvvetleri'ne 58, Deniz Kuvvetleri'ne 47 ve Jandarma'ya 27 olmak üzere toplam 301 general kadrosu bulunuyor. Bu fark TSK'ya 301 general kadrosu verilirken istisnai bir uygulama olarak 36 generale kadar 'temdit' hakkı tanınmıştır. Yani yaş haddini doldurmayan ama o rütbede bekleme süresi biten generaller emekli edilmeyip birer yıllık uzatmalarla üç yıl daha görevde kalabilmektedir. Zaruri haller için tanınmış bir istisna kural haline gelmiş ve fazladan 36 generalin istihdamı sağlanmıştır. Ayrıca kanunda bahsedilen 'zaruri hallerde bu sayı 47'ye kadar artırılabilir' seçeneği de kalıcı kadroya dönüşmüştür. <ref>[http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1097016]</ref>
TSK'da General seviyesinde Genelkurmay Başkanı hariç 348 general görev yapmaktadir. Yasa ile tahsis edilen kadro sayısı ise 301'dir. Kara Kuvvetleri'ne 169, Hava Kuvvetleri'ne 58, Deniz Kuvvetleri'ne 47 ve Jandarma'ya 27 olmak üzere toplam 301 general kadrosu bulunuyor. Bu fark TSK'ya 301 general kadrosu verilirken istisnai bir uygulama olarak 36 generale kadar 'temdit' hakkı tanınmıştır. Yani yaş haddini doldurmayan ama o rütbede bekleme süresi biten generaller emekli edilmeyip birer yıllık uzatmalarla üç yıl daha görevde kalabilmektedir. Zaruri haller için tanınmış bir istisna kural haline gelmiş ve fazladan 36 generalin istihdamı sağlanmıştır. Ayrıca kanunda bahsedilen 'zaruri hallerde bu sayı 47'ye kadar artırılabilir' seçeneği de kalıcı kadroya dönüşmüştür. <ref>http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1097016</ref>

== Kaynakça ==
{{kaynakça}}


{{askeri-taslak}}
{{askeri-taslak}}

[[Kategori:Askeri rütbeler]]


[[ar:فريق أول (رتبة عسكرية)]]
[[ar:فريق أول (رتبة عسكرية)]]

Sayfanın 23.40, 28 Mart 2011 tarihindeki hâli

General, kara ve hava kuvvetlerinde albaydan sonra gelen ve mareşale kadar olan yüksek rütbeli subaylara verilen ünvan. Deniz Kuvvetleri'ndeki dengi "amiral"dir. Hitap ederken yalnızca korgeneral ve orgenerale "General" denilmekle birlikte, tuğgeneral ve tümgeneral rütbeli subaylar, doğrudan bu rütbeleriyle anılırlar.

General rütbeleri sırasıyla şöyledir:

TSK'da General

Türkiye'de halk arasında ve TSK içinde gayrı resmi olarak bir çok zaman general paşa olarak adlandırılır. Ancak Paşa Osmanlı zamanında yalnızca benzer rütbedeki askerlere verilen değil aynı zamanda belli bir başarıyı göstermiş sivillere de verilen bir ünvandı. Günümüzde Lâkap ve Unvanların Kaldırılması Hakkındaki Kanun (26 Kasım 1934) ile yasak olmasına rağmen kullanılmaktadır.

TSK'da General seviyesinde Genelkurmay Başkanı hariç 348 general görev yapmaktadir. Yasa ile tahsis edilen kadro sayısı ise 301'dir. Kara Kuvvetleri'ne 169, Hava Kuvvetleri'ne 58, Deniz Kuvvetleri'ne 47 ve Jandarma'ya 27 olmak üzere toplam 301 general kadrosu bulunuyor. Bu fark TSK'ya 301 general kadrosu verilirken istisnai bir uygulama olarak 36 generale kadar 'temdit' hakkı tanınmıştır. Yani yaş haddini doldurmayan ama o rütbede bekleme süresi biten generaller emekli edilmeyip birer yıllık uzatmalarla üç yıl daha görevde kalabilmektedir. Zaruri haller için tanınmış bir istisna kural haline gelmiş ve fazladan 36 generalin istihdamı sağlanmıştır. Ayrıca kanunda bahsedilen 'zaruri hallerde bu sayı 47'ye kadar artırılabilir' seçeneği de kalıcı kadroya dönüşmüştür. [1]

Kaynakça