Marsala: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Noyder (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Noyder (mesaj | katkılar)
65. satır: 65. satır:
==Coğrafi konum==
==Coğrafi konum==


[[Dosya:Map of comune of Marsala (province of Trapani, region Sicily, Italy).svg|thumb|left|250px|Marsal komununun Trapani ili icinde konumu]]
[[Dosya:Map of comune of Marsala (province of Trapani, region Sicily, Italy).svg|thumb|left|250px|Marsala komününün Trapani ili içinde konumu]]


Marsala şehri Siçlya adasının en batı noktası olan "Boeo Burunu" üzerinde; deniz sahilde bulunan ovalık bir arazide konumlanmıştır. Marsala şehri, [[Trapanı]] ile [[Mazara del Vallo]] şehirleri arasındaki yol üzerindedir. Marsala komünü, şehir karşısında bulunan Egadı adasını ve etrafındaki diğer birkaç diğer adayı da ihtiva eder.
<!--
The low coast on which it is situated is the westernmost point of the island


Marsala şehrinin iklimi çok mutedil, hatta sıcaktır. Yazın Temmuz, Ağustos ve Eylül'da ortalama ısı 28 C ile 30,3 C arasındadır ve bazı günler ısı 40 Ci aşkındır. Yaz ile kış ısı ortalamaları arasındaki fark 5-10 C olur.
The town is situated on the Mediterranean coast, in the south-western side of Sicily. It lies on the road between Trapani and Mazara del Vallo.
-->


==Tarihçe==
==Tarihçe==

Sayfanın 17.14, 11 Mart 2011 tarihindeki hâli

Marsala
Comune di Marsala
Marsala merkezi meydani
Marsala'nin İtalya ve Lombardiya Bölgesi'nde konumu
Marsala'nin İtalya ve Lombardiya Bölgesi'nde konumu
Ülke İtalya İtalya
BölgeSicilya
İlTrapani ili (TP)
İdare
 • Belediye BaşkanıGianluigi Farioli (PdL)
Yüzölçümü
 • Toplam241.64 km²
Rakım12 m
Nüfus
 (28.2.2010)
 • Toplam82.520
 • Yoğunluk341/km²
Zaman dilimiUTC+1 (OAZD)
Alan kodu0923


Marsala (Yörel Sicilya lehçesi:Maissala) İtalya'da Akdeniz adası Sicilya Özerk Bölgesi'nin Trapani ili'nde bir şehir ve yerel idare birimi olarak bir komündur.

Asıl Marsala şehrinin nüfusu yaklaşık 50.000 kişi olmakla beraber Marsala komünü içinde bulunan nisbeten yüksek nüfuslu bağlı köyler dolayısiyla Marsala komünü nüfusu (28.2.2010 tahminiyle) 82.520 kişidir. Böylece nüfus itibariyle Marsala Sicilya'da Trapani ili içinde birinci sirada komün ve Sicilya Bölgesi'nde ise (Palermo, Catania, Messina ve Siraküza'dan sonra) beşinci büyük şehirdir.

Marsala şehri kendine özel olarak ürettiği ve birçok ülkeye sattığı "Marsala Şarabı" ile meşhurdur. Dış ülkelerde satılan Marsala şarapları yüzyıllarca uygulanan geleneklere göre saf alkol eklenerek "güçlendirilmişlerdir." 1987den beri Marsala Città del Vino (Şarap Şehri) unvanını da taşımaktadır.

Coğrafi konum

Marsala komününün Trapani ili içinde konumu

Marsala şehri Siçlya adasının en batı noktası olan "Boeo Burunu" üzerinde; deniz sahilde bulunan ovalık bir arazide konumlanmıştır. Marsala şehri, Trapanı ile Mazara del Vallo şehirleri arasındaki yol üzerindedir. Marsala komünü, şehir karşısında bulunan Egadı adasını ve etrafındaki diğer birkaç diğer adayı da ihtiva eder.

Marsala şehrinin iklimi çok mutedil, hatta sıcaktır. Yazın Temmuz, Ağustos ve Eylül'da ortalama ısı 28 C ile 30,3 C arasındadır ve bazı günler ısı 40 Ci aşkındır. Yaz ile kış ısı ortalamaları arasındaki fark 5-10 C olur.

Tarihçe

Demografi

Marsala şehrinin komün belediye sınırları içindeki nüfusu (28.2.2010 tahminlerine göre) 82.520 kişidir ve nüfus yoğunluğu 34 kişi/km² olur. Marsala komününün belediye sınırları içinde 19. ve 20. yüzyıllarda nüfusunun gelişmesi resmi nüfus sayımı sonuçlarına göre şu gösterimde özetlenmiştir:[1]

Kişi


Görülecek yerler

Komşu beldeler

Marsala komününün u komünlerle ortak sınırları bulunmaktadır: Mazara del Vallo, Petrosino, Salemi, Trapani


Resimler

Kaynakça

  1. ^ Kaynak: Fransızca ve İtalyanca Wikipedia

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar


Şablon:Büyük Nüfuslu İtalya Şehirleri Şablon:Trapani ilii