Piramit sistemi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
DejinSarnav (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
השואה (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Saadet zinciri''', 90'lı yıllarda ortaya çıkmış bir para kazanma sistemi olan piramit sistemin halk arasındaki ismidir. İngilizce ismi ''pyramid scheme''dir.
== Tanımı: ==
Saadet zinciri, 90'lı yıllarda ortaya çıkmış bir para kazanma sistemi olan piramit sistemin halk arasındaki ismidir. İngilizce ismi ''pyramid scheme''dir.
Klasik [[çok katlı pazarlama]] ([[multi level marketing]]) sisteminin devşirilmiş bir modeli olarak da adlandırılabilir. [[Ağ pazarlama]]
Klasik [[çok katlı pazarlama]] ([[multi level marketing]]) sisteminin devşirilmiş bir modeli olarak da adlandırılabilir. [[Ağ pazarlama]]
veya MLM'nin aksine ortada bir ürün veya hizmet bulunmamaktır. Tamamen para ile para kazanma metodu üzerine kurulmuştur.
veya MLM'nin aksine ortada bir ürün veya hizmet bulunmamaktır. Tamamen para ile para kazanma metodu üzerine kurulmuştur.

Sayfanın 19.10, 10 Mart 2011 tarihindeki hâli

Saadet zinciri, 90'lı yıllarda ortaya çıkmış bir para kazanma sistemi olan piramit sistemin halk arasındaki ismidir. İngilizce ismi pyramid schemedir. Klasik çok katlı pazarlama (multi level marketing) sisteminin devşirilmiş bir modeli olarak da adlandırılabilir. Ağ pazarlama veya MLM'nin aksine ortada bir ürün veya hizmet bulunmamaktır. Tamamen para ile para kazanma metodu üzerine kurulmuştur.

Para Kazanma ve Sistem:

Bu sistemlerde mutlaka bir katılım ücreti bulunmaktadır. Bu katılım ücretleri belli bir havuzda birikerek daha sonra hak sahiplerine bulundukları pozisyonlara göre dağıtılır. Üçgen şeklinde oluşturulan bu sisteme, üçgenin alt sağ veya sol köşesinden giriş yapılır. Bir kişi bu köşeden giriş yaptığında önündeki herkesin bir kademe ileri gitmesini sağlar. Böylelikle üçgene daha önce girmiş ve köşesine gelmiş olan kişi, bir üst kademeye çıkarak piramidin yöneticileri tarafından belirlenen miktardaki parayı, belirlenen periyotlar aralığı ile kazanmaya başlar. Üye, her kademe atladığında havuzdaki paradan daha fazla para almaya hak kazanır ve piramidin en üst tepesine çıktığında ise en yüksek hakkı alır ve piramitten çıkar. Genel olarak bu sisteme üye bulma işi ya kurucular ya da üyeler tarafından devam ettirilir ve her üye sistem içerisindeki yerini, ilerleme aşamalarını mutlaka birebir görebilmelidir. (Başka türlü piramit sistemlerde bulunmakta ancak bilinen ve en yaygın sistem budur.)

Türkiye'deki Piramit Sistemler:

Türkiye'de sadece Titan saadet zinciri isimli piramit sistem kurulmuştur. Bu sistem üyelerinin şikayeti üzerine devlet tarafından tamamen yasaklanmıştır. Titan Saadet Zincirini kuran kişi Kenan Şeranoğlu ve Ahmet Hakan Baz tutuklanarak hapis cezasına çarptırılmış ve şu anda serbest bırakılmıştır. Bu sisteme üye olanlar önemli düzeyde para kazanmışlardır ancak hiçbirisi vaat edilen kazancı elde edememişlerdir. Bunun sebebi sistemi başka kimsenin görememesi üzerine kuran Kenan Şeranoğlu'nun, kendisi ve 7 arkadaşını piramitten hiç çıkarmamasıdır. Dolayısı ile örneğin; 3 kademede olması gereken kişi 2 kademeye ancak ulaşmıştır ve hiçbir zaman piramidin tepesine ulaşamayarak piramitten çıkarılmıştır.

Yasallık:

Dünyada bir çok ülkede yasak olan bu sistem ülkemizde de yasaklanmıştır. Bazı Avrupa ülkelerinde bu sistemler yasal olarak devam etmektedir.

Ağ Pazarlama ve Çok Katlı Pazarlama Ağının Saadet Zincirinden farkı:

  • Ortada pazarlanan ürün ve\veya hizmet bulunur.
  • Bir iş modelidir.
  • Binary Kurgusu vs. gibi sistemlerle adil kazanç elde etmeyi ve emek sarf etmeyi gerektirir.
  • Bir organizasyon kurma ve bunu yöneterek satış arttırmak üzerine kuruludur.
  • 50'li yıllarda ortaya çıkmış ve tamamen yasal bir sektördür.
  • Üyelik için cüzi miktarlar istenir. (Ancak daha sonrasında kazanç elde etmekle alakalı satın alınan ürünün miktarı ve fiyatı şirketin insiyatifindendir.)

Not: Sembolik ürün olan bazı saadet zincirleri de bulunmaktadır. Bu yüzden bu ürünün fahiş fiyatlara satılıp, satılmadığı da mühimdir.