Lipari Adaları Deniz Muharebesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ertly (mesaj | katkılar)
Ertly (mesaj | katkılar)
9. satır: 9. satır:


==Sonuçları==
==Sonuçları==
Lipara Muharebesi ne Birinci Pön Savaşını sona erdirmiş ne de Scipio’nun kariyerini bitirmiştir. Savaş sürecek ve Scipio da ileride önemli zaferler kazanacaktır.


==Kaynakça==
==Kaynakça==

Sayfanın 20.32, 28 Şubat 2011 tarihindeki hâli

Lipari Adaları Muharebesi (MÖ 260) Birinci Pön Savaşı sırasında Roma Cumhuriyeti ile Kartaca donanmaları arasındaki ilk silahlı çatışmadır. Bir muharebeden çok bir pusudan oluşan çatışmada Kartaca zafer kazanmıştır.

Arka planı

Sicilya’daki Agrigentum Muharebesindeki başarıdan ve şehrin ele geçirilmesinden sonra Romalılar Akdenizde denetimlerini artırmak için donanmalarını güçlendirmeye başlarlar. Iki ay gibi kısa bir süre içinde Roma Senatosu 150 quinquereme ve trireme inşa edecektir. Ilk olarak suya indirilen 17 parça geminin komutası konsül Gnaeus Cornelius Scipio’ya verilir ve Sicilya’daki Messana’ya giderek donanmanın gelişine hazırlık yapması istenir.

Muharebe

Scipio, Sicilya ile İtalya arasındayken Lipara Adalarındaki Kartacalıların Roma tarafına geçmek istediklerine dair bir bilgi alır. Romalı konsül önemli bir Kartaca şehrini savaşmadan ele geçirme isteğine karşı koyamaz ve Lipara’ya doğru rotasını değiştirir. Limana giren Roma donanması ise Agrigentum’da Romalılara yenilen Kartacalı Gisco oğlu Hannibal ve Boodes pusuda beklemektedir. Boodes yirmi parça gemisiyle Romalıların limandan çıkmasına engel olur.Scipio ve askerleri köşeye sıkıştıklarından direniş göstermezler, acemi askerlerinin çoğu panikler ve muharebeden kaçmaya çalışır. Scipio Kartacalılara esir düşer.[1]

Sonuçları

Lipara Muharebesi ne Birinci Pön Savaşını sona erdirmiş ne de Scipio’nun kariyerini bitirmiştir. Savaş sürecek ve Scipio da ileride önemli zaferler kazanacaktır.

Kaynakça

  1. ^ Scipio savaşmaksızın teslim olmasından dolayı siyasi rakipleri tarafından Latince eşek anlamına gelen asina sıfatıyla çağrılır. Esaretten sonra Roma’ya dönen ve yeniden konsül seçilen Scipio Palermo’nun fethine katılacaktır.