Alois Alzheimer: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Merube 89 (mesaj | katkılar)
Merube 89 (mesaj | katkılar)
k Eklenen kategori: Alman psikiyatrlar (HotCat)
38. satır: 38. satır:
[[Kategori:Alzheimer hastalığı]]
[[Kategori:Alzheimer hastalığı]]
[[Kategori:Kalp yetmezliğinden ölenler]]
[[Kategori:Kalp yetmezliğinden ölenler]]
[[Kategori:Alman psikiyatrlar]]


[[an:Alois Alzheimer]]
[[an:Alois Alzheimer]]

Sayfanın 13.08, 19 Şubat 2011 tarihindeki hâli

Şablon:Bilimadamı bilgi kutusu Aloysius "Alois" Alzheimer, (d. 14 Haziran 1864, Markbreit - ö. 19 Aralık 1917, Breslau) Alman psikiyatr ve nöropatolog.

Alzheimer, ilk kez tanımlanan bir hastalığın vakası yayımladı ve bunu "presenile dementia" (presenil demans) olarak adlandırdı; bu hastalık daha sonra Emil Kraepelin tarafından Alzheimer hastalığı olarak isimlendirildi.

Alzheimer, Marktbreit, Bavaria'da doğdu. Aschaffenburg, Tübingen, Berlin, ve Würzburg üniversitelerinde okudu. 1887 yılında Würzburg Üniversitesi'nde tıp fakültesini bitirdi.

1901 yılında, Frankfurt Akıl Hastanesi'nde yatan Auguste Deter adındaki bir hastayı gözlemlemeye başladı. 51 yaşındaki hasta, kısa süreli hafıza kaybının da dahil olduğu tuhaf davranışsal semptomlara sahipti. Nisan 1906'da Deter öldü ve Alzheimer, hastanın kayıtlarını ve beynini Münih'te bulunan Kraepelin'in laboratuarına getirdi. Alzheimer, Kraepelin ve iki İtalyan hekim birlikte, boyama yöntemleri kullanarak amiloid plaklarını ve nörofibriller yumakları (tangle) tanımladılar.

Bir konuşmayla, presenil demans'ın patolojisi ve klinik semptomlarını ilk kez 3 Kasım 1906 tarihinde birlikte sundular.[1]

Alzheimer, 51 yaşındayken, Breslau, Silesia'da kalp yetmezliği nedeniyle öldü.

Kaynaklar

  1. ^ Maurer K., Maurer U. (2003). Alzheimer: The Life of a Physician and Career of a Disease. New York: Columbia University Press. ISBN 0-231-11896-1.