Citroën C5: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Nosferatü (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
52. satır: 52. satır:
{{Citroën modelleri}}
{{Citroën modelleri}}


[[Kategori:Citroën modelleri|C5]]
[[Kategori:Citroën otomobilleri|C5]]
[[Kategori:2001 yılında tanıtılan taşıtlar]]


[[cs:Citroën C5]]
[[cs:Citroën C5]]

Sayfanın 19.34, 14 Ocak 2011 tarihindeki hâli

Otomobil Modeli
Genel Bakış
ÜreticiCitroen
Üretim yıl(lar)ı2000 - günümüze
MontajC5
Gövde ve Şasi
KaroserSedan
Station wagon
BenzerleriPeugeot 407
Teknik Özellikler
Kapasite110 HP 4000 d/d
Güç çıkışı240 Nm 1750 d/d
Şanzıman5 ileri düz vites
Maksimum hız191 km/s
Yakıt sistemiEuro dizel
Depo hacmi71 lt
Uzunluk4779 mm
Genişlik1860 mm
Yükseklik1458 mm
Boş ağırlık1503 kg

Citroën C5, Citroen'in ilk kez 1 Eylül 2000 tarihinde ürettiği kompakt sınıf bir otomobildir. 2 Ekim 2000 tarihinde Türkiye'ye gelmiştir. Citroen C5 sahibiyim ama sakın sakın diyorum almadan mutlaka 10 dklık bir dur kalk yapın yada yokuş yukarı 5 dk dur kalk yapın. Gelen balata kokusuyla beraber debriyaj artık kavramadığını ve bir zaman sonra gelen dumanı göreceksiniz o zaman sırada Citroen Diyalog devreye giriyorki 2.000 TL lik valant ve balata masrafı çözüm dahi olmuyor.

İlk Nesil

İlk nesil "C5" 5 kapılı olarak üretildi ve Citröen Xantia'nın yerini alması beklendi. Ancak C5 Xantia'dan hem daha geniş ve uzundu, hem de dizayn ve özellikleri itibarıyla bu modelin çok üzerindeydi. Motor versiyonları ise şunlardı: 1.8  L, 2.0  L ve 2.9  L V6 benzinli motorlar ayrıca 1.6  L, 2.0  L ve 2.2  L doğrudan enjeksiyon Dizel motor şu beygirlere kadar: 136  hp (100  kW), 127  mph (204  km/h) yeteneğinde ve 10.2 dakikalık hızla 0-60  mph (97  km/h).

Şu ana kadar ki en önemli değişiklik 2004 yılı Kasım ayında yapılmıştır. C5, Jacques Calvet (1982-1999) başkanlığının son döneminde üretilmiştir.

İkinci Nesil

2004 Kışı için düşünülmektedir. Yeni nesilde 2.7 litrelik V6 HDI dizel motor da düşünülmektedir.

Hıza Göre Alçalan ve Yükselen Süspansiyon

SX ve SX Pack donanım paketleriyle satılan C5 1.6 HDI, 110 hp'lik motora sahip. Dizel motorları piyasada yer alan en avantajlı dizeller arasında gösteriliyor. Hıza göre yüksekliğini kendi ayarlayan “Hidraktif III' süspansiyon sistemiyle donatılan araçta, ABS, EBA ve ESP da var. Araçta diz hava yastığı da dahil olmak üzere toplam 7 hava yastığı mevcuttur.

Citroen C5 bozuk yollarda bir düğme ile yükselikliğini 2 ayrı kademede arttırabiliyor. Bu özelliğiyle merdivenlerde dahi düşük hızlarda ilerleyebiliyor. Araç 80 km'den sonra ise alçalarak yola yaklaşıyor. Bu da yol tutuş özelliklerini arttırıyor.

Son derece karmaşık bir müzik sistemine sahip olan C5'in direksiyon simidi üzerinden kontrol edilebilen CD ve radyosu bu karmaşıklığı biraz olsun azaltıyor.

Yeni C 5’in; değişen ön bölümü, kaput dizaynı, radyatör ön panjuru ile bumerang şekilli farları ile dinamik bir görünümü olduğu söylenebilir. Arka bölümünde yine uyumlu birer bumerang şekilli farı bulunan model, güvenli viraj alımı için geliştirilmiş Xenon çift fonksiyonlu yönlendirmeli farlara, ayrıca ön park yardımcı sisteme sahip. Farlar direksiyona duyarlı. Direksiyon hareket ettikçe, o da hareket ediyor. Ön ve arka sensörler ise park ederken büyük kolaylık sağlamaktadır.

Rakipleri ile Karşılaştırma

C5 sınıfındaki Passat, Vectra, Mondeo, Avensis, Octavia, Peugeot 407 ve diğerleri ile kıyaslandığında ölçüleri ile sınıfını zorlamaktadır. Orta üst sınıfta olmasına karşın bir üst sınıf ile benzeri özellkleri de bulunmaktadır. Ayrıca Citroen'e özel bir süspansiyonu bulunmaktadır ki bozuk yollarda dahi etki içeri verilmemektedir. Bir diğer özelliği ise aracın bir düğme ile yükselebilmesi ve alçalabilmesidir. Süspansiyonda görev yapan siferler ve sensörler sayesinde yol sürekli izlenerek süspansiyon sertliği ayarlanmaktadır. Düz yolda siferler yarı doludur ve yoldaki en ufak pürüzler bile %100 başarıyla emilir. Virajlı yollarda direksiyondaki sensör vasıtasıyla siferler LDS sıvısıyla dolarak süspansiyonun sertleşmesine ve yol tutuşun azami seviyeye çıkmasına olanak verir.

Güvenlik

C5, NCAP testinde 37 puanla sınıfında en güvenli otomobil seçilmiştir. Çarpışma testiyle ilgili ayrıntılar www.euroncap.com adresinde görülebilir v rakipleriyle karşılaştırabilirsiniz.

Dış bağlantılar