Loren: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
EmausBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Değiştiriliyor: uk:Лотарингія
WikitanvirBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot değişikliği Kaldırılıyor: fj:Lorraine
68. satır: 68. satır:
[[fa:لورن]]
[[fa:لورن]]
[[fi:Lothringen]]
[[fi:Lothringen]]
[[fj:Lorraine]]
[[fr:Lorraine]]
[[fr:Lorraine]]
[[frp:Lorrêna]]
[[frp:Lorrêna]]

Sayfanın 18.41, 12 Ocak 2011 tarihindeki hâli

Şablon:Fransa Bölge Bilgikutusu Lorraine [Lua hatası 23 satırında Modül:Dil: Girilen dil kodu veritabanında bulunamadı. Lütfen Modül:Dil/veri'yi kontrol edin..] (Loren, Almanca: Lothringen), Fransa'nın 26 bölgesinden biridir. Fransa'nın kuzeydoğusundadır. Başlıca şehirlerinden Metz idarî merkez, Nancy tarihî merkezdir. Fransa'nın bölgeleri içinde üç ülkeye birden sınırı olan tek bölgedir: Belçika, Lüksemburg ve Almanya. Aynı zamanda Lancashire-İngiltere'den Toscane-İtalya'ya kadar uzanan ve Ren Nehri'ni izleyen "Mavi Muz"un ortasında yer alır.

Tarihçe

Özgür Fransa bayrağı (1940-44)

I. Dünya Savaşı'nın en uzun ve en zorlu çarpışmalarından birisi 1916'da Verdun yöresinde gerçekleşmiştir : Verdun Savaşı. O zamanlar tamamen yokedilen birçok köy hiçbir zaman tekrar yerleşime açılmadı. Bu bölgeye "kırmızı bölge" denmektedir. I. Dünya Savaşı'ndan sonra bölgeye savunma amaçlı olarak Majino hattı (Fransızca:Ligne Magino) yapılmış olsa da 1940 yılında ilhak edilen bölge ancak 1944 yılında General Patton tarafından kurtarılmıştır.

Lorraine haçı II. Dünya Savaşı sırasında Londra'da General de Gaulle tarafından kurulan direniş hareketi Özgür Fransa'nın sembolü olmuştur.

Bölgenin ünlüleri

Lorraine haçı

Bölgeden birçok tanınmış kişi çıkmıştır, bunların arasında şair Paul Verlaine'i, Jeanne d'Arc'ı, şarkıcı Patricia Kaas'ı, politikacılar Jules Ferry ile Raymond Poincaré'yi ve futbolcu Michel Platini'yi sayabiliriz.

Görüntüler