Bitmemiş Öyküler: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Otomatik yazım düzeltme
Amirobot (mesaj | katkılar)
k [r2.5.2] Bot değişikliği Ekleniyor: ko:끝나지 않은 이야기
33. satır: 33. satır:
[[ja:終わらざりし物語]]
[[ja:終わらざりし物語]]
[[ka:დაუსრულებელი მოთხრობები]]
[[ka:დაუსრულებელი მოთხრობები]]
[[ko:끝나지 않은 이야기]]
[[nl:Nagelaten vertellingen]]
[[nl:Nagelaten vertellingen]]
[[no:Ufullendte fortellinger]]
[[no:Ufullendte fortellinger]]

Sayfanın 03.14, 16 Aralık 2010 tarihindeki hâli

Unfinished Tales veya Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth (Türkçe: Bitmemiş Öyküler ya da Orta Dünya ve Númenor'un Bitmemiş Öyküleri), fantastik kurgu yazarı İngiliz dilbilimci J. R. R. Tolkien'in ömrü zarfında tamamlayamadığı, oğlu Christopher Tolkien'in düzenleyip 1980'de yayımladığı hikâyeler ve notlardan oluşan kitaptır. Kitap, baba Tolkien'in kurguladığı Orta Dünya evreni hakkında detaylı bilgiler içerir.

Silmarillion’daki birbiriyle tutarlı ve birbirini takip eden roman düzeninden farklı olarak Unfinished Tales kitabındaki öyküler, Tolkien'in yarım bıraktığı şekliyle sunulmuştur, sadece karakterlerin isimleri değiştirilip düzenlenmiştir (bu değişiklikler, baba Tolkien'in eserlerin taslaklarını kaleme alırken karakterlerin isimleri için bir sürü alternatif sunması şeklinde kafa karıştırıcı çalışma üslubunun okuyucuları şaşırtmasını önlemek amacıyla yapılmıştır). Kitaptaki bölümlerden bazıları yarım kalmış öyküler iken, diğer bazı bölümlerde Orta Dünya hakkında çeşitli bilgiler yer alıyor. Kitaptaki herbir efsanenin sonuna, taslağın diğer eserlerdeki bilgilerle uyuşmayan yönleri ve bazı tam çözülemeyen notlarla ilgili açıklamalar yer alıyor.

Christopher Tolkien Silmarillion’da olduğu gibi, Unfinished Tales eserini yayımladığında da henüz babasının arşivindeki bütün notları incelememişti. Erken yayımlanmış bir eser olarak Unfinished Tales, Yüzüklerin Efendisi’nde çok kısa olarak bahsedilen karakterler ve olaylar hakkında ayrıntılı bilgiler içeriyor. Örneğin; Gandalf ve diğer Istarinin (büyücülerin) kökenleri, Isildur'un Ferah Çayırlar'da ölümü ve ardından Tek Yüzük’ün kaybolması, Rohan krallığının kuruluşu hakkında bilgiler yer alıyor.

Aldarion ve Erendis'in öyküsü, çöküşünden önce Númenor'da yaşananları anlatan bilinen tek Númenor hikâyesidir. Kitapta ayrıca, bir Númenor haritası mevcuttur.

Unfinished Tales kitabının ticari başarısı, Tolkien'in ölümünden birkaç sene sonra eserlerine olan ilginin azalması bir yana gün geçtikçe arttığını göstermiştir. Artan ilgiye dayanarak, yazarın oğlu Christopher Tolkien on iki ciltten oluşacak olan Orta Dünya Tarihi ayrıntılı inceleme serisine başlamıştır. Bu on iki ciltlik seride baba Tolkien'in hemen hemen bütün külliyatı analiz edilmektedir.

Dış bağlantılar