Tartışma:Lazlar: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Dacxiri (mesaj | katkılar)
Böri (mesaj | katkılar)
244. satır: 244. satır:


: Mümkün olabilir de olmayabilir de. Makronlar bugünkü Megrellerin (Mingrel, Mengrel, Megrel, Margal) ataları olarak kabul ediliyor zaten Megreller ile Lazların akrabalıkları mevcut verdiğiniz bilgiler doğrudur ben sadece bir kaç ekleme yapmak istedim. Okuyanlarda faydalanır umarım. [[Kullanıcı:Dacxiri|Argun]] 19:08, 2 Aralık 2010 (UTC)
: Mümkün olabilir de olmayabilir de. Makronlar bugünkü Megrellerin (Mingrel, Mengrel, Megrel, Margal) ataları olarak kabul ediliyor zaten Megreller ile Lazların akrabalıkları mevcut verdiğiniz bilgiler doğrudur ben sadece bir kaç ekleme yapmak istedim. Okuyanlarda faydalanır umarım. [[Kullanıcı:Dacxiri|Argun]] 19:08, 2 Aralık 2010 (UTC)

: Canik Bölgesinin haritası: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Anadolu_Beylikleri.png [[Kullanıcı:Böri|Böri]] 15:19, 5 Aralık 2010 (UTC)

Sayfanın 15.19, 5 Aralık 2010 tarihindeki hâli

Bu sayfa Laz sayfası ile birleştirilmeli. Bu arada, merge benzeri bir şablonumuz var mı? Yankı 00:38, 15 Kasım 2005 (UTC)

Lazların anadili Türkçe olamaz. Çünkü aynı makalede Lazların dinsel tarihini MS 5. yy. kadar dayandırıyoruz ve o zamanlar anadoluda (rumelide) Türkler yoktu...Bu kadar nasyonalizm olmaz...

Lazların anadili Türkçe olamaz diyen kullanıcı kişi, öncelikle anadil'in nedemek olduğunu öğren. Anadil bireyin geniş kapsamlı olarak kullandığı ilk dildir. Devletin yada tarihin anadili olmaz. Diyelim ki , Japon kökenli ikiz kardeşten birini Arap bir aileye , öbürünü Rus bir aileye evlatlık verdin. Arap ailenin yanında konuşmayı öğrenenin anadilli Arapça , Rus ailenin yanında konuşmayı öğrenen bebeğin anadili Rusça olur. Çekik gözleriyle ne Araba ne de Rusa benzeseler de, ikiz olup kan birliği sahibi olsalar da, anadilleri Japonca da olmaz . O yüzden yabancı sözcükler öğrenip Türkçeyi katledeceğine git bir sözlük al kendine. Yada gözlük. Sen bilirsin. Ha bu arada; Rumeli ,Anadolunun eşanlamlısı değil ki niye parantez açma greği duydun?


Bir başka ziyaretçinin sayfaya astığı yazı

Ve şunu vurgulayalım laz halkı gerçekten vardır ve türk degilidr yaklaşık 2 000 yıl önce bugünkü karadenizde yaşamış bir halktır lazlar bugünkü laz olarak tasnif edilen insanlardan farklıdır. Bugün karadenizdeki halksa laz degildir bölgenin son 2 000 yıldır ismi lazistan olmasından dolayı ve bu isim bölgeye egemen olan tüm yönetimler tarafından kullanılmasından dolayı laz olarak adlandırılmaktadır.Yani lazlık lakaptır zaten bölgede laz şivelerine bakıcak olursanız hemşindeki lehçe bölgede cumhuriyet dönemin den önce yogun ermeni nüfusu yaşamasından dolayı ermenice ve gürcüce agırlıklıdır hopada gürcüce agırlıklıdır tırabzonda ise rumca ve türkce agırlıklıdır zaten şuanda karadenizde tırabzon laz aksanıyla konuşulmaktadır.bu vikipedide hem gerçek lalar hakkında bilgi verilmektedir hemde bugünki laz denen insanlara neden laz denildigini açıklamakt

Yorumu

Yukarıda ana sayfaya asılan yazı ansiklopedik içerik değil yorumdur. rum gürcü) karışımı bir halktır ifadesi ise hem hiç bir temele dayanmayan bir sav olmasının yanısıra Laz halkının varlığını aşağılayan bir saldırıdır. Bu yazıyı asan ve bu metni ısrarla sayfada tutan arkadaşları güzellikle uyarıyorum. Lütfen bu metinin ana sayfada yer almasına izin vermeyin. --Macukali 11:14, 22 Ocak 2008 (UTC)


yorum yok, gerği görülsün


1Maddede niye laz kelimesi büyük harfle, türkler kelimesi küçük harfle geçiyor?

Lazlar maddesi olduğu için Laz kelimesi büyük (daha doğrusu kalın) harfle yazılıyor. Türkler maddesinde Lazlar kelimesi kalın yazılmaz Türkler kelimesi kalın yazılır. Takabeg 15:32, 4 Şubat 2008 (UTC)

2Maddenin tamamına yakını başka sitelereden alınmıştır,şu kısımlar örnek olabilir:

-edilmesiyle tamami ile türk etkisine giren halk zamanla türklerle karışıp bugünkü laz olarak adlandırılan insanları oluşturmuşlardır. Kolhis'in

-Ömürlerinin tamamını gökyüzüne doğru uzanan ve ormanlarla kaplı olan bu dağlarda ... Zira, toprağı işleme konusunda usta değillerdir ve memleketleri

-bir sözlü geleneğe sahip Lazca'nın yakın zamana değin yazılı bir dili bulunmamaktaydıçünkü son 2 000 yıldır bölge çeşitli ulusların egemenligindeydi

Bunu inceleceğiz. Eğer telif hakkı ihlali tespit edilirse çıkarılacaktır. Eğer söz konusu siteden izin almışysa o izin konusunda yöneticilerden birine mail vs yoluyla bildirerek kanıtlana kadar 'muhtemel telifihlali' şablonu eklenecektir. Takabeg 15:32, 4 Şubat 2008 (UTC)
İncelediğim kadarıyla başka siteler burdan almışlardır. Eğer bu maddeye ilave edilen tarihten daha eski kayıtları bulursanız haberdar edin ya da adresi göstererek kopya edilen kısımları çıkarılabilirsiniz. Yine metinleri de incelediğimde bayağı abartmalı rakamlar ve ifadelerin de barındırıldığına farkettim. Düzenlememiz gerekiyor. 'Geri al' mücadelesine girmeden buryı (Tartışma sayfası)nı kullanarak bu maddeyi geliştirelim. İyi çalışmalar. Takabeg 09:25, 5 Şubat 2008 (UTC)

Lazlar niye Türkçe'yi konuşsun ki ? O zaman Gürcüce, Almanca gibi çeşitli ülkelerde yaşamaları hasediyle o diller de yazılır.

         SABREDİN VE OKUYUN PİŞMAN OLMAYACAKSINIZ

Selam ben Karadeniz ispir`den Noyan ben Mohti lazım. Ailemizde büyüklerimiz ve yaşlı aile bireylerimiz Lazca yı çok iyi bilir. Bu bilgiyi neden sizinle paylaşmak istediğimi şimdi siz merak ediyorsunuzdur. Bu yazıyı siz kendini bilmez insanlara(onlar kendilerini biliyorlar lütfen siz diğer okuyucular alınmayın) yazıyorum. Siz Laz ları ayrı bir millet olarak gösterip Türklerle Lazlar`ın alakası olmadığını ısrarla dillendirip insanları kandırmaya çalışıyorsunuz. Ve hep şu bildik nakaratı çalıyorsunuz. Türkler bizi ve tüm Laz ları asimile etti bizi özümüzden uzaklaştırdı gibi safsataları dile getirip bunları yaymaya çalışıyorsunuz.

Bakın size bazı bilgiler vereceğim bu bilgileri iyi araştırın ne demek istediğimi anlarsınız. Laz kelimesi ilk olarak MÖ 150 li yıllarda ortaya çıktı. Çıkış noktası bir millet ismi olmaktan ziyade bir devlet ismi olarak ortaya çıktı. Halkına L az denmezdi çünkü halkını Lazlar oluşturmazdı. Gürcüler ve Romalı Latinler (şimdiki deyimle Rumlar) oluştururdu. Bu devlet fazla uzun ömürlü olmadı. Roma Pers Bizans ensonun da Osmanlılar bölgeyi ele geçirdiler ama Lazkiye kırallığının kurulduğu toprakların ismini hiç bir zaman değiştirmediler. Lazlığın çıkış noktası budur .Laz Lazkiye yada Lazistan bölgesinde yaşayanlara denir. Böle bir halk yoktur şimdi hopa da yaşıyan Gürcüde Lazım diyor Rumu da Türkü de Lazım diyor buraya kadar anlaştık mı.


Gelelim bana ben Lazım diyorum dil biliyorum tüm ailem gibi Lazca konuşuyorum. Ama şöyle bir tezat var ben 350 sene evvel İran horasandan göç etmiş bir aile den geliyorum dolayısıyla Oğuz türküyüm ve Türkmen`im .Sünni olduğumuz için sürgün edilmişiz. Yani yerimiz ve kökenimiz belli ama gel gör ki kendimizi Laz olarak tasnif ediyoruz.

Öyle ki babannem (didinana) 96 yaşında kendisi okuma yazma bilmez ve Türkçeyi sonradan öğrenmiş birisidir. Ve sorduğumuzda şöyle der eskiden buralar karışıktı Türk,Gürcü,Rum,ermeni daha başka insanlar bir arada yaşardılar. Bu insanlar birbirleriyle anlaşa bilmek için Lazca konuşurlar dı. Lazca ile öle kitap okuyayım işte diğer dillerdeki şeylerin karşılığını bulayım desen bulamazsın sadece gündelik hayatta kullana bilirsin işini görürsün öle devlet büyükleriyle falan konuşamazsın zaten konuşsan da anlaşamaz sın. Bakarsan birçok şeyin karşılığı da yok Lazca da Türkçedeki çoğu kelimenin. Buraya kadarda anlaştık mı size şimdi bu yazdıklarımla ilgili 2de örnekvereceğim. Örnek:1 Ahıska Türkleri diyoruz dimi,Ahıska Türkü müsün diye sorarız onlara Oğuz yada Azeri demeyiz Ama şöyle bir tezat var Ahıska Türkü diye bir Türk boyu yok ve hiç bir zaman var olmadı. Ahıska ismi Gürcistan daki 5 ilin meydana getirdiği bir eyalet Osmanlı zamanında kurulmuş ve savaşta Ruslara sonrada Gürcülere kalmış Türk toprağı dır. Ama insanlar 100 lerce yılın alışkanlığıyla artık Oğuz,Tatar,Azeri Türküyüm demez Ahıska türküyüm der. Yani bölge ismi etnik ismin yerini almış ve kalıplaşmıştır. Diğer bir örnekse İngiliz örneğidir. Dünyada esip gürleyen İngilizce var ya işte bu İngilizce çakma bir dildir şimdi nedenini açıklıyayım. Bugün İngiltere adaları,İzlanda,İrlanda adaları ile Fransa ve Almanya`nın kıyı kesimlerinde Avrupalı bir halk yaşardı. Bu halka Kelt denirdi buralar onların ana vatanıydı. Ama kavimler göçü ile gelen Germen kavimleri(Almanlar) Keltlerin tüm topraklarını ele geçirmişlerdir İngiltere adalarını ise Germenlerin Sakson boyu ele geçirmişti. Daha sonra MS 800 yıllarda bu adalarda İngiltere devleti kurulmuştur. Halkını Germenlerin Sakson boyu ile Keltlerin Angıl boyunun oluşturduğu genç bir devlet olan İngiltere doğmuştur. Ve bu halka artık ne Ğermen demişlerdir nede Kelt (bu süreç 100 lerce yıl almıştır) bu halka angıl_sakson demişlerdir ve çakma bir dil olan angıl_saksonca yada İngiliz ce gelişmeye başlamıştır.(bu dilin kökeninde keltce ve almanca vardır) Görüyorsunuz ki tarihte bu tür olaylar sıkça rastlanır .Farklı halkların bir araya gelerek devlet kurması daha sonrada karışıp kaynaşması ve devletin ismiyle anılmaları çok görülen bir olaydır. Sizden ricam bu saçma sapan yazı ve eylemlere son verin ve sadece para kazanmak uğruna insanları kandırmaya ve yanıltmaya çalışmayın .Gerçi sizin ne olursa olsun oturduğunuz yerden tarih yazma sevdanızın bitmeyeceğini biliyoruz ya neyse ama şunu unutmayın Lazlar(Lazistan`lılar)zeki uyanık milliyetçi harbi Türk evlatlarıdır(Benim gibi). Boşuna uğraşmayın kandıramazsın`ız. Ve mümkün olan enkısa zamanda daha detaylı bir araştırma yapıp bu özgür ansiklopediyi(vikipedi`yi )düzenleyip olması gereken ölçülere getiriniz ve bu saldırılara son veriniz.


NOT:BU BİR ELEŞTİRİDİR..(nasıl yazacağımı bulamadığım içi böyle yazıyorum


Yanlız arkadaş güzel anlatmış ama şöyle bir bilimsel gerçek var.. Getirin dünyadaki bütün bilim adamlarını size sıfırdan bir dil yaratamazlar...Olmayan bir dili de oluşturamazlar.. Yani olmayan dil günümüze kadar da gelemez... Okuduğum kadarıyla bir milliyetçilik göze çarpıyor burada.. yazıları milliyetçi değil akılane olarak yazın... Bir toplum var Laz denilen. Önceleri Gürcüler,Ahbazlar,Tçaniler(Lazlar) vs. Kolheti denen devlette toplanmıştı...Ama bir devlette toplanan ırklara kimse Kolh demedi..Hepsinin ayrı ayrı isimleri vardı. Bugün en basiti,ülkemizde 32 tane etnik toplum var... Devlet anlayışını benimsemiş insanlar nerelisin yada hangi ülkedensin diye sorulduğunda Türkiyeliyim ve Türküm diyor...Ama bilinen bir gerçek vardır ki bu da alt kimlikler..Herkes dilini özgürce yaşamalı işlere tarihi gerçeklerle yaklaşmalı.Noyan arkadaşım kimse sana Türkler Lazları asimile etti gibi konuşmalar yapmamış sen öyle anlamak istemişsin öyle anladın. MÖ2000 li yıllardan beri günümüze gelen bir dil ve ırk olan Lazlar ve Lazca Yunan mitolojisinde de geçmektedir.O dönemin yazarları tarafından belirtilmiştir.Lazlara ait kalıntılar bugün Gürcistan da bulunmaktadır...Güzel yazı yazarak insanları kandırabilirsiniz ama Tarih kimseyi kandırmaz aksine doğruyu söyler... Lazlar; kültürünü,dilini bu güne kadar taşımış.Bize düşen korumak ve yaşatmaktır...

Kaynaklı bilgileri kaldırmayın

Bence hepsi kalmalıdır. Hatta unutmayın ki 0,5 miliyon'u gösteren kaynağı ben eklemiştim. Joshuaproject misyonerdir o yüzden gayri-hıristiyanları az göstermelerin faydası yoktur. Laz people'nin sayısı veriyor ve onların ana dilinin Lazca olduğunu yazıyor. Milliyet gazetesinde çıkan Konarınki de 73.000.000 x 0,28 = 204.400 bu kimlik için sorulmuştur. Dil için değil. Olduğu gibi aktarmalıyız. 500.000 rakamı hoşuna gidiyor olabilir. Fakat burda kabul edilemez. Gürcistandaki nüfus için de kaynak lazım. Ben bulamadım. Bulmadan kaynak göster şablonu çıkarmamız imkansızdır. Takabeg ileti 18:34, 19 Haziran 2008 (UTC)

İdeolojik yaklaşımınız var. Açıkça söylemem gerekirse, Gürcü düşmanlığını yapıyorsunuz. Sadece bu maddede değil diğer maddelerde yaptığınız değişikliklere bakıldığında ortadadır. Daha önce de demiştim ki burda ne Gürcücülük ne Lazcılık ne de Acaracılık kabul edilir. Takabeg ileti 18:36, 19 Haziran 2008 (UTC)

Bence Laz inadını bırakın. Olduğu gibi gösterilmelidir. Burası propaganda sahası değildir. Kimlik olarak Laz olduğunu hisseden ve dile getirenler Türkiye nüfusunun %0,28 yani 200,000 civarındadır. Bu gerçeği maddeye yansıtmadan madde taraflı olacaktır. Takabeg ileti 19:09, 19 Haziran 2008 (UTC)

Almanca ve Türkçe

Tarih birdir, elli tane değil. Bu nedenle Almanca da farklı Türkçe'de farklı olamaz. Lütfen olayları ve bilgileri çarpıtmadan paylaşalım ________________________________________________________________________________________

"SABREDİN VE OKUYUN PİŞMAN OLMAYACAKSINIZ" yazısını yazan arkadaşa öncelikle iranın türkmenlerin lazlarla hiç bir ilgisi yok lazların yaşadığı bölgelerde çok eskilerden göç etmiş ve zamanla lazlaşmış insanlar var benim yaşadığım yerde kökeni kürt olan ama şu an bir laz gibi konuşan ve laz gibi yaşayan insanlar var senin lazcayı konuşuyo olman laz olduğun anlamına gelmez.benim yengem orduludur 30 yıldır bizle birlikte yaşamış ve şu anda lazcayı gayet iyi konuşuyor lazlar ordulumu oldu şimdi ? sizin mantığınızla baktığımız da dünyadaki bütün ırklar türktür türk boyundan gelmedir. eğer lazlar hakkında bilgi almak isteyen varsa kaynak çok lazebura.com,karalahana.com ve yeni sayılan bir belgesel var izlemenizi tavsiye ederim http://www.ideefixe.com/Video/tanim.asp?sid=IR0MFEY4C2UTVKLGR4LN

OKUDA LAZLARIN PEŞİNİ BIRAK_______________________________Siz ya yazının tamamını okumamışsınız yada okuyup yanlış anlayıp yorumlamışsınız ben orada doğu karadenizdeki insanların durumundan ve isimlerinin kökeninden bahsediyorum ve size dünyadaki birçok ülke ve halk hakkında bilgi vererek örnekler sunuyorum.Bizim insanları türkleştirkmek gibi bir derdimiz yok dünyada yeterince türk var ve ayrıca lazistan ismi gibi anadoluda birçok antik devletten dolayı osmanlı zamanında isimlendirmeler yapılmıştır ve o isimler kullanılmıştır orada yaşıyan insanlar bu isimleri benimsemiştir.Ayrca lazistan krallıgı 150 yılkadar yaşamış başka örnegi olmayan bir devlattir herhangi bir yazılı kaynagı yoktur o devletle ilgili bilgiler komşu uygarlıklardan elde edilir.Ayrıca bilmem bu konuda bilginiz varmı ama doğu karadeniz ve kafkaslarda herhangi bir devlet yokken oralarda sakalar yaşıyorlardı.tüm doğu avrupayı kapsayan büyük bir devletleri vardı ozamanlar ne lazistan vardı ne gürcistan ne ermenistan nede başka bir devlet.Ayrıca doğu karadenizdeki birçok köy ilçe belde ismi iskitce diyer bir tabirle kıpkaç türkçesiyledir.Buda gösteriyorki bölgede sizin idda ettiginiz gibi türklerin orada gerek kimligi gerek yer yöre köy isimleriyle diyer halklardan çok önceleri orada yaşadıgı bölgenin temel kültürünü oluşturduğu su götürmez bir gerçektir.Ayrıca birçok araştırmacının tespit ettigi gibi lazca diye bilinen lehçe ve şivelerin çok büyük bir kısmı iskit kökenli oldugu geriye kalan kelimelerse ermenice rumca ve gürcüce olduğudur.Bunlara dikkat etmenizi tavsiye eder daha detaylı araştırmanı tavsiye ederim.Bu arada bizi oralarda çok sayıda ermeni ve rum dönmeleri vardır onların palavralarına inanmayın her karadenizliyi bizim gibi sanmayın bu adamlar müslümanım der camiye küfreder lazımder ayile arasında rumca konuşur ermenice konuşur lazlara(lazistanlılara)küfreder onlara aldanmayın___________________________________________________________________________________________________

ayrıca gürcistanda ciddi bir laz nufusu vardır ve bunlar sadece lazca ve gürcüce konuşurlar vede lazcayı türkiyedeki lazlardan daha iyi konuşurlar ve bunların büyük bir kısmıda hristiyandır.


Lazca diye özgün bir dil varsa( ki var);Laz diye'de bir ırk vardır.Hepimiz Ortaasya'dan gelmedik ki.Ama bazı Lazlar'ın kendilerini Türk hissetmesinde anormal bir şey yok.Sonuçta:Ne mutlu Türküm diyene.Meynur AKTAŞ(Abhaz kökenli bir Türk vatandaş)


Wolfgang Feuerstein - Yanlış isim düzeltildi

Alman dilbilimci Wolfgang Feuerstein'in ismi "Feurstein" olarak yazılmıştı; düzeltildi. OnurŞATIR 12:08, 5 Ekim 2008 (UTC)

18:07 5 ekim - Değişiklik

İmla bakımından düzeltmeler yaptım. Bazı anlatım bozukluklarını cümleden çıkardığım anlam doğrultusunda düzelttim. Anlatılmak istenenin dışına çıktıysam ilk yazan arkadaşın ellerinden öper cümleler:) OnurŞATIR

Kaynaklar

Selamlar. Kullanıcı mesaj:Ethnologue kaynakları çıkartmaya çalışıyorsunuz. Lazlar konusu oldukça belirsiz olduuğu için kaynak buldukça eklemeye çalışıyorum. Lütfen bu tavrını bırakın. Takabeg ileti 14:09, 25 Ekim 2008 (UTC)

Bilgi kutusu

Selamlar. Bilgi kutusunda yer alan ve yoğun dönüşlere sebep olan rakamlar kaldırılmıştır. Metinde kaynaklar ile birlikte kesinleştirdikten sonra oraya eklenebilir bence. Ortalaması böyle filan gayri bilim tavırlarıyla rakamların eklenmesi doğru değildir. Özellikle basılmış kaynaklara bakmamız lazım. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 14:26, 25 Ekim 2008 (UTC)

İngilizce wiki

Farkındasınızdır, İngilizce vikipedinin w:en:Laz people maddesinde de sorun var. Bahsettiğiniz basılmış kaynak Let's go Travel Guide. Bilimsel araştırma sayılmaz:)) 500.000 gösteren siteler de kaynaksız ve dayanaksızdır. Takabeg ileti 14:49, 25 Ekim 2008 (UTC)

Taraflı

Selamlar. Lazca, Laz bayrağı maddelerinde olduğu gibi bu maddede de Lazcılık yapılmaktadır. İşine ve hoşuna gelenler kalıyor ve işine ve hoşuna gelmeyen bilgiler kaldırılıyor. Kaynaklar olduğu gibi maddeye aktarılmalıdır. Takabeg ileti 19:33, 7 Kasım 2008 (UTC)

Çalıştım

Arkadaşlar maddeyi en iyi şekilde düzenemeye çalıştım.Ancak resimlerin yerini beceremedim..Resimleri yerleştitirseniz sevineceğim.Ethnologue_Philologue ileti


lazistan: lazistan nerdedir,laz kimdir nerden geldi sözleri ben lazlara yapilan asagilayici sözler olarak kabul ediyorum.cünkü lazistan abhazyanin batisindan dogu karadenizden bati karadenizin sinirlarini teskil eden bölgedir.lazlar lazistanda var oldular ordanda istenmiyerek göc ettirildiler cesitli barbar kavimlertarafindan.vede sindi birde hakaret ediliyor rummuslar diye,onudiyen kendisi rumdur.lazlar kendi ülkelerinde hüzürlü sekilde yasarken tümgelen barbar kavimlar hem istila ettiler hemde cesitli sekillerle yasak koyup rümlastirmaya calistilar veya türkmenlestirmeye calistilar veya ruslestirmeye veyahut türk olmaktan ziyade türklestirmeye calistilar.simdi donup diyorlarki karadenizlinin hepsi lazdeyil balgibi lazdir.bügün samsünlü kardasim lazim diyorsa,boludaki kardasim lazim diyorsa onun kaninda vardir lazlik. bukadar milletlerin baskisina rahmen kanini degistirememislerdir,korumustur genini lazada yakisan budur.lazca bilmiyorlarmis bukadar baskida kim koruyabilir atadilini, obama biliyormu kendi atadilini.eger bu baski devam ederse lazca konusmadili hepten kalkacaktir.ondansonra dili olmiyan millet olmazdeyip bir milletin varligini ortadan kahkahalarla kaldirilacak.bugün lazlarin buduruma düsmesinin yegane sebebi lazlarin iyi niyetli barbar olmamasindan kaynaklaniyor.iki barbarmilletlere barbar oldugunu yüzlerine cani parasina kilic sallamamasindan ileri geliyor.bügün türkiyede cesitli halklar yasar her halkin bir dayandigi söyüyla övünür.türkiyede hic bir fert yokki öz ve öz Türk olsun. misal ya türkmendir.ya kürt tür, ya lazdir,ya gürcü,ya cerkez dir. yada baska bir halktandir.peki karadeniz halkina ne demeklazim rümmü rüm diyenin babasidir rum.bi laza gürcü de,abhaz de,cerkez de,belki kaldirir fakat rüm kelimesi hakaret sayar.türkmen olmadigindan deyilimder.herlaz Türklügüylan övünür.aynen hertürkmenin Türklügüyla övündügü gibi,her Türkün bir boyu vardir bende laz boyundanim.haha diyeceksin simdi deyilmi.sen belki orta asyadan gelen eski Türk devletinin türkmen böyündansin fakat ben ATATÜRKÜN ATALARIMIZLAN beraber kurdugu TÜRK DEVLETININ boylarindan biri olan LAZ boyundanim.onun icin diyorumki TÜRKLÜK kinsenin babasinin mali deyil.hic kimse TÜRK BAYRAGINA sahip cikip bu sade benimdir diyemez.gelkardasim sende saril bu bayraga demeli.fakat malesef Türkiyemizde TÜRK lük nedirbile ögretilmiyor, not:bu ülkede herkes anadilini istedigi gibi konusmali vede herkes ortak olan resmi türkce dilimizi korumali vede ögrenmeli.nasilki müsluman olmak icin insan olmak sart,türk olmak icinde bir halka mensup olmak sart.

Vikipedi Arka bahçe Oyun sayfasımız mı ?

Sen ve arkadaşın Takabeg.(...)

  • 1-Daha önce de söylemiştim, rakamlar 40 sene öncesinin Lazcayı anadil olarak konuşanlarına ait ben binlerce link ekliyorum hiçbiriniz onları detaylı olarak okumak zahmetine katlamıyorsunuz.
  • 2-Svetitsokhveli Manastırı'nı Laz mimar yaptığına dair GÜRCİSTAN CUMHURİYETİ, KÜLTÜR BAKANLIĞI, E-KÜTÜPHANESİNE AİT BİR E-KİTAP linki ekledim.En hafifinden o kitabı indirip lütfen Lazistan aratınız.Kanıtlara bakacaksınız.
  • 3-Rusya'da 221 Laz yaşamakta görünüyor.Kiril Alfabesiyle yazılı olan 2002 Rusya nüfus sayımında 221 kişi kendini Laz oalrak kaydettirmiş.Gruzini sekmesinin altında görebilirsiniz.
  • 4-Karalahana sitesi dünyada Karadeniz hakkınd ayayımlanmış tek ansiklopedi olan "Karadeniz Ansiklopedisi"nden kısa makaleler içerir.Binlerce makalenin dökümanına sahiptir.(...) Takabeg (...) lütfen başka link bulsun.O da kabuldür.Çünkü kimse Lazika ve Kolhis'in proto-Lazlar olduğunu inkâr etmiyor, tarihin kabullendiği bir şeydir bu.

LÜTFEN DEDİKLERİME VİKİPEDİ ÇEVİRİ GRUBU ÜYELERİ KULAK VERSİNLER VE SİZ İKİNİZDEN BU SAYFAYI LİNKLERİ TIKLAYARAK KURTARSINLAR

Sakarya/Adapazari

Marmara Bölgesinde daha cok Adapazari/Sakarya da Lazlar yasamaktadir. Fakat bu Ana sayfada islemmemis. Ben bir Sakaryali olarak bunu yazmadan gecemedim.

Etnik çağrışım yapan yer isimlerinin değiştirilmesi

Madde içerisinde 1924'te bir yasayla birlikte genel olarak etnik olan yer isimlerinin değiştirildiği ve de Artvin ve Rize'nin de bu kapsam da Lazistan'ın yerini aldığı söyleniyor.Ancak bu karar Artvin ‘Meclis- i Umûmiyye -i Vilâyet’ (İl Genel Meclisi)'nde alınmıştır.Ileriki yıllarda her bölgemizde görülecek olan isim değiştirilmesi içişleri Bakanlığı’nın 1940 yılı sonlarında hazırladığı 8589 sayılı genelgeyle resmileşti ve ‘yabancı dil ve köklerden gelen ve kullanılmasında büyük karışıklığa yol açan yerleşme yerleri ile tabii yer adlarının Türkçe adlarla degiştirilmesi’ başlatıldı. Eğer verdiğim bilgide bir hata yoksa söz konusu bilginin düzeltilmesini rica ederim.


GİRESUN - ÇANAKÇI

Karadeniz'de Rize, Artvin ve Trabzon'un yanı sıra Giresun Çanakçı ilçesinde de Lazlar yaşamaktadır. Osmanlı-Rus savaşından dolayı Çanakçı'ya göçen İmamoğulları sülalesi Arhavi Lazları'ndandır. Ve hala Laz kültürünü devam ettirmekte ve Laz dili konuşmaktadır. Bunu eklemeden geçemedim. Ben de Lazca konuşuyorum ve Çanakçı'da yaşıyorum EMİRHAN İMAT

Sayıları

Lazların sayıları oldukça az gösterilmiş basit bir hesapla bile bunu anlayabiliriz 2007 nüfus verilerine göre Doğu Karadeniz'in nüfusu 2.524.658 kaldıki Marmara bölgesine göç edenlerde var. Bu sadece Türkiye için böyle toplamda en az 2 milyon laz olması lazım. --Kadirmesaj sayfam 22:30, 25 Temmuz 2009 (UTC)

Mecazi anlamında "Laz" anlatan bir madde değil :) Takabeg ileti 01:03, 26 Temmuz 2009 (

Nufus konusunda yanlış bilgilerin olması şaşırttı beni, yapılan tüm araştırmalarda türkiye deki lazların nufusu 80 bin veya 200 civarında gösterilmiştir. gerçekle bağlantısı çok fazladır çünkü yapanlar bilakasi doğu karadeniz bölgesini laz göstermek için çaba harcamaktadır. Artvin,rize,trabzon gibi şehirlerde bir kaç ilçe ve köyde gözle görülür bir laz nufusu vardır.özellikle fatih sultan mehmet ve yavuz sultan selim dönemlerinde akkoyunlu ve karakoyunlu türkleri ve horasan türkleri doğu karadeniz,gümüşhane,erzurum bölgesine yerleştirilmiştir,osmanlı ve türkiye dönemindede başat kültür ve toplum türk islam sentezi olduğundan lazlar ile türkler karışmışlardır şuanda varolan yaşam biçimi belli konularda laz kültürünü gösterebilir ama oluşmuş kültür ve yaşam biçimi türk islam kültürüdür.Yapılan bir araştırmada insanların türkiyede ancak % 0.20 civarında anadilini lazca belirtmiştir.

Şunuda anlamanızı istiyorum artık doğu karadenizde lazlar yaşayabilir doğu karadenizin asıl nufus unsuru Türktür.sadece bazı insanlar kültür bileşimi gibi kökleri türk olsa bile alışkanlık gibi laz diye nitendirebilir veya diğer insanlar sen doğu karadenizlimisin laz kardeşim benim deyip hemen yaftayı yapıştırır. Gerçeği görmek istiyorsanız önce doğruyu söyleyin türk insanınıda sürekli laz demeniz neden li doğru saygılar sunarım.

Ahıska


Arkadaslar stalinin ahıskadan sürdükleri ahıska türkleridir lazlar degildir. Ayrıca bugun kafkaslarda ve ozellıkle dagıstanda balkarlar, karaçaylar, nogayların olusturdugu onemli bir turk nufus yasamaktadır.Kısacası hersey basıt bır asımılasyona yada turk devlet polıtıkasına fılan ındırgenemez. Bır bolgedekı ınsan tabıkı o cografyanın aksanı ıle turkceyı konusur. Irak turkmenlerı arab aksanı ıle konusurlar sımdı onlar arap mı oluyor? Yada azeriler farsca fonetıgıne yakın konustukları ıcın fars mı olur? Bu bolgede turkler vardır. Ayrıca ahıska turklerı bızım konustugumuz turkceyı konusurlar ve ruslar bıle butun turki halklara birlik duygusunu olusturmamak ıcın ayrı ayrı hıtab etmelerıne ragmen ahıskalılara turk demıslerdır. Yazıdaki ahıskadan suruler lazlarla ılgılı cumlenın degıstırılmesı yerınde olur.

Türkiye'de ki rakam

Çok düşük gösterilmiş... Rize, Artvin ve Trabzon şehirlerinin nufüsları 1 milyonun üzerinde... Tamam tabi ki tamamı Lazlardan oluşmaz ama İstanbul'a en çok göç veren 2 il Trabzon'dur... İstanbul'da okurken okulda her sınıfta illaki en az 2-3 tane Trabzon'lu olduğunu hatırlarım ben...

İnsanların Türkiye devletine saygısı yüzünden 'Türküm' demesini lütfen kullanmayınız. Lakin burası tarafsız bir ansiklopedidir...

Ayrıca arkadaş belirtmiş zaten ama doğru... Lazlar karışık bir millettir. Türkü rumu gürcüsü osu busu vardır içinde; çok karmaşık bir halktır... Ama siz her milletten 1 kişiyi bir bölgeye bırakırsanız yüzyıllar sonra o insanlar kendi dillerini ve kültürlerini oluşturacaktır... O kişiler artık bir türk, rum, gürcü, o, bu, şu, arap, hintli değildir hepsi artık 'Lazdır'... Irklarıda dilleri ve kültürleri oluşturur... O yüzden olmayan 'laz ırkı' artık vardır... Aslında artık yine yok olmaya yüz tutmuştur ama oda bizim konumuz değil...

Araştırmaları yapanlar daha çok cia ve dış kurum temsicilikleridir.bu kurumlar bile ancak laz nufunu bu kadar gösterebiliyorsa daha fazlası olmaz zaten.

Görünen o ki çok cahil,okumamış bilinçsiz insan var doğu karadeniz derken bölgeyi neden laz diye nitelendirmek geçiyor içinden anlamış değilim.Doğu karadeniz nufusunun büyük çoğunluğunu türkler oluşturur bunu anlamanızı bekliyorum bölgede türklerden önce lazlar,gürcüler,ermeniler ve rumlar yaşamıştır,Anadolunun fethi sonucunda binlerce türkmen bu bölgeye göçmüştür yavuz ve fatih dönemindede ikinci büyük türk göçü olmuştur.toplum zaman içinde bölgede müslüman-hristayn diye ayrılmıştır.Türk nufusunun ağırlığüı sebebiyle birinci dünya savaşı ve kurtuluş savaşı sonrasında ermeni-rum ve gürcü hristyan toplumlar göçetmiştir.bugüb bölgede sayısal veri olarak türk kökenliler sayıca laz ve gürcü müslüman kökenlilerden çok fazladır.

Nüfus

Az önce değiştirdiğim nüfus bölümünde 1970 tahmini olarak 50.000 ifadesi Türkiye'deki tüm Lazların nüfus tahmini değil, yalnızca Lazca konuşanların tahmini sayısıdır. Kaynak metinde açıkça yazıyor. --iazak 13:38, 5 Şubat 2010 (UTC)

Bence hepsi kalmalıdır. Demek ki Lazların tanımı da değişiyor. Ve o rakamlar ile diğerler kıyasladığımız zaman büyük fark var. Hiçbir rakam inandırcı gelmedi. Laz milliyetçileri elbette abartmaya çalışırlar. Hükûmet ise az göstermeye çalışıyor herhalde. Milyona çıkınca kendini Laz saymayanlar da eklendiği anlaşılıyor. Bunları kıyaslamak faydalıdır. Okurlar da kıyaslasınlar. Takabeg ileti 13:42, 5 Şubat 2010 (UTC)
Benim bildiğim kaynak olarak kullanılabilecek bir sayım yok, olaya objektif bakmak gerekirse yıllardır doğu karadenizde yaşamış biri olarak Lazların 250 bin ile 500 bin arasında bir nüfusa sahip olduğunu söyleyebilirim, Lazca bilenlerin sayısı ise her geçen gün azalmakla birlikte 100 bin ile 150 bin arasında konuşanının olduğunu söylenebilir. 500 bin ve daha yukarısı Gerçek Lazlar için abartılı bir sayı olur. --Kolxuri 01:27, 28 Şubat 2010 (UTC)
Lazların tanımı değişmiyor. Biri Lazca bilen etnik Lazlar, diğeri yalnız Türkçe bilen etnik Lazlar, yani iki grup da etnik olarak Laz. Bu madde ve nüfus da genel olarak Lazlarla ilgili. Farklı sayıların görülmesi gerektiğinde aynı fikirdeyim. Zaten en küçük ve en yüksek nüfus değerleri şimdi görünüyor. Ama 46.987 sayısının yanına parantez açıp (1945'te Türkiye'deki Lazca konuşan Lazlar) yazmam zorunlu idi. Yoksa gerçeği açıkça saptırmış olacaktık. 1970'teki 50.000 tahmini değeri de yalnızca Lazca konuşan nüfusun tahminidir ve 46.987 değerinin yanında herhangi bir anlamı ve katkısı yoktur. --iazak 14:04, 5 Şubat 2010 (UTC)

Diğer vikilere baktım. 1 milyon filan yazan yok :) Bu rakam bilimsel sayılmıyor demek ki. Takabeg ileti 14:07, 5 Şubat 2010 (UTC)

Fransızca Vikide 1,5 milyon da eklenmektedir :)) Maalesef bu iş yani bu madde sağlam olamaz. Takabeg ileti 14:10, 5 Şubat 2010 (UTC)

Şimdi kaynakları inceleyelim.


  • [1] 1 milyona yakın Laz diyor. EU'de sunulan rapordan bahsediyor. Fakat iyi aktarmıyor. Bence kaynaklardan kaldıralım.
  • Thomas Hammarberg'in raporunun dipnotlarına bakıldığında

See Minority Rights group, A Quest for Equality: Minorities in Turkey, London, 2007 at pp. 11-14, where other religious minorities are also mentioned, available at: http://www.minorityrights.org.

yani EU rapor diyorlar ama EU'nun ortak görüşü filan değildir. Ve kaynak olarak sadece minorityrights.org'a başvurmuş :))

Bence minorityrights kaynak olarak gösterilebilir ve kaynağın not kısımında Thomas Hammarberg tarafından alıntı yapıldı şeklinde eklenebilir.

Takabeg ileti 13:52, 5 Şubat 2010 (UTC)

Pardon, değişiklik çakışmasından şimdi kurtuldum. Sonradan yazdıklarınızın tamamı doğru. Maddedeki son üç değişiklik de uygun görünüyor,içime sindi. EU raporundaki 750.000-1.500.000 aralığı zaten mantıksız bir aralık. Kutuda ikimizden önce zaten en yüksek tahmin değeri olan 1.500.000'i eleyip 1.000.000 yazmışlardı. Ben de bir milyonu yükseltmemiştim. Yani EU raporu 'denen' tahmini kaldırmayı destekliyorum. Elinize sağlık. --iazak 14:12, 5 Şubat 2010 (UTC)

Kaynak

  • Konstantine Gamsakhurdia bir yazar ve PDF olarak gösterülen dosya bir roman. Kaynak olarak nasıl kullanılır ? Kaldıralım. Takabeg ileti 11:02, 9 Şubat 2010 (UTC)
  • travelblog kaynak mı ? Zaten diğer vikiler kaynak olarak gösterilemez. Bunları da kaldıralım. Takabeg ileti 11:03, 9 Şubat 2010 (UTC)


Tekrar belirtiyorum. Kaynak olarak gezi rehberler güvenilir kaynaklar sayılmaz. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 12:56, 5 Haziran 2010 (UTC)
O zaman o gezi linkini kaldırın.Onca link içerisinde bir onu mu buldunuz ? Dediğiniz gibi madem öyel kaldırın.Fakat 50,000 gibi absürt bir rakamı -40 yıl evveliyatının tahminini kullanacaksa 1,500,000 rakamını da kullanmalıyız.Ki ikisi de mübalagadır esasında. — Bu imzasız görüş 78.184.239.175 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Mesele kaynak meselesidir. Web sitelerinden basılmış olanlar daha iyidir ama gezi rehberleri araştırma değiller. 40 yıl önce olsun 20 yıl önce olsun bilimsel olması lazım. Bunun dışında Lazcılık içinde yer alanların yazılar Vikipedi:Güvenilir kaynaklar sayılmaz. Zaten Tahmin dışındaki rakam (toplam) var mı ? Takabeg ileti 22:01, 6 Haziran 2010 (UTC)

Birde minorityrights.org da daha önce köy çeşmesinde konuşulduğu gibi güvenilir kaynaklarda değildir. Hep abartıyor. Takabeg ileti 22:13, 6 Haziran 2010 (UTC)

İşinize gelmeyince abartoyor oluyor geri kalan 4 kaynak da mübalaga mı ? Ayrıca Lazcılıkla alakası yok.Lazlarınnüfusu umum,yetler 200-500 000 arasıdır.Dışındaki bütüm rakamlar abartıdır.Fakat 50,000 gibi absürt ötesi saçma rakamı ekleyim diğerini istemezüm demek pek sağlıklı bir Güvenilir kaynak hassaslığı değildir.
Maalesef 50.000 bilimsel kaynaklara dayalıdır. Gezi rehberleri ise bilimsel kaynak sayılmıyor. Bu çok net değil mi ? Bu arada İngilizce Vikideki maddenin durumu da pek doğru bulmadım. Alternatifleri kabul edilmiyor orda. Takabeg ileti 14:23, 7 Haziran 2010 (UTC)

A, B da gezi rehberidir. Kaldıralım. Takabeg ileti 14:27, 7 Haziran 2010 (UTC)

Birde 1.500.000 gibi hiçbirşeye dayanmayan iddiaların bilgi kutusunda yer almaması ve metinde ise iddia olarak yer alması lazım bence. Aksi halde maddeyi tarafsızlaştırma işimiz de çok zor olacak. 14:30, 7 Haziran 2010 (UTC)
İyi niyetinizi anlıyor ve paylaşıyorum dediğiniz gibi onları kaldırdım.Eğer diğer bilimdışı derseniz onları da kaldırın.50,000 rakamı bilimseldir ama tarihi geçmiştir sorun bu.Eksik gördüğünüz yeri tadil ediniz ona gör emünakaşa edelim ben ilgili gezi rehberlerini aldırdım gerçi onlar da araştırmalar dayanır ama neyse.50,000 oldukça 1,5 milyon da olmalı bence.İkisi de saçma diyorum.Ama altını çizeyim bir saçmalık duruken diğerinin durmamasının anlamı yok.
50.000 bilimsel veri ve 1.500.000 ise bilimdışı iddia. http://www.sfworldmusicfestival.org/about/2001_PreserveHeritage.html da çıkacak. Bunun dışında müzik festival ilanı da güvenilir kaynaklardan değildir. Takabeg ileti 14:35, 7 Haziran 2010 (UTC)
Kaynağın sayısı çok olunca gerçekmiş gibi görünüyor mu bilmem. Aslıdna öyle bir şey yoktur. Ivır zıvır web siteleriyle wagonu oluşturmamıza gerek yok yani. Takabeg ileti 14:36, 7 Haziran 2010 (UTC)


Olayı ajite ediyorsunuz ıvır zıvır web siteleri kafalarından sallıyor diyorsunuz da bir 50,000 tutturdunuz gidiyorsunuz.O site müzik sitesi değil.Türkiyedeki asimilasyonu anlatırken tanıtımı yapmış.Ayrıca niye rahatsızsınız 1,5 milyondan.50,000i paye edinmişsiniz.O durdukça dipğeri de duracak araştrmalar adayalı güvenli veriler hepsi.Durun şimdi AB raporlarından kanıt vereyim size.Eh ona da itiraz edemez sanırım bay 50,000ci

Daha önce de söylediğimiz gibi 1.500.000, 2009 AB tahm. filan değildir. Yanlış aktarılmaması gerekir. Takabeg ileti 14:54, 7 Haziran 2010 (UTC)

Sadece susuyorum.Çok işinizin kişisisiniz.
Ben 50.000 olduğunu savunmuyorum ki. Savunanlara da Bay 50.000 v.s. yakıştırmanız doğru değildir. VP:N ve VP:KSY okursanız iyi olacaktır. AB'nin tahmini olmadığını ve ne olduğunu biliyorum. Sonra düzelteceğim. Şu anki haliyle madde aldatıcıdır, maalesef. Takabeg ileti 15:03, 7 Haziran 2010 (UTC)
Tabii dediğiniz gibi raporter benim zaten o rakamı ben yazdım.T.C. medyasında infihale müsebbibim.Burayı gerçekten gayeleriniz doğrultusund ayönlendirmek istiyorsunuz.Bu hoş değil gerçekten.

Doğu karadenize laz demeyi bırakın artık gerçeği görün!!!

Doğu karadeniz bölgesinin tarihsel olarak laz,gürcü,ermeni,rum ve anadolunun fethi sonucunda türkmenlerin yoğun göçettiği ve yaşadığı bir bölgedir. Türk göçü yavuz dönemine kadar yoğun bir şekilde sürmüştür..Osmanlı döneminde bir kısım laz ve gürcü(acara) müslamanlaşmış.hristyan gürcü toplumundan önce din sonra kültür ve kader birliği gibi nedenlerleayrılmış, Türk toplumuyla kaynşmıştır. Toplum müslüman-hristyan olarak ayrılmıştır.19 yüzyıl millyetçilik akımları sebebiyle aynı kökten olmasına rağmen hristyan gürcüler,lazları,acaralıları dışlamış katletmiştir.1 dünya savaşı ve kurtuluş savaşı dönemlerinde de ermeni,rum toplumu büyük oranda müslüman türk ,laz,acara kanı akıtmıştır.azalan nufus tekrar türk nufus göçüyle yenilenmiştir. Bu dönemden sonra toplum türklük ve islamiyet altında birleşmiştir cumhuriyet dönemiyle birlikte toplum Türk sentezli bir yapıda oluşmuştur.Zaman içersinde sayıca az olan laz,acara kökenli müslümanlar sayıca çok daha fazla olan türkler içinde erimişlerdir.Kültür,dil,din,kader birliği sebepleriyle toplumlar kaynaşmıştır.gerçekten laz diye tabir edilecek toplumun sayısı 80 ile 200 bin arasındadır.

Doğu karadeniz lazlar yaşasada araştırmalar ve şuanki toplum yapısıyla TÜRK'tür gerçeği görmenizi beklerim.

Canik

Canik Bölgesi(Samsun): Canik bölgesinin adı Lazlarla ilgilidir. Tzan /Zan /Sanni'den geliyor. Lazlara "Çani" de deniliyor (maddeye bakınız), ancak bölgede artık Lazlar yaşamıyor. Yunanca "ç" sesi olmadığından, "tz" kullanılmıştır. Canik ismi kesinlikle Türkçe değildir. Ancak Canik beylikleri Türk beylikleridir. Böri 13:37, 1 Aralık 2010 (UTC)

Bu isim ülkemiz tarihçileri tarafından sürekli karıştırılıyor, "Çani" ismi Lazların diğer ismidir kendi aralarında da bu ismi halen kullanırlar (Gürcüler de Lazlara "Çani" Lazların yaşadığı bölgeye ise "Çanet (Çaneti)" der, Ermeniler ise Lazlara "Can" der) bizim tarihçiler bu durumu bilmedikleri için yabancı kaynaklarda geçen "Çani" kelimesini yüzeysel olarak geçiştirerek Samsun'da ki Canik bölgesiyle alakalı olduğunu kanısına varıyorlar. Ama kaynaklarda geçen "Çani" ismi Lazları niteliyor Samsun'da ki Canik bölgesini veya orda yaşayan halkı değil. Canik kelimesinin etimolojisi hakkında da kesin bir yorum yapmak mümkün değil. Daha fazla araştırılması gerekir bence. Argun 14:53, 2 Aralık 2010 (UTC)
Eskiçağda Çani halkının Samsun'a kadar yayılmadığını nereden biliyorsunuz? (Yalnız, bu durum şöyle de olabilir: Türklerin yanlış olarak bütün Doğu Karadenizlilere "Laz" demesi gibi, Doğu Romalılar da belki bütün bu bölgenin insanlarına "Tzan" bölgeye de "Tzanike" diyorlardı ve Canik adı Tzanike'den gelmişti.) http://en.wikipedia.org/wiki/Macrones maddesine bakarsanız Makronlara, Sanni/Tzanni deniliyor. Bunlar Lazların atasıdır. Böri 15:23, 2 Aralık 2010 (UTC)
Mümkün olabilir de olmayabilir de. Makronlar bugünkü Megrellerin (Mingrel, Mengrel, Megrel, Margal) ataları olarak kabul ediliyor zaten Megreller ile Lazların akrabalıkları mevcut verdiğiniz bilgiler doğrudur ben sadece bir kaç ekleme yapmak istedim. Okuyanlarda faydalanır umarım. Argun 19:08, 2 Aralık 2010 (UTC)
Canik Bölgesinin haritası: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Anadolu_Beylikleri.png Böri 15:19, 5 Aralık 2010 (UTC)