Po: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
TXiKiBoT (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: vi:Sông Po
EmausBot (mesaj | katkılar)
k [r2.6.4] Bot değişikliği Ekleniyor: az:Meşəgilası
21. satır: 21. satır:


[[ar:بو]]
[[ar:بو]]
[[az:Meşəgilası]]
[[be:Рака По]]
[[be:Рака По]]
[[be-x-old:По (рака ў Італіі)]]
[[be-x-old:По (рака ў Італіі)]]

Sayfanın 21.01, 27 Kasım 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Nehir Po nehri, İtalya'nın birinci, Avrupa'nın da sayılı büyük nehiri. 652 km uzunluğundadır. Kolları ile birlikte sahip olduğu su toplama alanı, İsviçre'nin bir kısmını da içine alan 71,000 km²lik bir havzadır. Po'nun en mühim kolları Batı Alplerinde Mt. Blanc ve Monviso Dağları eteklerinden doğanlarıdır. Bunlardan sonra nehir Po Ovasında kuzeyden gelen Casale, Ticino, Mincio, Adda, Oglio; güneyden gelen Tonaro, Trebbia, Secchina, Panaro gibi ırmaklarla birleşerek ovayı batı-doğu doğrultusunda boydan boya kestikten sonra, Venedik'in 60 km kadar güneyindeki Mesola'da Adriyatik Denizine ulaşır. Nehrin ağzından Piacenza ve Cremona şehirlerine kadar olan 260 km'lik kısım ulaşıma elverişlidir.

Fransız sınırı yakınlarında doğduğu yerde delice akmaya başlayan Po, ovaya gelene kadar hızını gittikçe arttırır. Ancak ovada sakin bir nehir halindedir. Ortalama debisi 3750 m³/sn'dir. Delta halinde denize döküldüğü yerde birçok küçük kıyı set gölü teşekkül etmiştir.

Irmağın kolları ile birlikte suladığı Po Ovası, İtalya ekonomisine mühim destek sağlamaktadır. Lombardiya, Emilia-Romagna, Piemonte, Veneto eyaletlerinin sınırları dahilinde 46.000 km² lik bir alanı kaplayan ovada hayvancılık, tahıl, yem, endüstri bitkileri, meyve, sebze yetiştiriciliği çok gelişmiştir.