Testis: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Almabot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: be:Яечкі
24. satır: 24. satır:
[[ar:خصية]]
[[ar:خصية]]
[[arc:ܐܫܟܐ]]
[[arc:ܐܫܟܐ]]
[[be:Яечкі]]
[[bg:Тестис]]
[[bg:Тестис]]
[[bn:শুক্রাশয়]]
[[bn:শুক্রাশয়]]

Sayfanın 21.54, 21 Kasım 2010 tarihindeki hâli

Er bezi veya Testis, erkek üreme organlarından penisin her iki yanında yer alan yapılardır.

Erkek üreme sisteminin anatomik çizimi - En alt kısımda skortum içinde yer alan er bezleri görülüyor.

Er bezlerinin testosteron hormonu salgılanması, spermlerin üretilmesi ve erkeklere özgü bazı fiziksel özelliklerin gelişmesi gibi görevleri vardır.

Skrotum içinde sağlı sollu yer alan iki er bezi, sperm kanallarının bir kısmı ve çok sayıda damar yapısı içeren bir yapıdır. Skrotumun sperm işlevlerini korumak açısından çok önemli bir özelliği vardır. Sperm hücreleri ısı değişikliklerinden olumsuz etkilenirler ve işlevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmeleri için vücut ısısından yaklaşık 2 derece daha düşük bir ortamda bulunmaları gerekir. Torbanın vücut dışında bulunmasının nedeni budur. Torbanın içindeki ısı vücut ısısından daha düşüktür ve soğukta büzüşerek ısı kaybını önler. Sıcakta ise aksine sperm hücrelerinin aşırı ısıya maruz kalmalarını önlemek için gevşer.

Testisler yaklaşık aynı büyüklükte olmalarına karşın yapısal olarak sol testis sağdakine göre biraz daha aşağıda yer alır. Her testis içinde küçük ve oldukça kıvrımlı sperm kanalcıkları bulunur. Bu kanalcıklar beyindeki hipofiz bezinin salgıladığı FSH hormonunun verdiği emirle sperm hücreleri üretirler. Testisler yine hipofiz bezinden salgılanan ve LH adı verilen hormonun etkisiyle testosteron hormonu üretirler.

Şablon:Link SM