Dumanlı pars: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Kozmetik değişiklikler
Almabot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: ar:نمر ملطخ
44. satır: 44. satır:
{{Link SM|fi}}
{{Link SM|fi}}


[[ar:نمر ملطخ]]
[[bg:Димен леопард]]
[[bg:Димен леопард]]
[[br:Loupard koumoulek]]
[[br:Loupard koumoulek]]

Sayfanın 00.55, 21 Kasım 2010 tarihindeki hâli

Dumanlı pars
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Feliformia (Kedimsiler)
Familya: Felidae (Kedigiller)
Alt familya: Pantherinae (Büyük kediler)
Cins: Neofelis
Gray, 1867
Tür: N. nebulosa
Neofelis nebulosa
(Griffith, 1821

Dağılımı

Dumanlı pars (Neofelis nebulosa), kedigiller (Felidae) familyasından Güneydoğu Asya'da yaşayan büyük bir kedi türü. Uzaktan leopara benzer ve hakiki büyük kedilerin, tarihsel kökeni eski bir temsilcisi olarak kabul edilir.

Özellikleri

Dumanlı parsın gövde boyu 90 cm, kuyruk uzunluğu ise 80 cm gelir. Böylelikle büyüklüğü yaklaşık kurt köpeği kadardır. Kürkünün deseni mermer kedisine (ebrulu kedi) benzer. Dumanlı pars, sarı zemin üzerinde büyük, koyu ve düzensiz şekillerde lekeler taşır. Bu lekelerin her biri içe doğru soluklaşır. Vücut büyüklüğüne oranla bütün kediler içinde en büyük köpek dişlerine sahip olanıdır.

Yaşam alanı

Dumanlı pars, Güneydoğu Asya'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin güneyinden Malakka'ya kadar,Doğu Himalayalar'dan Vietnam'a kadar dağılmışlardır. Ayrıca Java, Sumatra, Borneo ve Tayvan Adaları da anavatanıdır. Tropik yağmur ormanları, dumanlı parsa habitat oluşturur.

Yaşam tarzı

Bu kediler tek başlarına yaşar ve genelde ağaç dallarında hareket ederler. Uzun kuyrukları denge kurmalarında yardımcı olur. Kediler içinde en iyi tırmanıcı olanlardandır. Avları arasında geyikler, yaban domuzları, maymunlar ve kuşlar bulunur. Sıkça bir dal üstünde pusu kurarak aniden sürpriz şekilde yukarıdan atlar.

Gebelik yaklaşık doksan gün sürer. Bir batında iki ile dört arasında yavru dünyaya getirir. Başlangıçta tek renk sarı olan yavru, karekteristik olan desenlerini ilk yaşam yılı boyunca alır.

Diğer

Kürkü yüzünden bulutlu pars geçmişte önemli ölçüde avlanmıştır. Bugün de hala avcılar tarafından takip altında olsa da asıl daha büyük tehtit yağmur ormanlarının tahrip edilmesidir. Alt türlerinden olan Tayvan dumanlı parsının (N. n. brachyurus) nesli tükenmiştir. Tür IUCN Kırmızı Liste'de, tehlike altında olarak sınıflandırılmıştır.


Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Dumanlı pars ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Dumanlı pars ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

Şablon:Link SM