Orléans: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Xqbot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: an:Orléans
KumulBot (mesaj | katkılar)
Şablon düzeltildi : Kent bilgi kutusu => Yerleşim bilgi kutusu
1. satır: 1. satır:
{{Kent bilgi kutusu
{{Yerleşim bilgi kutusu
| ad = Orléans
| ad = Orléans
| yerli_ad =
| yerli_ad =

Sayfanın 22.43, 30 Ekim 2010 tarihindeki hâli

Orléans
Cumhuriyet Meydanı, Orléans
Orléans mührü
Mühür
Ülke Fransa Fransa
BölgeCentre
ilLoiret
İdare
 • Belediye başkanıSerge Grouard
Yüzölçümü
 • Toplam27.48 km²
Rakım90-124 m
Nüfus
 • Toplam113,130

Orléans, Fransa'nın ortakuzeyinde, Paris'in güneybatısında, Centre bölgesinin (Région) ve Loiret ilinin (département) merkezi olan kent. Beauce Ovasının kenarındaki verimli bir vadide, Loire Nehrinin kıyısında yer alır.

Tarih

Carnuti halkının başkenti adı Genabum olan kent, MÖ 52'de Julius Caesar tarafından fethedildi. Roma Döneminde Aurelianum adını taşıyan kentin adı buradan gelir. 498'de Frank kralı Clovis'in elinde geçen kent, 511-561 arasında Orléans Krallığı'nın başkenti oldu. 561'de Bourgogne sülalesinin eline geçti, Charlemagne döneminde bir kültür merkezi durumuna geldi. X. yy'da Capet sülalesinin eline geçti.

10. ve 11. yüzyıllarda Fransa'nın Paris'ten sonraki en önemli kentiydi. Yüzyıl Savaşları (1337-1453) sırasında, yedi ay süreyle İngiliz kuşatması altında kaldıktan sonra (Orléans Kuşatması), Fransa'nın ulusal kahramanı Azize Jeanne d'Arc ve birlikleri tarafından kurtarıldı. Bu zafer günümüzde de her yıldönümünde kutlanmaktadır.

16. yüzyıldak, Din Savaşları sırasında Huguenot'ların (Fransız Protestanları) merkezleri arasında yer alan kent, 1,000 kadar Protestanın öldürüldüğü Aziz Bartolomeus Yortusu Kıyımı'ndan sonra, 1572'de Katoliklerin eline geçti. 1870'teki uzun bir kuşatmadan sonra Prusya işgaline girdi. II. Dünya Savaşı'nda yoğun hava saldırılarına hedef oldu ve aralarında Jeanne d'Arc Müzesi'yle Saint-Paul Kilisesi'nin de bulunduğu tarihsel ve sanatsal değere sahip pek çok bina yıkıldı.

Önemli yerler

Loire Nehri kenti biri büyük, öteki küçük iki bölüme ayırır. Bir sebze üretim merkezi olan Saint-Marceau mahallesi nehrin güney yakasında, kentin ana bölümüyse kuzey yakasında yer alır. II. Dünya Savaşı'ndan büyük zararlar gören Orléans, savaş sonrasında, klasik şehircilik anlayışına uygun olarak yeniden yapıldı. II. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gören eski mahalle, kent içi ulaşımın gerekleri de dikkate alınarak, 18. yüzyıldaki görünümüne uygun biçimde yeniden inşa edilmiştir.

Yapımına 13. yüzyılda başlanan Sainte-Croix Katedrali, 1568'de Protestanlarca neredeyse bütünüyle yıkılmış, 17-19. yüzyıllar arasında gotik üsluptaki aslına sadık kalınarak yeniden inşa edilmiştir. Katedral, Paris'teki Notre Dame Katedrali'yle hemen hemen aynı büyüklüktedir. Rönesans döneminden kalma Belediye Binası (1549-55), 19. yüzyılda onarılarak genişletilmiştir.

Galeri

Ekonomi ve ulaşım

Orléans modern bir karayolu ağının merkezinde yer alır. Kentin hemen dışındaki Les Aubrais Fransa'daki en önemli demiryolu kavşaklarından biridir. 1305'te kurulan üniversite 1789 Fransız Devrimi sırasında kapatılmış, 1962'de Loire Nehrinin doğduğu yer olan La Source'da yeni bir üniversite kurulmuştur. Eskiden beri bir sebzecilik ve çiçekçilik merkezi olan Orléans gülleriyle ünlüdür. II. Dünya Savaşı'ndan sonra kentte yeni sanayiler kurulmuştur. Başlıca sanayi ürünleri kumaş, gıda maddeleri, otomobil parçaları ve tarım araçlarıdır. Fransa'da toplam sirke üretiminin yaklaşık yarısı Orléans'dan karşılanır.


Dış bağlantılar