Glycerius: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Wall-e Bot (mesaj | katkılar)
→‎Hayatı: Bir kaç ---> Birkaç (Yazım düzeltmeleri), replaced: bir kaç → birkaç using AWB
KumulBot (mesaj | katkılar)
Şablon düzeltiliyor : Hükümdar => Hükümdar bilgi kutusu
1. satır: 1. satır:
{{Hükümdar
{{Hükümdar bilgi kutusu
| adı = Glycerius
| adı = Glycerius
| başlık = [[Batı Roma]] İmparatoru
| başlık = [[Batı Roma]] İmparatoru

Sayfanın 21.04, 26 Ekim 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Hükümdar bilgi kutusu Glycerius (420 civarı - 480 sonrası) 473-474 yılları arasında Batı Roma İmparatorluğu tahtına çıkmış ve sonradan erken dönem Katolik Kilisesinde bir Piskopos olarak hizmet vermiş olan Roma İmparatoru.

Hayatı

Glycerius, Ravenna'daki imparatorluk sarayında görev yaptığı sırada, Batı Roma İmparatorluğunun yeni magister militum'u olarak seçilen Burgundian Gundobad tarafından 3 Mart 473 tarihinde İmparatorluk makamına yükseltilmiştir. Gundobad'ın bir kuklası olarak, meşru bir şekilde bu göreve seçilen ve sonradan öldürülen Anthemius'un yerine tahta çıkmış ve bu sebeple Doğu Roma İmparatoru I. Leo tarafından İmparator olarak tanınmamıştır.

Glycerius, Batı Roma İmparatorluğunun sonunu birkaç yıl geciktirmiştir. Kısa saltanatı sırasında Apenin yarımadası, Güney Galya ve Hispanya'da yaşayan Vizigotlar ve Dalmaçya'da yaşayan Ostrogotlar tarafından sık sık tehdit edilmiştir. Ostrogotlar 473 yılında Galya'ya doğru harekete geçince, Glycerius Roma birliklerini bölgeye göndermiş ve Gotlar'ın her iki kolunun da Roma karşıtı güçlerin safına geçmesini engellemeye çalışmıştır.

Her halûkarda I. Leo, Glycerius karşı hoş görülü olma konusunda isteksizdi ve bu sebeple Batı Roma tahtına akrabası Julius Nepos'u atadı. Nepos, Leo tarafından verilen güçlü bir orduyla 474 yılında Dalmaçya'dan Roma'nın liman kenti Ostia'ya yelken açtı. Sebebi her ne olursa olsun, Glycerius Ravenna'nın başkentinde olmak yerine oradaydı ve umudu kalmadığından hemen teslim oldu.

Belkide gösterdiği işbirliğinin bir ödülü olarak, Nepos tarafından onun Dalmaçya'daki doğum yeri olan Salona'ya Piskopos olarak atandı. İronik bir şekilde, bu ikilinin yolu Nepos kendi magister militum'u tarafından görevden alınınca kaçmak zorunda kaldığı ve 480 yılına kadar sürgünde saltanat sürdüğü Dalmaçya'da yeniden kesişecekti.

O dönemin tarihçilerinden Malchus, Nepos'un Nisan ya da Mayıs 480'deki ölümüne Glycerius'un İtalya'nın barbar kralı Odoacer ile işbirliği yaparak oluşturduğu bir tertibin neden olduğunu aktarır. Bir başka rivayete göre ise Nepos'un ölümünden sonra Glycerius'un Odoacer tarafından Mediolanum (şimdi Milan) Piskoposu olarak atanmıştır. Günümüze kadar ulaşan tarihi deliller bu hikâyeleri doğrulamak konusunda yetersizdir ve aynı şekilde Glycerius'un ölümü de belirsizdir.

Yükselişi

Olybrius'un ölümünün ardından dört aylık bir süre boyunca Batı Roma imparatorsuz kalmış ve bu süre zarfında Doğu Roma İmparatoru I. Leo tek başına her iki imparatorluğu da yönetmiştir. Leo, uygun bir aday bulmak için çabalıyordu ve bu sebeple 473 yılında İtalya magister militum'u Gundobad kendini imparator ilan etti. Gundobad, doğal olarak kendi adamlarından biri ve aynı zamanda imparatorluk muhafızlarının komutanı olan Glycerius'u imparator adayı olarak seçti ve bir süre sonra 473 yılı Mart ayında Ravenna'da imparator ilan edildi.


Düşüşü

Bu arada Ostrogotlar Tuna bölgesine doğru hareket ediyorları ve niyetleri İtalya'ya ulaşmaktı. Glycerius, onları güç kullanmak yerine diplomasi ile İtalya yerine Galya'ya yönlendirebileceğine inanıyordu. Ancak Glycerius'u Batı Roma tahtında bir gaspçı olarak gören ve istemeyen Leo, onu devirmesi için Julius Nepos'u güçlü bir ordu ile İtalya'ya gönderdi. Nepos, Portus Augusti'de karaya çıktı ve (Ostia limanı) Leo ile anlaşmalı olarak kendisini imparator ilan etti. Glycerius tam Gundobad'ın desteğine ihtiyaç duyduğu anda o çoktan İtalya'yı terk etmişti. Gundobad, Godegisel, II. Chilperic ve Gundomar adındaki üç kardeşini öldürerek babasının Burgundy Krallığı'nda yegane mirasçısı haline geldi. .

Gundobad'ın gidişiyle birlikte başka bir desteği kalmayan Glycerius, savaşmadan Julius Nepos'a teslim oldu. Glycerius görevlerinden istifa etti ve ardından Nepos tarafından Dalmaçya'daki Salonae (Solin) Piskoposluğuna atandı.

Piskopos

Daha sonraki hayatı hakkındaki bilgiler karmaşıktır ve bazılarına göre Piskopos olarak yeni görevine başlayamadan ölmüştür.

İlgi çekici bir hikâyeye göre ise (tarihçi Malchus'a ait), Glycerius'un gerçekten Salonae Piskoposu olmuş ve Julius Nepos'un 480 yılında öldürülmesinde baş planlayıcılardan biri olması karşılığında ödül olarak Mediolanum Başpiskoposluğuna (Milan) atanmıştır.

Dış Bağlantılar

Çeviri kaynağı

Önce gelen:
Olybrius
Batı Roma İmparatoru
473-474
Sonra gelen:
Julius Nepos