Hastings Muharebesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
EmausBot (mesaj | katkılar)
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: an:Batalla de Hastings
48. satır: 48. satır:
{{Link GA|ru}}
{{Link GA|ru}}


[[an:Batalla de Hastings]]
[[ang:Beadu Hǣstingum]]
[[ang:Beadu Hǣstingum]]
[[ar:موقعة هاستنجز]]
[[ar:موقعة هاستنجز]]

Sayfanın 09.31, 14 Ekim 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgi Kutusu Savaş Hastings Muharebesi 14 Ekim 1066'da Hastings yakınlarında Senlac Tepesinde Normanlar ve İngilizler arasında yapılmış bir savaştır. Normanların zaferi ve İngiltere'yi zaptetmesiyle sonuçlanmıştır.

Savaş esnasında İngiltere kralı Harold Godwinson ölmüştür(efsaneye göre gözüne giren bir ok sebebiyle). Bu savaşla Normandiya dükü I. William İngiltere'yi kontrolü altına almış ve ülkenin ilk Norman kralı Kral I. William olarak tahta geçmiştir.

Savaşın Nedenleri

Edward Ocak 1066'da öldükten sonra İngiltere'nin en güçlü ailesinden olan Harold Godwinson tahtta hakkı olduğunu iddia etti. Davası için yanına bir takım müttefikler aldı. Bazı kaynaklar der ki: Edward aslında tahtı kuzeni I. William'a verecekti fakat ölüm döşeğindeyken Harold'a verdi. William İngiltere üzerinde 15 senedir siyaset tayin ediyordu. Harold'ın kral olmasıyla İngiltere'ye savaş açtı. İngiltere tahtına geçmeyi planlıyordu.

Savaş

William hemen harekete geçti ve Britanya sahiline çıktı. Bunu haber alan Harold ordusuyla hemen Doğu Sussex'e hareket etti. Ama ordusu çok yorgundu.Norman ordusu 8.400 kişi idi ve bunları ünlü 2.200 Norman Şövalye Atlısı,1.700 okçu ve 4.500 de piyade oluşturuyordu.Anglosakson ordusu ise 7.500 piyade idi.Savaş Norman okçularını ateşiyle başlar ama fazla etkili olmaz.Çünkü Anglosaksonların geniş kalkanları onları korumaktaydı.Sonra Normaların piyadeleri ve süvarileri dalga dalga saldırır.Ama hepsi püskürtülür.Normanlar geri çekiliyormuş gibi yaparlar ve Anglosaksonlar hemen saldırıya geçer fakat Senlac tepesinde tüm Norman ordusu geri döner ve Norman Şövalye Atlıları Anglosaksonları yenerler.

Sonuçlar

  • İngiltere'nin fethi ilk ve son olarak fethi gerçekleşti.
  • Modern İngiltere doğdu.
  • Ortaçağın en büyük savaşlarından biri oldu.

Şablon:Link GA