Simón del desierto (film, 1965): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: ca:Simón del desierto
KumulBot (mesaj | katkılar)
Şablon düzeltiliyor : Film => Film bilgi kutusu
1. satır: 1. satır:
{{Film
{{Film bilgi kutusu
| Film adı = Çöllerin Simonu
| Film adı = Çöllerin Simonu
| Film afişi = [[Dosya:Simón del desierto 1965.jpg|225px|center]]
| Film afişi = [[Dosya:Simón del desierto 1965.jpg|225px|center]]

Sayfanın 23.52, 30 Eylül 2010 tarihindeki hâli

Simón del desierto (film, 1965)


Simón del desierto, (Çöllerin Simonu) yönetmenliğini Luis Buñuel' in yaptığı 1965 yapımı bir Meksika filmidir.

Filmin konusu, 5. yy'da hayatının son 36 senesini bir sütun üzerinde çile doldurarak geçiren Suriyeli aziz Simeon Stylites 'ın hayat hikâyesinden izler taşımaktadır. Ancak Bunuel bu konuyu ele alsa da hikâyeye tam bir bağlılık göstermek gibi bir amaç gütmemiştir.

Bu film, Viridiana ve Yokedici Melek' ten sonra yönetmen Luis Bunuel , oyuncular Claudio Brook ve Silvia Pinal, yapımcı ve Pinal' in kocası olan Gustavo Alatriste işbirliği ile çekilen üçüncü film olmuştur.

Konu

Şablon:Spoiler 

Aziz Simeon Stylites' in oğlu Simón; 6 yıl, 6 ay ve 6 gün boyunca çölün ortasında bulunan sekiz metrelik bir sütunun üzerinde yaşayarak saf bir inanan haline gelebilmek için Tanrı'ya dua edip çile doldurmuştur. Zaman geldiğinde, yakınlardaki bir manastırdan gelen rahipler cemaati ile Simón' un mucizelerine ve azizliğine gönülden inanan fakir bir köylü kalabalığı onu selamlamak üzere çöle gelir. Keşişler tarafından kendisine rahiplik teklif edilen Simón, bu mertebe için değersiz olduğunu düşündüğünden bunu reddeder. Aynı anda Tanrı ile arasına hiçbir şeyin girmemesi gerektiğini düşündüğünden annesi ile vedalaşır ve rahiplerin önerdiği yeni bir sütuna çıkarak yeni bir çile dönemine girer. Bu sırada kendisinden şefaat dileyen elleri kesik bir adam için dua edip bir mucize gerçekleşirir ve ona ellerini geri verir. Aslında ondan mucize bekleyen kalabalık bu durumdan etkilenmez ve hep birlikte çölden ayrılıp Simón' u ve onun tırmandığı sütunun dibinde yaşamaya karar veren annesini yalnız bırakır.

Zaman ilerlerken annesi, cüce bir çoban, manastırdan ona yemek getiren genç keşiş gibi kişiler Simón ile iletişim kurmaya çalışsa da Simón kendi iç yolculuğundan ayrılıp onlarla ilgilenmek istemez ve onları görmezden gelir. Ancak kendisini çeşitli kılıklara girerek ziyaret eden ve baştan çıkarmaya çalışan Şeytan' a (Silvia Pinal) karşı o kadar aldırışsız davranamaz. Şeytan önce Latince küfürler eden baştan çıkarcı küçük bir kız, ikinci seferde Tanrı kılığında ona gelir. Şeytan, Simón' a çilesini bozdurup onun dünyanın baştan çıkarıcılığına kapılması için her şeyi yapar; sütuna çıkıp onu tahrik etmeye çalışır, hatta rahiplerden birini ele geçirip onun Simón'a iftira atmasına neden olur. Yine de Simón, onun yaptığı tüm hilelere büyük bir sabırla göğüs gerer.

Şeytan üçüncü ve son seferde, çöl boyunca sürüklenen bir tabutun içinde baştan çıkarıcı yarı çıplak bir kadın halinde Simón'a gelir. Ondan dua ederek kurtulmaya çalışan Simón' a rağmen sütuna tırmanır ve onu da alarak ortadan yok olur. Filmin anakronik sonunda Simon ve Şeytan, 60' ların dans müziklerinin çalındığı bir diskoda oturmaktadır. Güne uygun kıyafetler içindeki Simón eve geri dönmek için ısrar etse de Şeytan ona izin vermez ve film "Radioactive Flesh" adlı dans müziği ile çılgınlar gibi dans eden gençlerin görüntüsü ile sonlanır. Şablon:Endspoiler

Oyuncular

Genç kız kılığındaki Şeytan, Simón'u baştan çıkartmaya çalışırken
Oyuncu Rol
Claudio Brook Simón
Silvia Pinal Şeytan
Enrique Álvarez Félix Keşiş Matías
Hortensia Santoveña Simón' un Annesi
Francisco Reiguera Yaşlı Kadın - Şeytan
Luis Aceves Castañeda Rahip
Enrique García Álvarez
Antonio Bravo Rahip

Film Hakkında Notlar

  • Buñuel, bir nevi sürgün olarak gittiği ve uzun süre yaşadığı Meksika' dan Viridiana' yı yönetmek üzere 1960' ta ülkesi İspanya' ya yeniden dönmüştü. Ancak Viridiana, dini eleştiriler içeren bazı sahneleri nedeniyle Vatikan tarafından şiddetle eleştirilip ülke (İspanya) çapında bir skandala dönüşünce, Buñuel' e ikinci kez sürgün yolu gözüktü. Meksika' ya geri dönen yönetmen, bu kez sembolik bir tarzla da olsa, yine açık dini eleştiriler içeren bir film olan Yokedici Melek' i çekti. Simon del desierto, bu filmleri takipçisi ve üçleme sayılabilecek bu grubun son filmidir.
  • Bunuel aslında bu filmi daha uzun çekmeyi planlar ancak yapımcının ısrarı ve maddi yetersizlikler nedeniyle konuyu kısa kesmek zorunda kalır. Bu da filmin anakronik sonunu açıklamaktadır.

Dış Bağlantılar