Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Otomatik metin değişimi, kaynakça düzeltme.
Xqbot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: et:Rahvusvaheline Filmikriitikute Ühing
28. satır: 28. satır:
[[el:FIPRESCI]]
[[el:FIPRESCI]]
[[en:International Federation of Film Critics]]
[[en:International Federation of Film Critics]]
[[et:Rahvusvaheline Filmikriitikute Ühing]]
[[fi:FIPRESCI]]
[[fi:FIPRESCI]]
[[fr:Fédération internationale de la presse cinématographique]]
[[fr:Fédération internationale de la presse cinématographique]]

Sayfanın 02.22, 5 Eylül 2010 tarihindeki hâli

FIPRESCI'nin resmi logosu.

FIPRESCI (veya FIPRESCI Ödülü), uluslararası bir sinema yazarları örgütü ve bu örgütün dağıttığı ödülün adıdır. Açılımı Fransızca Fédération Internationale de la Presse Cinématographique şeklinde olan bu örgütün (ödülün) İngilizce adı ise International Federation of Film Critics 'tir. Türkçe'ye Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (Ödülü) olarak çevrilebilir. Federasyonun adı ve dağıttığı ödül birbirleri ile o kadar özdeşleşmiştir ki sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.

Dünyanın her köşesinden profesyonel film eleştirmenleri ve sinema yazarlarının oluşturmuş oldukları ulusal örgütlerin aynı çatı altında birleşmeleriyle oluşmuş bu federasyon, ilk defa Haziran 1930'da Paris'te resmen oluşturulmuştur ve şu anda 50 kadar ülkeden üyeleri vardır. Federasyonun üyeleri arasında Türkiye'yi temsilen Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) de bulunmaktadır.[1] Bu federasyonun amacı film kültürünün tanıtımı ve geliştirilmesini sağlamak, aynı zamanda bu meslekten olanların profesyonel çıkarlarını himaye etmektir.[2]

FIPRESCI genellikle film festivalleri kapsamında ödüller dağıtmaktadır. Örneğin Cannes Film Festivali, Venedik Film Festivali gibi festivallerde yarışan veya gösterilen filmlerden girişimci, atılgan sinemacıların gelecek vaadeden filmlerine teşvik edici bu ödüller verilmektedir.

4-19 Nisan 2009 tarihleri arasında düzenlenen İstanbul Film Festivali kapsamında da iki Türk filmine FIPRESCI ödülü verilmişti. Bunlardan ilki Uluslararası kategoride yarışan Semih Kaplanoğlu filmi Süt (Milk), diğeri de ulusal kategoride gösterilen Reha Erdem filmi Hayat Var (My Only Sunshine)'dır. Jüride Alman, İtalyan, Portekiz ve Bulgar jüri üyelerinin yanı sıra Türkiye'den de iki dergi yazarı jüri üyesi olarak görev yapmışlardır. Genelde festivallerde tek FIPRESCI ödülü verilirken bu yıl Türk sinemasında görülen umut verici canlanma nedeniyle İstanbul'da iki ödül birden verildiği belirtilmiştir. [3]

FIPRESCI'nin iki ayda bir yayımlanan Undercurrent adında bir internet dergisi de vardır. Chris Fujiwara editörlüğünde düzenlenen bu yayın sinema eleştirmenliği ağırlıklıdır ve dergiye şu linki tıklayarak ulaşılabilir.

Kaynaklar

Dış bağlantılar