Ture Muhammed: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bermanya (mesaj | katkılar)
""
Bermanya (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
2. satır: 2. satır:
'''Ture Muhammed''' veya '''Büyük Ture Muhammed''' (d. [[1442]] - ö. [[1538]]) [[Afrika]]lı [[siyahi]] [[Müslüman]] hükümdar. [[Songhay İmparatorluğu]]nu 15. yüzyılda yönetmiş ve imparatorluğun altın çağını yaşatmıştır.
'''Ture Muhammed''' veya '''Büyük Ture Muhammed''' (d. [[1442]] - ö. [[1538]]) [[Afrika]]lı [[siyahi]] [[Müslüman]] hükümdar. [[Songhay İmparatorluğu]]nu 15. yüzyılda yönetmiş ve imparatorluğun altın çağını yaşatmıştır.
== Hükümdarlığı ==
== Hükümdarlığı ==
[[Songhay İmparatorluğu]], Ture Muhammed tahta geçmeden önce "Gao İmparatorluğu" olarak bilinirdi. Ture Muhammed'in hanedanı başa geçince imparatorluğun adı "Songhay İmparatorluğu" oldu. Ture Muhammed, [[adalet]]e çok önem vermiştir. Ticaretçilerin, pazarcıların ölçümlerde hassas olmalarını sürekli olarak istemiştir. Bunun için daha hassas ölçüm birimleri geliştirilmiştir.
[[Songhay İmparatorluğu]], Ture Muhammed tahta geçmeden önce "Gao İmparatorluğu" olarak bilinirdi. Ture Muhammed'in hanedanı başa geçince imparatorluğun adı "Songhay İmparatorluğu" oldu. Ture Muhammed, [[adalet]]e çok önem vermiştir. Ticaretçilerin, pazarcıların ölçümlerde hassas olmalarını sürekli olarak istemiştir. Bunun için daha hassas ölçüm birimleri geliştirilmiştir. [[Tarım]]'ın gelişmesi için uzun [[su]] kanalları yaptırmıştır. [[Eğitim]]i de desteklemiştir ve halkın yaşam seviyesi yükselmiştir. [[Ekonomik]] alanda güçlenen imparatorluk, [[Timbuktu]]'yu da fethetti. Ture Muhammed, ülkeyi hem [[askeri]] hem [[ekonomik]] alanda geliştirmişti ve altın çağını yaşatmıştı.

Sayfanın 12.57, 2 Eylül 2010 tarihindeki hâli

Ture Muhammed veya Büyük Ture Muhammed (d. 1442 - ö. 1538) Afrikalı siyahi Müslüman hükümdar. Songhay İmparatorluğunu 15. yüzyılda yönetmiş ve imparatorluğun altın çağını yaşatmıştır.

Hükümdarlığı

Songhay İmparatorluğu, Ture Muhammed tahta geçmeden önce "Gao İmparatorluğu" olarak bilinirdi. Ture Muhammed'in hanedanı başa geçince imparatorluğun adı "Songhay İmparatorluğu" oldu. Ture Muhammed, adalete çok önem vermiştir. Ticaretçilerin, pazarcıların ölçümlerde hassas olmalarını sürekli olarak istemiştir. Bunun için daha hassas ölçüm birimleri geliştirilmiştir. Tarım'ın gelişmesi için uzun su kanalları yaptırmıştır. Eğitimi de desteklemiştir ve halkın yaşam seviyesi yükselmiştir. Ekonomik alanda güçlenen imparatorluk, Timbuktu'yu da fethetti. Ture Muhammed, ülkeyi hem askeri hem ekonomik alanda geliştirmişti ve altın çağını yaşatmıştı.