Bektaşköy, Kangal: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Kozmetik değişiklikler
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Otomatik metin değişimi, PTT düzeltme
78. satır: 78. satır:
:[[1984]] - Hasan Toksoy
:[[1984]] - Hasan Toksoy
:[[1982]] - rüştü toksoy
:[[1982]] - rüştü toksoy
Köyde [[ilköğretim]] okulu vardır. Köyün [[içme suyu şebekesi]] vardır [[kanalizasyon]] şebekesi yapım aşamasındadır [[Ptt]] şubesi yoktur ancak ptt santrali vardır. [[Sağlık ocağı]] vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol Akçakale' ye kadar[[asfalt]] olup Akçakale bektaş arası taşlı ve toprak yoldur. Köyde [[elektrik]] ve sabit [[telefon]] vardır.
Köyde [[ilköğretim]] okulu vardır. Köyün [[içme suyu şebekesi]] vardır [[kanalizasyon]] şebekesi yapım aşamasındadır [[PTT]] şubesi yoktur ancak ptt santrali vardır. [[Sağlık ocağı]] vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol Akçakale' ye kadar[[asfalt]] olup Akçakale bektaş arası taşlı ve toprak yoldur. Köyde [[elektrik]] ve sabit [[telefon]] vardır.


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 13.44, 27 Ağustos 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye köy Bektaş, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

Rivayete göre Hacı Bektaş-i Veli bu köyde bir süre kalıp konaklamıştır. Köy büyüklerinin anlatmasına göre köy adını bu sebepten almıştır.

Kültür

Köyün kültürü daha çok Doğu Anadolu kültürüne yakındır.

Düğünler, davul zurna eşliğinde yapılır; genelde 3 veya 4 gün sürer; perşembe veya cuma başlayıp, pazar sabahı gelin alınmasıyla biter.

Coğrafya

Sivas iline 148 km, Kangal ilçesine 54 km uzaklıktadır. Dört tarafı daglarla çevrili,dogusunda Deli dag,ortadag kuzeyinde Ögretmenin Dagı,üçtepe,karatepe.güneyinde savaş ve çatal ismi verilen dag Batısında hoyuk kuzudamı gala ismi verilen daglar vardır.yazları kurak kışları soguk bir iklim hakimdir.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yaz ayı haziran ortasından itibaren başlar ve eylül ortalarında sona erer. Kış soğuk ve bol kar yağışlıdır.Bölgedeki Keban Barajı iklimi yumuşatmış eski ve çok uzun süren kışlar fazla görülmemektedir. İlk kar genelde ekim sonunda yağar,son kar nisan ortalarında biter.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 515
1997 548

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Hayvancılıkta koyun keçi inek türleri, tarımda ise genel ihtiyaç olarak buğday arpa nohut mercimek burçak çavdar hayvanları beslemek amaçlı yonca fiğ yetiştirilir.Köyün rakımı tarımın yükselti sınırı aştığından köy arazisinde birçok meyve ve sebze yetişmemektedir. Rakım yüksekliğinden orman bulunmamaktadır. Ancak sulu arazilerde ağaç yetiştirilmektedir.

Muhtarlık

Dosya:Http://img231.imageshack.us/img231/3832/kymw2.jpg Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Mahmut Keçeli
1999 - Hasan Toksoy
1994 - Hacı Akyıldız
1989 - Abdurrahman Toksoy
1984 - Hasan Toksoy
1982 - rüştü toksoy

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yapım aşamasındadır PTT şubesi yoktur ancak ptt santrali vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol Akçakale' ye kadarasfalt olup Akçakale bektaş arası taşlı ve toprak yoldur. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

www.bektaskoyukangalsivas.com