Japon gagalı balinası: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Erdall (mesaj | katkılar)
yeni
 
Erdall (mesaj | katkılar)
yeni
17. satır: 17. satır:
| dış_bağlantılar = {{commons-species|Mesoplodon ginkgodens}}
| dış_bağlantılar = {{commons-species|Mesoplodon ginkgodens}}
}}
}}
'''Japon gagalı balinası''' (''Mesoplodon ginkgodens''), [[gagalı balinagiller]] (Ziphiidae) familyasından [[iki dişli balina]] (''Mesoplodon'') cinsine ait bir [[balina]] türü. Bu tür 1958 yılında japon zoologlar tarafından bulunmuş ve ilk bulundukları yerin (Japonya) adını elde etmişlerdir. Türün bilimsel adı (''ginkgodens'') bu türün azman dişleri [[ginkgo ağacı]]nın yapraklarına benzemesinden dolayı verilmiştir. Erkeklerin azman dişleri dışarıya çıkık, dişilerde ve yavrularda ise saklıdır.
'''Japon gagalı balinası''' (''Mesoplodon ginkgodens''), [[gagalı balinagiller]] (Ziphiidae) familyasından [[iki dişli balina]] (''Mesoplodon'') cinsine ait bir [[balina]] türü. Bu tür 1958 yılında japon zoologlar tarafından bulunmuş ve ilk bulundukları yerin ([[Japonya]]) adını elde etmişlerdir. Türün bilimsel adı (''ginkgodens'') bu türün azman dişleri [[ginkgo ağacı]]nın yapraklarına benzemesinden dolayı verilmiştir. Erkeklerin azman dişleri dışarıya çıkık, dişilerde ve yavrularda ise saklıdır.


== Yayılım ==
== Yayılım ==
Japon gagalı balinası bugüne kadar sadece orta [[Pasifik okyanusu|Pasifik]] ve [[Hint okyanusu]]nun kuzeyinde karaya vuran leşleri ile tanılır. [[Japonya]], [[Tayvan]], [[Avustralya]]nın doğusu, [[Kaliforniya]] ve [[Meksiko]]nun batısı ve [[Sri Lanka]] kıyılarında leşleri bulunmuştur.
{{Başka dilden çevrilmekte}}
Japanische Schnabelwale sind bislang nur von Strandungen bekannt, die entlang der Küsten des mittleren [[Pazifik]]s und des nördlichen [[Indischer Ozean|Indischen Ozeans]] belegt sind. So wurden tote Tiere in [[Japan]], [[Taiwan]], dem östlichen [[Australien]], bei den [[Chatham-Inseln]], [[Kalifornien]], der Westküste [[Mexiko]]s, [[Sri Lanka]] und in der [[Straße von Malakka]] gefunden. Aufgrund der spärlichen Datenlage lassen sich auch keine Angaben über Gesamtzahl oder Gefährdung machen.

== Özellikleri ==
== Özellikleri ==
Renkleri gridir. Dişiler erkeklerden daha açık renk ve daha büyük olur. Erkeklerde gaganın ön yarısı beyaz renktir ve ağız açıklığı yatan bir S'yi andırır. Erkeklerde ayrıca ginkgo ağacı yaprağına benzeyen iki azman dişi ağızdan dışarı çıkıktır. Bulunan en büyük bireyin boyu 4,9 metre ve ağırlığı 2 ton civarındaydı. Çok nadir görüldüklerinden dolayı yaşam şekilleri hakkında bilgi yoktur. Diğer gagalı balinalar gibi çift olarak veya küçük gruplar içinde yaşadıkları ve büyük derinliklerde avladıkları [[kafadan bacaklılar]] ile beslendikleri tahmin edilir. Diğer gagalı balinalardan farklı olarak bu türün erkekleri dövüşlerden kalan yaralarla kaplı değildir.
Diese Wale sind grau gefärbt, wobei die Weibchen heller und größer als die Männchen werden. Bei den Männchen ist die vordere Schnabelhälfte hell. Der Unterkiefer ist in der Mitte aufgewölbt, so das die Maulspalte einem liegenden S gleicht. In der Mitte des Unterkiefers der Männchen sitzten beiderseits der namensgebende, auch bei geschlossenem Maul sichtbare, ginkgoblattförmige Zahn. Das größte bislang gefundene Exemplar erreichte eine Länge von 4,9 Metern und war rund zwei Tonnen schwer. Da es bisher keine Sichtung lebender Tiere gibt, ist ihre Lebensweise unbekannt. Wie die anderen Zweizahnwale dürften sie hauptsächlich Bewohner offener Meere sein und in Paaren oder kleinen Gruppen zusammenleben und sich vorrangig von [[Tintenfische]]n ernähren. Im Gegensatz zu den anderen Vertretern ihrer Gattung wiesen die Männchen dieser Art allerdings keine auf Rivalenkämpfe hindeutenden Narben auf.


== Kitaplar ==
== Kitaplar ==

Sayfanın 04.19, 26 Ağustos 2010 tarihindeki hâli

Japon gagalı balinası
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Cetacea - (Balinalar)
Alt takım: Odontoceti - (Dişli balinalar)
Familya: Ziphiidae - (Gagalı balinagiller)
Cins: Mesoplodon - (İki dişli balina)
'''Mesoplodon ginkgodens - (Japon gagalı balinası)
Nishiwaki & Kamiya, 1958

Japon gagalı balinası (Mesoplodon ginkgodens), gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. Bu tür 1958 yılında japon zoologlar tarafından bulunmuş ve ilk bulundukları yerin (Japonya) adını elde etmişlerdir. Türün bilimsel adı (ginkgodens) bu türün azman dişleri ginkgo ağacının yapraklarına benzemesinden dolayı verilmiştir. Erkeklerin azman dişleri dışarıya çıkık, dişilerde ve yavrularda ise saklıdır.

Yayılım

Japon gagalı balinası bugüne kadar sadece orta Pasifik ve Hint okyanusunun kuzeyinde karaya vuran leşleri ile tanılır. Japonya, Tayvan, Avustralyanın doğusu, Kaliforniya ve Meksikonun batısı ve Sri Lanka kıyılarında leşleri bulunmuştur.

Özellikleri

Renkleri gridir. Dişiler erkeklerden daha açık renk ve daha büyük olur. Erkeklerde gaganın ön yarısı beyaz renktir ve ağız açıklığı yatan bir S'yi andırır. Erkeklerde ayrıca ginkgo ağacı yaprağına benzeyen iki azman dişi ağızdan dışarı çıkıktır. Bulunan en büyük bireyin boyu 4,9 metre ve ağırlığı 2 ton civarındaydı. Çok nadir görüldüklerinden dolayı yaşam şekilleri hakkında bilgi yoktur. Diğer gagalı balinalar gibi çift olarak veya küçük gruplar içinde yaşadıkları ve büyük derinliklerde avladıkları kafadan bacaklılar ile beslendikleri tahmin edilir. Diğer gagalı balinalardan farklı olarak bu türün erkekleri dövüşlerden kalan yaralarla kaplı değildir.

Kitaplar

  • R. Wandrey: Wale und Robben der Welt. Franckh-Kosmos Verlags Gmbh, 1997, ISBN 3-440-07047-6

Dış bağlantılar

  • {{{assessors}}} ({{{year}}}). {{{title}}}. IUCN 2008. IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi. Erişim tarihi: {{{downloaded}}}.