Nikolaos (Bizans imparatoru): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Yzkoc (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Yzkoc (mesaj | katkılar)
k imla düzeltme
1. satır: 1. satır:
'''Nikolaos Kanabos''' 25 Ocak [[1204]] tarihinde [[Dördüncü Haçlı Seferi]] olarak denizden [[Konstantinopolis]]'e gelip bu şehri kuşatmış olan Latinler ve Venediklilerin isteklerine uygun olarak ortak imparator olarak göreve gelen [[II. İsaakios Angelos]] ve oğlu [[IV. Aleksios Angelos]]'un idaresinden hoşnut olmayan [[Bizans Senatosu]] mensupları, papazlar ve büyük bir grup halkın [[Ayasofya]] Kilisesi'nde yaptığı bir devlet konseyine benzer toplantıda [[Bizans İmparatoru]] olarak seçilmiştir.
'''Nikolaos Kanabos''' 25 Ocak [[1204]] tarihinde [[Dördüncü Haçlı Seferi]] olarak denizden [[Konstantinopolis]]'e gelip bu şehri kuşatmış olan Latinler ve Venediklilerin isteklerine uygun olarak ortak imparator olarak göreve gelen [[II. İsaakios Angelos]] ve oğlu [[IV. Aleksios Angelos]]'un idaresinden hoşnut olmayan [[Bizans Senatosu]] mensupları, papazlar ve büyük bir grup halkın [[Ayasofya]] Kilisesi'nde yaptığı bir devlet konseyine benzer toplantıda [[Bizans İmparatoru]] olarak seçilmiştir.


Nikolaos bir genc asildi. Bu toplantıda birçok imparatorluk görevini kabul etmeye razı olmayan asillerin isimleri sırayla incelendikten sonra, üç gün suren toplantının sonunda imparatorluğu çoğunluk kararı ile seçilmiğti. Nikolaos da bu görevi üzerine almaya isteksizdi. Halk tarafından imparator olarak seçilmekle beraber, hiç bir imparatorluk yetkilerini üzerine almadi ve hiçbir imparatorluk yetkisini kullanmayıp [[Ayasofya]]'da kalip buradan ayrılmayı redetti.
Nikolaos bir genç asildi. Bu toplantıda birçok imparatorluk görevini kabul etmeye razı olmayan asillerin isimleri sırayla incelendik. Üç gün süren toplantının sonunda imparatorluğu çoğunluk kararı ile seçildi. Nikolaos da bu görevi üzerine almaya isteksizdi. Halk tarafından imparator olarak seçilmekle beraber, hiç bir imparatorluk yetkisini üzerine almadı ve hiçbir imparatorluk yetkisini kullanmadı. [[Ayasofya]]'da kalıp buradan ayrılmayı red etti.


Ayni günlerde İmparatorluk Sarayı'nda büyük mevkide (''protovestarius'') olan ve imparatorun özel odalarına girme yetkisi olan ve gür ve alnının ortasında birleşen kaşları dolayısıyla '''Murzuphlus''' olarak anılan ''Aleksios Dukas'' kendi adına harekete geçmişti. Murzuphlus 7 Ocak gecesi uykuda olan ortak imparator IV. Aleksios'un odasına girmiş; onu kendisini öldürmek için gelmekte olan isyancıların elinden kaçırma vaadi ile kandırmış ve bir pelerine sararak Saray'in arka kapısından zindana götürüp zincire vurdurmuştu. Orada IV. Aleksios'u önce zehirlemek istemiş, sonunda boğdurarak öldürmüştü. Yaşlı ve gözleri kör edilmiş olan kıdemli imparator II. İsaakios ise de resmen bu haberi duyunca bir kriz geçirip ölmüştür; ama verilen bu ölüm nedeninin çok şüpheli olduğu açıktır. Böylece rakiplerini elimine eden Murzuphlus kendini [[V. Aleksios Dukas|V. Aleksios]] olarak imparator ilan etmiştir.
Aynı günlerde İmparatorluk Sarayı'nda büyük mevkide (''protovestarius'') olan, imparatorun özel odalarına girme yetkisi olan, gür ve alnının ortasında birleşen kaşları dolayısıyla '''Murzuphlus''' olarak anılan ''Aleksios Dukas'' kendi adına harekete geçmişti. Murzuphlus, 7 Ocak gecesi uykuda olan ortak imparator IV. Aleksios'un odasına girmiş; onu kendisini öldürmek için gelmekte olan isyancıların elinden kaçırma vaadi ile kandırmış ve bir pelerine sararak Saray'in arka kapısından zindana götürüp zincire vurdurmuştu. Orada IV. Aleksios'u önce zehirlemek istemiş, sonunda boğdurarak öldürmüştü. Yaşlı ve gözleri kör edilmiş olan kıdemli imparator II. İsaakios ise de resmen bu haberi duyunca bir kriz geçirip ölmüştür; ama bu ölüm nedeninin çok şüpheli olduğu açıktır. Böylece rakiplerini elimine eden Murzuphlus kendini [[V. Aleksios Dukas|V. Aleksios]] olarak imparator ilan etmiştir.


Murzupholos kendi impartorluğu altında Nikolaos Kanabos'a yüksek bir devlet ünvanı ve mevkii teklif etmiştir; fakat Nikolaos bunu kabul etmemiştir. Bunun üzerine 5 Şubat'ta Murzuphlus Nikolaos Kanabos'u Ayasofya'dan çıkararak hapise koydurmuştur. Kesin olarak Nikolaos Kanabos'un sonunun ne olduğu bilinmemektedir. Fakat hapiste, aynı zindanda IV. Aleksios boğulup idam edildiği gün, Nikolaos Kanabus'un da boğulup öldürüldüğü ve hatta başının kesildiği bazı tarihçilerce yazılmıştır. <ref>Phillips, Jonathan. (2004) ''The Fourth Crusade and the Siege of Constantinople''. say. 222-226.</ref>
Murzupholos, kendi impartorluğu altında Nikolaos Kanabos'a yüksek bir devlet ünvanı ve mevkii teklif etmiştir; fakat Nikolaos bunu kabul etmemiştir. Bunun üzerine 5 Şubat'ta Murzuphlus Nikolaos Kanabos'u Ayasofya'dan çıkararak hapise koydurmuştur. Kesin olarak Nikolaos Kanabos'un sonunun ne olduğu bilinmemektedir. Fakat hapiste, aynı zindanda IV. Aleksios boğulup idam edildiği gün, Nikolaos Kanabus'un da boğulup öldürüldüğü ve hatta başının kesildiği bazı tarihçilerce yazılmıştır.<ref>Phillips, Jonathan. (2004) ''The Fourth Crusade and the Siege of Constantinople''. say. 222-226.</ref>


Zamanın tarihçisi olan [[Niketas Choniates]] Nikolaos Kanabos'u zeki ve nazik bir kişi olarak tanımlamıştır.
Zamanın tarihçisi olan [[Niketas Choniates]], Nikolaos Kanabos'u zeki ve nazik bir kişi olarak tanımlamıştır.


==Referanslar==
==Referanslar==
19. satır: 18. satır:
{{sıra kutusu|önce =[[II. İsaakios Angelos]] ve [[IV. Aleksius Angelos]]|başlık= [[Bizans]] İmparatoru|yıllar=1204|sonra= [[V. Aleksius Dukas]] ''Murzophulos''}}
{{sıra kutusu|önce =[[II. İsaakios Angelos]] ve [[IV. Aleksius Angelos]]|başlık= [[Bizans]] İmparatoru|yıllar=1204|sonra= [[V. Aleksius Dukas]] ''Murzophulos''}}
{{bitiş kutusu}}
{{bitiş kutusu}}



{{Roma İmparatorları}}
{{Roma İmparatorları}}

Sayfanın 09.34, 22 Ağustos 2010 tarihindeki hâli

Nikolaos Kanabos 25 Ocak 1204 tarihinde Dördüncü Haçlı Seferi olarak denizden Konstantinopolis'e gelip bu şehri kuşatmış olan Latinler ve Venediklilerin isteklerine uygun olarak ortak imparator olarak göreve gelen II. İsaakios Angelos ve oğlu IV. Aleksios Angelos'un idaresinden hoşnut olmayan Bizans Senatosu mensupları, papazlar ve büyük bir grup halkın Ayasofya Kilisesi'nde yaptığı bir devlet konseyine benzer toplantıda Bizans İmparatoru olarak seçilmiştir.

Nikolaos bir genç asildi. Bu toplantıda birçok imparatorluk görevini kabul etmeye razı olmayan asillerin isimleri sırayla incelendik. Üç gün süren toplantının sonunda imparatorluğu çoğunluk kararı ile seçildi. Nikolaos da bu görevi üzerine almaya isteksizdi. Halk tarafından imparator olarak seçilmekle beraber, hiç bir imparatorluk yetkisini üzerine almadı ve hiçbir imparatorluk yetkisini kullanmadı. Ayasofya'da kalıp buradan ayrılmayı red etti.

Aynı günlerde İmparatorluk Sarayı'nda büyük mevkide (protovestarius) olan, imparatorun özel odalarına girme yetkisi olan, gür ve alnının ortasında birleşen kaşları dolayısıyla Murzuphlus olarak anılan Aleksios Dukas kendi adına harekete geçmişti. Murzuphlus, 7 Ocak gecesi uykuda olan ortak imparator IV. Aleksios'un odasına girmiş; onu kendisini öldürmek için gelmekte olan isyancıların elinden kaçırma vaadi ile kandırmış ve bir pelerine sararak Saray'in arka kapısından zindana götürüp zincire vurdurmuştu. Orada IV. Aleksios'u önce zehirlemek istemiş, sonunda boğdurarak öldürmüştü. Yaşlı ve gözleri kör edilmiş olan kıdemli imparator II. İsaakios ise de resmen bu haberi duyunca bir kriz geçirip ölmüştür; ama bu ölüm nedeninin çok şüpheli olduğu açıktır. Böylece rakiplerini elimine eden Murzuphlus kendini V. Aleksios olarak imparator ilan etmiştir.

Murzupholos, kendi impartorluğu altında Nikolaos Kanabos'a yüksek bir devlet ünvanı ve mevkii teklif etmiştir; fakat Nikolaos bunu kabul etmemiştir. Bunun üzerine 5 Şubat'ta Murzuphlus Nikolaos Kanabos'u Ayasofya'dan çıkararak hapise koydurmuştur. Kesin olarak Nikolaos Kanabos'un sonunun ne olduğu bilinmemektedir. Fakat hapiste, aynı zindanda IV. Aleksios boğulup idam edildiği gün, Nikolaos Kanabus'un da boğulup öldürüldüğü ve hatta başının kesildiği bazı tarihçilerce yazılmıştır.[1]

Zamanın tarihçisi olan Niketas Choniates, Nikolaos Kanabos'u zeki ve nazik bir kişi olarak tanımlamıştır.

Referanslar

  1. ^ Phillips, Jonathan. (2004) The Fourth Crusade and the Siege of Constantinople. say. 222-226.
Önce gelen:
II. İsaakios Angelos ve IV. Aleksius Angelos
Bizans İmparatoru
1204
Sonra gelen:
V. Aleksius Dukas Murzophulos