Marcus Aemilius Lepidus: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: sh:Marko Emilije Lepid (trijumvir)
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
60. satır: 60. satır:
[[simple:Marcus Aemilius Lepidus]]
[[simple:Marcus Aemilius Lepidus]]
[[sv:Lepidus]]
[[sv:Lepidus]]
[[uk:Марк Емілій Лепід (тріумвір)]]
[[zh:雷必达]]
[[zh:雷必达]]

Sayfanın 10.17, 4 Ağustos 2010 tarihindeki hâli

Marcus Aemilius Lepidus (ö. M.Ö. 13) M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış patrici sınıfından Romalı bir siyasetçiydi. İkinci Triumvirate içinde yeralmıştır. Babası Marcus Aemilius Lepidus Roma Cumhuriyeti'ne karşı bir isyanda yeralmış bu yüzden öldürülmüştü.

Lepidus Jül Sezar'ın en büyük destekçilerinden biriydi. Siyaset kariyerine M.Ö. 49'da praetor olarak başlamıştı. Sezar İspanya'da Pompey ile savaştayken Roma kendisine emanet edilmişti. Pompey taraftarlarının doğuda yenilgiye uğratılmasından sonra M.Ö. 46'da konsüllükle ödüllendirilmişti. M.Ö. 44'ün Şubat'ında Sezar senato tarafından ömür büyu diktatör seçilince Lepidus'u vekil tayin ett. İktidardaki kısa süreli ittifakları Sezar'ın 15 Mart M.Ö. 44 tarihinde suikaste uğramasıyla sona erdi. Suikastçilerden Cassius Longinus, Lepidus ve Marcus Antonius'un da öldürülmesi gerektiğini savunmuş ancak Brutus eylemin bir siyasi darbe değil infaz olduğunu söyleyerek kendisini reddetmiştir.

Sezar'ın öldürülmesinden sonra Lepidus senatoya olan sadakatini tazelemekle birlikte Marcus Antonius ile iktidar için ittifak kurdu. Ancak Sezar bir varis bırakmıştı: büyük yeğeni ve evlat edindiği oğlu Caesar Divi Filius Augustus. Üçü Mutina (bugünkü Modena)yakınlarında bir nehirdeki adada biraraya geldi ve M.Ö. 43'te İkinci Triumvirate'yi oluşturdular. Birinci Triumvirate'nin aksine bu anayasaya uygun bir oluşumdu. Konsülleri ve senatoyu dışlamış ve cumhuriyetin sona erdiğinin sinyallerini vermişti. Triumvirate'nin beş yıllık süresi M.Ö. 38'de Tarentum anlaşması ile yine beş yıllığına yenilenmişti.

Doğunun kontrol altına alınması ve suikastçilerin Kavala yakınlarında yenilgiye uğratılmasından sonra Lepidus Hispanya ve Afrika'nın yönetimini üzerine aldı. Bir süreliğine Antonius ve Augustus arasındaki çekişmelerden kendini uzak tutmuşsa da M.Ö. 36'da yanlış bir siyasi karar Augustus'a aradığı mazereti verdi. Lepidus Sicilya'da iktidara el koymak ve isyan çıkarmaya girişmekle suçlandı ve sürgüne yollandı. Dinî mevkisi hariç tüm mevkileri elinden alındı. M.Ö. 13 yılında doğal nedenlerle öldü.

Lepidus Lucius Aemilius Lepidus Paullus'un kardeşi, Küçük Marcus Aemilius Lepidus'un babasıydı. Karısı Junia, Marcus Junius Brutus ve Cassius Longinus'un karısı Junia Tertia'nın kız kardeşiydi. Suikastçilerin yenilgiye uğratılmasından sonra Lepidus Junia Tertia ve annesi Servillia'nın infaz edilmelerini önlemeyi başarmıştı.

Kaynak