Tretyakov Devlet Galerisi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Thijs!bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: hr:Galerija Tretjakov
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: ca:Galeria Tretiakov
30. satır: 30. satır:


[[bg:Третяковска галерия]]
[[bg:Третяковска галерия]]
[[ca:Galeria Tretiakov]]
[[cs:Treťjakovská galerie]]
[[cs:Treťjakovská galerie]]
[[da:Tretjakovgalleriet]]
[[da:Tretjakovgalleriet]]

Sayfanın 06.32, 3 Temmuz 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Müze künyesi Tretyakov Devlet Galerisi (Tretyakovskaya da denir) (Rusça: Государственная Третьяковская галерея) - 1856 yılında Moskova'da tüccar Pavel Tretyakov tarafından kurulan sanat müzesi. Dünyanın en önemli güzel sanatlar koleksiyonlarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.

Tarihi

Pavel Tretyakov, 1850'lerin ortalarından itibaren kendi koleksiyonu için yapıtlar toplamaya başladı. Bu yapıtlar 1893'te Pavel ve Sergey Tretyakov - Moskova Şehir Galerisi adıyla halkın ziyaretine açıldı. Sergilenen koleksiyonda Rus sanatçılara ait 1276 tablo, 471 çizim ve 10 heykel bulunuyordu.

3 Haziran 1918'de Devrim hükümeti tarafından galerinin Rusya Federatif Sovyet Cumhuriyeti'nin Mülkü olduğu ilan edildi ve bugünkü adını aldı.

Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı'na girmesiyle birlikte, diğer Sovyet müzeleri olduğu gibi Tretyakov Devlet Galerisi de olası bir boşaltma işlemi için hazırlandı. 1941 yazının ortasında 17 vagonluk bir tren katarı müzenin eserlerini Moskova'dan Novosibirsk'e nakletti. Müze, Sovyet Birliklerinin Berlin'e girişinin üzerinde bir hafta geçmeden 14 Mayıs 1945'te eski yerinde yeniden açıldı.

1985 yılında Devlet Resim Galerisi'yle birleştirilen müze, 1986 - 1995 yılları arasında tadilat nedeniyle ziyaretçi girişine kapatıldı.

Sergilenen Yapıtlar

Müzede yaklaşık 250 sanatçının yaklaşık 130.000 eseri sergilenmektedir. Bu sanatçıların en bilinenleri arasında Andrey Rublev, İvan Ayvazovski, Viktor Vasnetsov ve İlya Repin, Kazimir Maleviç sayılabilir.

Dış Bağlantılar