Vikipedi:Köy çeşmesi/2010/Nisan: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Pinar (mesaj | katkılar)
Bilgehan ozturk (mesaj | katkılar)
79. satır: 79. satır:
:: herkesin elinde olursa sistem işlemez. ve bunu aşağıda bahsedilen haberin yorumlarından anlıyoruz -- [[Kullanıcı:Son kahraman|Son kahraman]] [[Kullanıcı mesaj:Son kahraman|<sup><u>ileti</u></sup>]] 12:33, 7 Nisan 2010 (UTC)
:: herkesin elinde olursa sistem işlemez. ve bunu aşağıda bahsedilen haberin yorumlarından anlıyoruz -- [[Kullanıcı:Son kahraman|Son kahraman]] [[Kullanıcı mesaj:Son kahraman|<sup><u>ileti</u></sup>]] 12:33, 7 Nisan 2010 (UTC)
*Neden işlemesin? Vikipedi işbirliğine imkân verdiği gibi, bireysel katkılara da açıktır. Güzelliği biraz da buradadır. Nöbet yok, zorunluluk yok. Herkes istediği için katkıda bulunuyor. "Ben ne yapabilirim?" sorusu iyi bir başlangıç noktası olabilir. Yeri gelmişken, bırakın Vikipedi kurallarını, en basit davranış kurallarına uymayarak süresiz engellenenlerin yorumları bazı şeyleri gösterir de, vikinin işleyip işlemediğine ilişkin bir şey söylemez. --[[Kullanıcı:Yabancı|<font color="OrangeRed" face="Comic Sans MS">yabancı</font>]][[Kullanıcı mesaj:Yabancı|<sup><font color="#000080">m</font></sup>]] 12:39, 7 Nisan 2010 (UTC)
*Neden işlemesin? Vikipedi işbirliğine imkân verdiği gibi, bireysel katkılara da açıktır. Güzelliği biraz da buradadır. Nöbet yok, zorunluluk yok. Herkes istediği için katkıda bulunuyor. "Ben ne yapabilirim?" sorusu iyi bir başlangıç noktası olabilir. Yeri gelmişken, bırakın Vikipedi kurallarını, en basit davranış kurallarına uymayarak süresiz engellenenlerin yorumları bazı şeyleri gösterir de, vikinin işleyip işlemediğine ilişkin bir şey söylemez. --[[Kullanıcı:Yabancı|<font color="OrangeRed" face="Comic Sans MS">yabancı</font>]][[Kullanıcı mesaj:Yabancı|<sup><font color="#000080">m</font></sup>]] 12:39, 7 Nisan 2010 (UTC)
* Çince vikipedide madde çokluğuna şaşmamalı adamlar zaten dünyanın en kalabalık ülkesi!Bence kriter değil.Ayrıca Madem vikipedide bal gibi de kademe var sonuçta birilerinin yetkileri diğerlerinden fazlaysa bu kademe veya kıdem manasına gelir burda herkes eşit değil ki.Ama şimdi konu bu değil.Madem ki gerileme var o zaman daha yoğun çalışmalı katkılarda bulunmalıyız.Gördüğüm en büyük olumsuzluklardan birisi de bir paragrafı biel geçmeyen maddelerde sayfalarca tartışma olmasıdır.Oysa ki tam tersi olmalı.Saygı ve güzellik temennilerimle.--[[Kullanıcı:Bilgehan ozturk|Bilgehan Öztürk]] 15:29, 12 Mayıs 2010 (UTC)


== Sürekli deneme yapan anonim kullanıcı ==
== Sürekli deneme yapan anonim kullanıcı ==

Sayfanın 15.29, 12 Mayıs 2010 tarihindeki hâli

İlginize

İbadethane şablonları

Öncelikle kolay gelsin, Camii şablonu malum var ve de bazı camii maddelerinde kullanımda, bknz:Sultan Ahmet Camii, Süleymaniye Camii. İslam inancın da ibadethane olarak bilinen Camii'ye ilave olarak, Hristiyan'lık inancın da kutsal mekan olarak bilinen Kilise'lere özgü şablonun eksikliği vardı. Bunu: Kilise şablonunu açarak giderdim fikrindeyim. Ancak her iki şablonun şekli, rengi, tanımı vs. için görüş alışverişi içinde şekillendirilmesi gerek diye düşündüm. Tüm kullanıcıların bilgisine... - Nebeviye 11:21, 30 Mart 2010 (UTC)

Kilise bilgi kutusu için Nebeviye'nin eline sağlık. Ancak Süperyetkin'in tek çatı altında bir Din yapı bilgi kutusu önerisi akla yatkın. Din portalı ile yoğun zaman geçirmiş biri olarak söylersem, o kadar çok bilgi kutusuna ihtiyaç duyan türlü dinlerden pek çok yapı/ibadethane maddesi var ki.--a[.]med»»ileti 15:41, 30 Mart 2010 (UTC)
Gayet mantıklı, ki biraz gerçekci yaklaşacak olursam eğer; sanal olmayan hayatta tüm dinler de zaten eşit tıpkı insanlar gibi. :)) - Nebeviye^^ 16:58, 30 Mart 2010 (UTC)
Standart bir şablon oluşturulması ve tüm ibadethanelere bu şablonun yerleştirilmesi yapılabilecek en iyi şeydir bana göre. --Veritasileti 13:44, 31 Mart 2010 (UTC)
{{Dini yapı bilgi kutusu}} kullanıma hazır. Gerekli proje önerisi de burada. İlginize. --Superyetkinileti 14:09, 1 Nisan 2010 (UTC)
Emeği geçenlerin eline sağlık. Oyumu kullandım.--a[.]med»»ileti 17:01, 2 Nisan 2010 (UTC)

Slm

Selam tüm herkese benim şöyle bir önerim var. tr wikide seçkin madde seçilmiş maddeleri daha sonra takip edemiyoruz. fakat en.wiki de herkes aktif ve en son gelişmeleri hemen yaziyorlar. benim tavsiyem bir tim kurulsun (ingilizce veya başka bir yabancı dil bilmesi gerekir) ve bu tim konu ile ilgili son gelişmeleri tr. wikiye aktarsın. Sizce nasıl olur? --dAVİDov 16:35, 30 Mart 2010 (UTC)

Yeni fikirleri olan Ahzaryamed'e veya bana bildirsin. --dAVİDov 16:38, 30 Mart 2010 (UTC)

Konunun bir diğer boyutu daha var. Bildiğiniz gibi seçkin maddeleri üretme hızımız onları ana sayfaya çıkarma hızımızın yaklaşık yarısı düzeyinde [1], bu yüzden SM depomuz birkaç aya tükenecek. Mayıs veya hazirandan itibaren eskiden Ana Sayfa'ya çıkmış olan SM'ler ile yeni SM'leri almaşık olarak Ana Sayfa'ya çıkarmayı planlıyorum. Bu amaçla Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/teklifler sayfasında ikinci kere Ana Sayfa'ya çıkmasını istediğiniz maddeleri önerebilirsiniz. Öncelik 2007 ve 2008'de çıkanlara verilecektir. Bu arada, eski SM'leri gözden geçirirken görüyorum ki Ana Sayfa'ya çıktıklarından beri bazıları ufak tefek değişikliklere uğramışlar, yeni kırmız bağlar belirmiş. Önerdiğiniz maddelerin bu tür kusurları olmamasına dikkat etmenizi, varsa onları gidermenizi rica edeceğim. Teşekkürler. --İnfoCan 15:08, 2 Nisan 2010 (UTC)

Infobox → bilgikutusu

Şablon kullanımlarındaki birleştirmeyle "infobox"lar "bilgi kutusu" şeklinde değiştirilmişti. Ancak kelime tam çevrildiğinde "bilgikutusu" olması lazım. Infobox "bilgikutusu" olarak eşleştirilse daha iyi olur. Hem görünüm olarak da daha şık hem de Türkçeleştirilmesi daha düzgün olmuş olur. Öneri ve görüşlerinizi buraya yazabilirsiniz. İyi çalışmalar, iyi Vikiler...--ÖzgüRFikiR 13:54, 31 Mart 2010 (UTC)

Her dilin kendi özellikleri vardır. Bazen 3-4 sözcük bizde yalnızca 1 sözcükle ifade edilebilir. Bazen de tersi olabilir. Bu, ad tamlaması olduğu için ayrı yazımından yanayım. İki dilin dil bilgisi kuralları farklı olduğu için, çeviri şekle göre değil anlama göre yapılır. Zaten biz de (en azından ben) çeviri yaparken sözcük sözcük çevirmiyoruz, anlama göre çeviriyoruz. --Ykargin 14:43, 31 Mart 2010 (UTC)
Ben de X bilgi kutusu tarzı adlandırmaların Bilgi kutusu x olarak dönüştürülmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü maddeyi değiştir butonuna bastığımızda altta gözüken şablonların içinden hangisi bilgi kutusu hangisi dolaşım şablonu ayırt etmeyi kolaylaştırmak çok yararlı olacaktır ve zaman kaybını azaltacaktır. --Veritasileti 06:21, 1 Nisan 2010 (UTC)

Vikipedi'den yanlış bilgi

Vikipedimiz yanlış bilginin alındığı kaynak olarak bir haberde yer aldı. [2] --Ykargin 13:47, 1 Nisan 2010 (UTC)

Tartışma sayfaları

Tartışma sayfalarında özellikle anonim kullanıcıların imza kullanmadığı göze çarpıyor. Bu sayfalardaki vandalizm ögelerini ve yazım yanlışlarını düzeltmeye çalışan kullanıcılar da haliyle her değişikliği ayrı ayrı kontrol edip {{imzasız}} şablonunu kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu gereksiz iş yükünün ortadan kaldırılması amacıyla tartışma sayfalarında imza kullanımının zorunlu hale getirilmesini öneriyorum. Topluluğun bu konudaki görüşü nedir? --Superyetkinileti 14:25, 1 Nisan 2010 (UTC)

Bence enwiki'deki imza botunu buraya uyarlayalım. Bu işten anlayan biri ilgilenebilirse çok güzel olur.--Gökhan 15:15, 1 Nisan 2010 (UTC)
Evet yararlı olur. İmza botunu uyarlamayı kim biliyor veya öğrenebilir? --iazak 18:36, 2 Nisan 2010 (UTC)

Vandalizm

Değerli Vikidostlar... Güzel Vikipedimiz, bazı vandal anonim kullanıcılar yüzünden kirletiliyor. O kadar baş edilemeyecek hale geldiler ki, basında haberler çıkmış durumda. Dünyaca ünlü basın yayın kuruluşlarından tutun; dergilere kadar heryerde Vikipedi, bu vandallar yüzünden eleştiriliyor. Gördüğünüz gibi; bkz. basında yer alan bir vikipedi haberi... Birkaç hafta önce de, vikipedi'yi aşağılayan bir internet haberi gördüm, ancak linkini almayı unutmuşum...

Vikidostlar! Bu iş, artık dayanılacak gibi değil. Tabii ki de ben ve birçok sevgili vikipedist arkadaşımız, vandalizme karşı savaşıyoruz ve katkı yapıyoruz. Ancak, bizim de boşta olduğumuz zamanlar oluyor. Bu nedenle, yanlış bilgiler bazen yer alabiliyor. Basında bile söz konusu olmaya başladık. Artık vandallara karşı çok sert olmalıyız! Vandallar yüzünden, Vikipedi çok eleştiriliyor. Zaten vandal bir kullanıcıdan ne hayır ne de katkı gelir vikipedimize... Bu nedenle, "Vandal" kullanıcılar ile ilgili yeni ve etkili kararlar almamızı rica ediyorum... Bu konu hakkında düşündüklerinizi lütfen belirtin... Sevgiler... --Berm@nyaİleti 11:56, 2 Nisan 2010 (UTC)

  • Haklısınız. Artık vandallara sert önlem alma vakti geldi çattı. Vito'nun önerisine katılıyorum. Anonim kullanıcılar sadece maddenin içeriğini değiştirebilsinler. Yeni madde açamasınlar. Bazı riskli maddeleride bir süreliğine süresiz tam korumaya alınmalı. Flagged Revisions uygulamasıda süper olur:)-- FinlandiyalıM 18:13, 2 Nisan 2010 (UTC)
Özgür ansiklopedi unvanı nedeniyle prensip olarak bu kararın alınmadığını zannediyordum. Eğer kabul olursa çok yararlı olur. Bu önlem alınmazsa iyi niyetlilerin zamanı, enerjisi vandalların peşinde koşmakla geçmeye devam edecek. Oyum şimdiden Vito'nun önerisinden yana. --iazak 18:42, 2 Nisan 2010 (UTC)
  • Daha sert tedbirler alınmasından yanayım. Birkaç ihtardan sonra verilen 24 saatlik engellemenin vandalizmi engelleyebileceğine inanmıyorum. --M. Yalçın Yalhı ileti 18:51, 2 Nisan 2010 (UTC)
Bence de kesinlikle anonim kullanıcıların en azından yeni madde açmaları engellenmeli. Bunun yanında herhangi bir maddeye küfür ekleyen, maddeyi boşaltan ya da tamamen alakasız içerikler ekleyen kullanıcılar süresiz engellenmelidir. Zaten maddelere zarar verenlerden de buraya katkı yapması beklenemez...--Rapsar 20:10, 2 Nisan 2010 (UTC)
  • Ayrıca, yapılan saldırılara karşı hizmetli sayısının yetersiz kaldığı kanaatindeyim. Bence hizmetli sayısı da artırılmalı.--M. Yalçın Yalhı ileti 20:56, 2 Nisan 2010 (UTC)
  • Doğru hizmetli sayısı arttırılmalı. Bizden daha küçük İbranice Vikipedi'de bile 52 hizmetli var. Şimdilik 10 yeni hizmetlinin gelmesi işimizi görür diyorum. Aranızdan biri başvurabilir:)-- FinlandiyalıM 06:29, 3 Nisan 2010 (UTC)
  • Sırf bu nedenle kullanıcılar madde geliştirmekte vakit bulamamaktalar.-- FinlandiyalıM 06:36, 3 Nisan 2010 (UTC)
  • Şubat ayında bu konuyu da yakından etkileyecek bir fikir ortaya çıkmıştı ama fazla ilgilenen olmamıştı. Yine burada da yazayım, bence (destekleyenler de vardı) tercihlerdeki "Değişiklik özeti yazılmadığında beni uyar" özelliği herkes (özellikle kayıtsız kullanıcılar) için varsayılan olarak ayarlanmalı. Böylece vandallardan, ikinci kez sayfa önüne geldiğinde "ya bir de özet mi yazacaz" deyip veya ikinci kez açılan değiştirme sayfasına anlam veremeyip, vandalizmden vazgeçenler olacaktır. Üstüne üstlük özet yazsa bile bu devriyelerin daha kolay ayırt etmesini ve daha az zaman harcamasını sağlayacaktır. Ayrıca kendi izleme listesini takip edenler için de kolaylıktır. Böyle bir şey teknik olarak mümkünse bir an önce hayata geçirilsin derim. Zamanında, Sabrican76 Macarca ve Lehçe vikipedilerde uygulandığını söylemişti. --Ykargin 14:13, 3 Nisan 2010 (UTC)
  • Şimdiki uygulamada önizleme zorunluluğu var zaten, değişiklik hemen kaydedilemiyor. Değişiklik özeti de bir süre (belki bir ay) zorunlu hale getirilip daha sonra sonuçlara göre karar alınabilir.--szoszvmesaj 21:18, 3 Nisan 2010 (UTC)
  • Pardon bu vandalizm meselesini konusup duruyoruz da biri bir istatistik verebilir mi? Gunde vandal nedenli kac madde siliniyor, kaç değişiklik geri alınıyor? Onumuzu gormus oluruz. Var mi boyle bir bilgimiz? Ayrica spikere de iyi olmus, burada meslegi habercilik olanlara bedava haber bulteni yazmiyoruz. --Coriolis 21:51, 3 Nisan 2010 (UTC)
  • İstatistik olarak zamanında örnekleme yönteminyle bir araştırma yapmış ve her 5 yeni maddeden 4'ünün vandalizm sebebiyle silindiğini bulmuştum. Ne kadar doğru olduğunu bilemem ama ortada gerçekten büyük bir sorun var ve gerçekten önlem alınmalı. Özet zorunluluğu uygulamasına katılıyorum. Bunun dışında engellemelerin daha katı yapılması ve anonim kullanıcıların yeni madde açmasını engellemeye de katılıyorum. Sonuçta bu sorun öyle ciddi ki, radikal önlemlere ihtiyaç duyuluyor. --82 ~145 ileti 15:05, 4 Nisan 2010 (UTC)
  • Doğru. Bunların çoğu küfürlü ve müstehcence. Bununla birlikte ilk kez yaparlarsa süresiz engellemeyi doğru bulmuyorum oldukça katı olur. Ancak 1 veya 6 ay engel verilebilir.-- FinlandiyalıM 10:53, 5 Nisan 2010 (UTC)
  • Özet zorunluluğu temelde amaçlarla bir tezat yaratmıyorsa uygulanabilecek bir yöntem. Ama asıl sorun vandalların çokluğundan ziyade kayıtlı kullanıcıların azlığı sanki. Insanları vikipedist olmaya teşvik etmek gerekiyor. Bir başladılar mı gerisi gelir. Bu arada arşivi karıştırırken rastladım: Moralleri yuksetebelir. Selamlar --Coriolis 21:40, 5 Nisan 2010 (UTC)
  • Bu tarz konular konuşulup, ortada kalırsa bir ilerleme kaydedemeyiz. Vandallardan en çok çeken vikidaşlar burada yer alan bazı önerileri uygulamak için hemen harekete geçer diye düşünüyordum. Öyle olmadı. Bence buradaki önerilerden bir kısmının ya da tamamının uygulamasını bir deneme süresi içerisinde deneyebiliriz. Bunu yaşama geçirmek için izlenmesi gereken yol nedir? --Ykargin 12:59, 8 Nisan 2010 (UTC)

Kardeş projeler

  • Şu anda Vikikitap'da hiç aktif hizmetli bulunmamakta. Buradan deneyimli bir kullanıcının aday olması ile Vikisözlük'te olduğu gibi orayı da kurtarabiliriz. Bunun yanı sıra Vikisözlük, Vikihaber, Vikikaynak ve Vikisöz'de 1 tane aktif hizmetli bulunmaktadır ve Vikisözlük'le Vikisöz'ün ki Sabri, Vikikaynak'ın ki de Homonihilis Vikihaber'in ki de Yusuf Avcı'dır. Saygılar.--Reality 13:42, 2 Nisan 2010 (UTC)
  • Vikikitap'ta şu anda hizmetli oylaması yapılmaktadır. Lütfen oy kullanınız. Teşekkürler.--Reality 10:24, 3 Nisan 2010 (UTC)

Çince Vikipedi

  • Çince Vikipedi 300.000 maddeye ulaştı. Bizde inşallah nitelikli maddelerimizle 150.000'e uaşabiliriz:)-- FinlandiyalıM 06:33, 3 Nisan 2010 (UTC)
Umarım oluruz ancak önemli olan ulaşılan sayı değil, ne kadar bilgi birikimi elde edildiği? bence. ;)) - Nebeviye!^□ 13:16, 3 Nisan 2010 (UTC)
  • Şunu da göz önüne almak var ki şuan Vikipedi ileri değil geri gidiyor hizmetliler zaten inaktif durumda bu meseleye bir çözüm bulunmalı. Vandallar almış başını gidiyor. Zaten madde sıralamasında 1-2 haftaya 19. sırada 20. sıraya düşecez orası kesin gibi. Kalitenin artığını da söyleyemeyiz. O durumda biz ne yapıyoruz? Çok acil önlemlerin vakti geldi. Bunlara ek olarak Vikipedi, Vikihaber ve Vikisözlük projeleri haricindeki projeler ölü. Buna da acil çözüm bulmalıyız.--Reality 16:09, 3 Nisan 2010 (UTC)
çözüm basit yönetici kademesinin iş bölümü yapması gerekir. -- Son kahraman ileti 09:42, 6 Nisan 2010 (UTC)
  • vikipedi projesinde yönetici kademesi diye bir şey yoktur. esasen hiçbir kademe yoktur. işbirliği, öneri, çözüm, katkı, isteyen ve elini altına koyan herkesin sorumluluğundadır. --ki bl 11:22, 6 Nisan 2010 (UTC)
herkesin elinde olursa sistem işlemez. ve bunu aşağıda bahsedilen haberin yorumlarından anlıyoruz -- Son kahraman ileti 12:33, 7 Nisan 2010 (UTC)
  • Neden işlemesin? Vikipedi işbirliğine imkân verdiği gibi, bireysel katkılara da açıktır. Güzelliği biraz da buradadır. Nöbet yok, zorunluluk yok. Herkes istediği için katkıda bulunuyor. "Ben ne yapabilirim?" sorusu iyi bir başlangıç noktası olabilir. Yeri gelmişken, bırakın Vikipedi kurallarını, en basit davranış kurallarına uymayarak süresiz engellenenlerin yorumları bazı şeyleri gösterir de, vikinin işleyip işlemediğine ilişkin bir şey söylemez. --yabancım 12:39, 7 Nisan 2010 (UTC)
  • Çince vikipedide madde çokluğuna şaşmamalı adamlar zaten dünyanın en kalabalık ülkesi!Bence kriter değil.Ayrıca Madem vikipedide bal gibi de kademe var sonuçta birilerinin yetkileri diğerlerinden fazlaysa bu kademe veya kıdem manasına gelir burda herkes eşit değil ki.Ama şimdi konu bu değil.Madem ki gerileme var o zaman daha yoğun çalışmalı katkılarda bulunmalıyız.Gördüğüm en büyük olumsuzluklardan birisi de bir paragrafı biel geçmeyen maddelerde sayfalarca tartışma olmasıdır.Oysa ki tam tersi olmalı.Saygı ve güzellik temennilerimle.--Bilgehan Öztürk 15:29, 12 Mayıs 2010 (UTC)

Sürekli deneme yapan anonim kullanıcı

Anonim kullanıcı şurada görüleceği gibi, sürekli deneme yaparak Vikipediyi meşgul etmekte. İlgililerin dikkatine... --M. Yalçın Yalhı ileti 12:34, 3 Nisan 2010 (UTC)

Bu bir şikayet mi? Ki bana öyle geldi, eğer öyleyse VP:Ş de belirtin. - Nebeviye!^□ 13:17, 3 Nisan 2010 (UTC)

insan haklari, yok. yas ayrimi yok.

Viki yazarlarindan, baslikta ifade ettigim konularda sayfa talep ediyorum. Wikipedia'dan cevirme birkac sayfaya rastladim baska konularda ancak 'tasima su' Turkiye'de anlayis ne safhada, mevcut kanun dayanaklari/tecavuzleri nedir aciklamayacaktir.

Ana sorun, Bati'da isverenin yas ayrimi seklinde cesitli davalara neden olmaktadir. Ancak Turkiye'de belirli meslek gruplarini sadece nufus kutugundeki yasi niteligine binaen saglik raporuna tabi tutan (Gumruk musavirleri'ni) kanun tuzuk vs. insan haklarina tecavuz etmekte midir?

Kronolojik yaslanma profesyonel meslekten el cektirmemeli. Mimar Sinan meslegine 50'sinde baslamis, 80'lerinde olgunluk eserlerini vermistir. 50'sine kadar da siradan asker imis.

human rights, (european human rights center)

ageism, age discrimination 74.89.231.24 20:56, 6 Nisan 2010 (UTC)

wikici

Vikipedi haberi

  • Herkese merhaba! odatv.com'un 1 Nisan 2010 tarihli Wikipedia'da Cemaat Savaşları başlıklı haberini sizlerle de paylaşayım. İlgilenenlere haberin altında Vikipedi kullanıcılarından Dbl2010, Elmacenderesi, İnfocan, Kibele, Levent, Metal Militia, Mskyrider, Nihan, Noumenon ve Tembelejderha hakkında yorumlar, eski kullanıcılardan Erdemsenol'un ise yorumları mevcut. İyi çalışmalar, --Bahar (yine ben!) 22:15, 6 Nisan 2010 (UTC)
  • aman ne güzel.. sorosçu, cia yanlısı ve de fettullahçı olduğuma da öğrendim ya, mışıl mışıl uyurum artık. ha bu arada, botla bir milyon madde açarak vikipediyi çökertseler mi, yoksa yeni bir ansiklopedi mi açsalar karar verememişler. dikkatli olun derim.. :) --ki bl 22:33, 6 Nisan 2010 (UTC)
  • Yorumlar bir yana (artık alıştık bir hafta Ermeni, bir hafta ateist, bir hafta Gülen hareketi taraftarı gösterilmeye...); haberi taraflı ve gerçeklerden oldukça uzak buldum; Vikipedi'ye dair yapıcı tek bir cümle dahi barındırmayıp, sanki Vikipedi Gülen hareketi mensuplarının saldırısındaymış gibi bir tablo yaratmışlar... bu üzücü; o madde dahil bu tip hassas maddelerin hepsinde aşırı olumlu yanlılar ile aşırı olumsuz düşmanlar arasında yıllardır sorunlar yaşanıyor, amaçları ansiklopedi yazmak olan Vikipedi kullanıcıları da politikaları uygulamak için didiniyor... dünyada ve Türkiye'de her an yeni bir şeyler yaşanırken Vikipedi'de sıradan olan bir durumu bu şekilde büyütüp sunmak cidden uygunsuz. Hakkımızda yapıcı bir makale/haber ne zaman çıkacak merakla bekliyorum; 6 seneyi aşan Viki-tecrübemde henüz göremedim... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 23:09, 6 Nisan 2010 (UTC)
vikipediye rakip çıkmış ansiklopedika -- Son kahraman ileti 12:29, 7 Nisan 2010 (UTC)
  • Rakip çıkmış derken? --yabancım 12:32, 7 Nisan 2010 (UTC)
    • Haberde Vikipedi'ye karşı büyük bir iftira var. Noumenon ve Kibele'ye de katılıyorum. Bu arada benim bildiğim ansiklopedika vardı. Birçok internet ansiklopedisi var. Hepsi bize rakip mi? --Kerem 233 12:56, 7 Nisan 2010 (UTC)
  • Deymez deymez. üzmeyin kendinizi. İşte Stewardlar ortada duruyor. Eğer Taraflı olduğumuza dair bir bulguları ve ispatları varsa buyursunlar metadaki stewardlala bu konuyu konuşsunlar ve durumu düzeltsinler. İsteyen herkes stewardlarla iletişime geçip derdini anlatabilir. --Manco Capac 16:18, 7 Nisan 2010 (UTC)
  • Elbette farklı ansiklopedi siteleri olacak. Ama onun bunun haber konusu Wikipedia olursa, gelişmemiz çok zor olur. fettullah gülen ile ilgili taraflı olarak Wikipedia'da yer alan bir şey olmadığını biliyorum. Burada amaç tarafsız ve doğru içerikli maddeler yazmak. Ama artık kendine yediremeyen mi diyeyim, başka sitelerin reklamını mı yapan diyeyim, kim bu saçmalıkları ortaya çıkarıyorsa gerçekten de burada yazılanların taraflı olduğunu düşünüyor. Wikipedia, Noumenon'un da dediği gibi böyle suçlamalara maruz kalıyor, ama fettullah gülen ile ilgili maddenin tarafsız olduğundan eminim. Yorumlarda başta Noumenon ve Kibele olmak üzere hizmetlilere hakaretler edilmiş, Wikipedia'yı daha iyi yerlere getirmek için çalışan bu arkadaşlara yapılan bu yorumlar çok yanlış. İyi çalışmalar. Tahribat133619 16:31, 8 Nisan 2010 (UTC)
  • Wikipedia derken Vikipedimizi kastettiğinizi düşünerek (ne de olsa bizimki de bir Wikipedia projesidir), değişiklik yapmama izin verilmeyen Fetullah Gülen maddesinden şu alıntıyı yapıyorum: Üsküdar Valide Sultan Camii'nde 13 Ocak 1989 tarihinden 16 mart 1990 tarihine kadar (62 hafta) bütün yönleriyle Peygamber Efendimiz’i ve O'nun sünnetini anlattı. Ben söz konusu vikidaşlara bir yorum yapmadım, hataları olabilir ama taraflılıklarını görmedim. Yalnız siz madde tarafsızdır deyince, sessiz kalamadım. --Ykargin 12:53, 9 Nisan 2010 (UTC)
Haklisiniz, gosterdiginiz icin tesekkurler (duzeltildi); bunu aslinda maddenin tartisma bolumune yazmak gerekirdi. Vikipedi mümkün oldugunca tarafsiz olmaya calisiyor; ben bahsedilen sitedeki yorumlari pek samimi bulmuyorum. Citrat 20:58, 9 Nisan 2010 (UTC)
  • Bahar'a bu haberi paylaştığı için teşekkür ediyorum. Yorumlara baktığımda, yazıların Vikipedi'den çok siyasi hesaplaşmalara kaymış olduğunu fark ettim... Vikipedi'de yaşanan tarafsızlık tartışmalarının sebebinin her vikide olan farklı tarafsızlık anlayışına bağlıyorum. İngilizce Vikipedi'de "K. Karabekir Kars'ı Ermeni işgalinden kurtardı" dememizin TBA'ya aykırı olduğu söylenirken, doğru yazılışının "Ermenilerin çoğu açlık ve etnik temizlikten ötürü Türkler tarafından kaçmaya zorlandılar ve Türkler o bölgede çoğunluğu oluşturdu" türünden bir yazı geçiyor. İngilizce Vikipedi'deki Iğdır'ın şehir ve il maddelerinde gördüğüm ve düzeltmeye çalıştığım anda değişiklik savaşlarına maruz kalabildiğim "Eylül 1920'de M. Kemal önderliğinde Türk askerlerinin Iğdır'ı işgal ettiği yazabiliyor." gibi cümleler de mevcut. Ayrıca "Iğdır'da çoğunluğu oluşturan Ermeni nüfusunun Ermeni-Türk Savaşı (1920) sırasında yaşanan katliamlar yoluyla Mustafa Kemal'in güçleri tarafından dışarıya sürüldü ve Türkler bölgede çoğunluğu elde etti." cümlesi ise İngilizce Vikipedi'yi mi tarafsızlık konusunda örnek alacağımız sorusunu gündeme getiriyor... Tamamen devlet politikası oalrak olaya yaklaşsak, Faşist damgası yeriz. İngilizce Vikipedi'yi aynen takip edersek de "Ermeniperest, Soros'un Çocuğu, Liboş" damgası yeriz. Bunun orta yolunu bulabilir miyiz? Belki de asıl soru, neden biz orta yol bulmaya çalışıyoruz da İngilizce Vikipedi'dekiler biz 'Armenian Genocide' maddesi hakkında değişiklik yapmak istediğimizde onlardan "Zaten siz bu konuda hep kapalı fikirdesiniz, gerçeği kabul etmeyeceksiniz" fırçası yiyoruz?--вяí¢αи76ileti 14:00, 10 Nisan 2010 (UTC)
  • Daha önce de bu tarz karalamalar ve kendine Vikipedi'de yer bulamamış trollerin saldırıları yaşandı ancak amaçlarına ulaşamadılar, ulaşabilmeleri de zor. Biz işimize bakıp katkılarımıza devam edelim. Herkese iyi çalışmalar.

Not: Biraz klişe olacak ama; Tek rakibimiz THY. --Bora_msj 19:54, 10 Nisan 2010 (UTC)

Televizyon kanalları

Televizyon kanallarına ait frekans bilgileri, hangi platformlarda yer aldığına dair bilgiler verildiği ve kanalın içeriğine ilişkin bilgiler verildiği halde bazı televizyonların kayda değer olmadığı gerekçesiyle bir hizmetli (kişi adı vermememin nedeni kişisel soruna çevirmemek içindir)tarafından sayfalar silinmektedir. Uyduda ve bir platformda yayın yapan kanal bize hitap etmese de kayda değer olmak zorundadır. Aynı şekilde kanal listeleri de reklam gerekçesiyle silinmiştir. Özgür Fikir adlı kullanıcı bana katılmış. Sayfayı geri getirmiş ve şu mesajı göndermiştir:

Kanal listesi reklam değeri olan bir liste değildir. İnsanların yararlanmasını kolaylaştırmak amacıyla yapılan bir listedir. Zira kullanıcılar ilgilendikleri kanalın makalesinden hangi platformda olduklarını görebilmektedir. Neden reklam değil;

  • Tarafsız olmalı; her televizyon platformuna ait bilgilerin paylaşılması ve paylaşılan bilgilerin nesnel somut kaynaklara dayanması nedeniyle kanal listesi tarafsız bir listedir.
  • Diğer kişiler tarafından bilinir olmalı; paylaşılan her bilgi kanıtlanılabilir; herkesin fikir birliğine tabi tutulabilirdir.
  • Herhangi bir sektörün destekçisi değildir; liste Vikipedi'deki her TV platformunda olan bir listedir (Tabi diğer platformdaki listeler silinmeden önce böyleydi); belirli bir sektörü desteklememektedir.ÖzgüRFikiR

Bu fikre bende katılıyorum. Tartışmaya açmak istiyorum..Urzicani 16:00, 8 Nisan 2010 (UTC)

  • Eğer silinen maddeler dediğiniz gibiyse size katılıyorum. --Ykargin 13:24, 8 Nisan 2010 (UTC)
  • Burada iki ayrı konu var.
    1. Biri nerdeyse hiç bir içeriği olmayan ve VP:KD kriterlerine göre kayda değerliliği olmayan Tv kanlalarının silinmesidir. VP:HS kriterlerimiz bize bu tip girişlerin silinmesi gerektiği söyler. Bit TV kanalı sırf TV kanalı olduğu için Kayda değer olamaz ve ansikloepdik değildir.
    2. Diğer husus ise Televizyon platformlarındaki kanal listeleridir. Bir televizyon platformunun kanal listesine zaten o platformun maddesinde verilen dış bağlantılar vasıtasyıla ulşılabilemektedir. Dolayısıyla zaten internet üzerinde olan bir listeyi hele hele ticari amaçlı bir listeyi tutup buraya eklemek hiç doğru değildir. Eğer doğru diyorsanız o zaman bir Beyaz eşya firmasının ürettiği ürünlerin de listesi maddelere eklemeliyiz! Vikipedinin tam anlamıyla bir basılı ansiklopedi olmadığını biliyorum ancak bu onun bir ansiklopedi olmadığı anlamına da gelememlidir. Ayrıca listeyle iligli bir diğer konuda o tip listelerin KD olmayan Tv kanallarının açılmasına neden olduğudur. Saygılarımla, --Manco Capac 14:22, 8 Nisan 2010 (UTC)
  • Manco Capac'nın fikrine katılmıyorum. Çünkü bu söylemi elmalarla armutların hesabına benziyor. Bir televizyon platformunun sırf hangi kanallara sahip olduğunu göstermek amacıyla yayınlanmış kanallar listesinin maddede var olmasıyla, beyaz eşya ya da herhangi bir ticarî şirketin ürün kataloğunun bir maddede var olması arasında fark vardır. Bizim maddelerde var olması gerektiğini düşündüğümüz ve bu düşüncemizde de ısrarlı olduğumuz kanal listelerindeki kanallar belli bir firmanın (televizyon platformları kastedilmiştir.) ürünleri değildir; kendilerine ait şirketlere mahsus yayın organlarıdır. Bu yayın organlarına kolaylıkla ulaşabilmeleri için hazırlanan listelerin ne gibi bir ticarî amacı olabilir ki?
Dış bağlantılardan ulaşabilmelerinden bahsetmişsiniz. Duruma bu şekilde yaklaşırsak, aynı şeyi diğer birçok madde için de söyleyip madde içeriklerini silebiliriz. Örneğin; "Mustafa Kemal Atatürk" maddesindeki birçok bilgi başka bir sitede, hem de daha ayrıntılı bir şekilde var; o zaman maddedeki içerikleri silip o siteye dış bağlantı verelim nasıl olsa oradan ulaşabilirler. Bu çok yanlıştır; böyle bir yaklaşım, maddelerdeki bilgilerin yalnızca tanımdan oluşmasını sağlamaktan ileri gidemez.
Kanal listesinin içindeki kanalların bazılarının kayda değer olmamasıyla ilgili olarak da: o kanallar eğer gerçekten de kayda değer bulunmuyorsa -ki bu başka bir tartışma konusudur-silinmeleri bence de haklı bir tutumdur; ancak bu, kanal listelerinin tamamıyla silinmesi anlamına gelmez. Listedeki o kanallar için iç bağlantı verilmez ve böylece sorun çözülmüş olur. Ayrıca konuy katılımlar için teşekkür ederim. İyi çalışmalar, iyi Vikiler...--ÖzgüRFikiR 17:04, 8 Nisan 2010 (UTC)
  • Bende televizyon listelerinin konulmasından yanayım. ÖzgürFikir Örneğiniz çok iyi durumu açıklamaktadır.Bu listelerle hangi platformlarda hangi kanalların olduğu bilgisine ulaşılması amaçlanmıştır. Yanlış bilgiler anında düzeltilmektedir. Hatta kendi sitelerinden daha hızlı bir şekilde bilgi eklenmektedir. Bu bilgiyi de çok sayıda takip eden insan vardır.Reklam çok farklıdır.Reklamda ticari kazanç sağlama ürünü övme gibi şeyler vardır. Bu reklam niteliği taşımaz. Çünkü burada platformun reklamı değil hangi tv kanalların yayınlandığı bilgisi verilmektedir.Bu bilgide ansiklopediktir.
Diğer duruma gelince benimde izlemediğim ya da izleyemediğim kanallara sayfa açtım ve ya açılmıştır. Bu kanallarda kayda değerlik kriteri Türkiye çapında yayın yapıp olmadığı olmamalıdır. Kayda değerlikte seçim örneğini vermiştim. Seçime giren her partinin sayfası olmalıdır. Ben kayda değer bulmuyorum diye o partinin sayfasını silemem ya da az oy aldı diye. Zaten silinen sayfalarda kanalın hangi ilden yayın yaptığı yayın içeriği birde kenarda bulunan hangi platformda kaçıncı kanal gibi bilgiler verilmektedir. Bu bilgiler nesneldir. Bilgilerde öznel bakış açısı söz konusu değildir.Silinen kanalların hiçbiri sadece antenle izlenip küçük bir bölgeye yayın yapan kanal değildir. Türksat uydusunda bulunan çoğunlukla bir platformda da yayını olan kanallardır. --Urzicani 00:53, 9 Nisan 2010 (UTC)
  • Merhaba, ne olması gerektiğini tartışarak bir yere varamayız. Kurallar ve politikalar ne diyorsa ona göre hareket ederiz. Eğer ne olması gerektiğini tartışsacaksanız lütfen Vikipedi:Televizyon Kanallarının kayda değerliliği benzeri bir politika sayfası oluşturmak için adım atın. O zaman orada ne olması gerektiğini tartışırız. Ben de katılırım. Saygılarımla, --Manco Capac 06:41, 9 Nisan 2010 (UTC)

Tartışmanın her yerde yapılmasından yanayım. Ayrıca ben televizyon kanallarının kayda değerliği hakkında tartışmada bulunmuyorum; listeler hakkında görüşümü bildiriyorum. Burada DirecTV'ye ait ve burada ise Dish Network'e ait kanallar sıralanmıştır. Örneklerde de görüldüğü gibi İngilizce Vikipedi'de de platformlara ait kanal listeleri yer almakta, hatta kendilerine ait bir liste maddesi de bulunmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi uluslararası Viki'lerde de listeler ansiklopedik değer taşıyan içerikler olarak kabul görmektedir. Ayrıca ABD gibi her konuda daha gelişmiş bir ülkenin televizyon platformlarının sitelerinde bu listelere daha ayrıntılı yer verileceği de unutulmamalıdır. Listeler bu nedenle konulmalıdır.ÖzgüRFikiR 19:17, 10 Nisan 2010 (UTC)

  • Her viki kendi bacağından asılır. ingilizce vikideki uygulama bizi bağlamaz. Bizi bizim politika ve yönergelerimiz bağlar. Tekrar söylüyorum buyrun bir TV kanalları ve yayıncıları için kd politikası sayfası oluşturun biz da katkıda bulunalım. Saygılar, --Manco Capac 19:41, 10 Nisan 2010 (UTC)
    • Türkçe Vikipedi de o zaman kendi bacağından asılsın. Zaten de asılıyor; platformların kanal listelerinin konulmaması gerektiğiyle ilgili bir yönerge ya da politika yoktur. Bu listeleri kendi zihniyetiniz çerçevesinde kaldırarak insanların bilgilenmesine mâni oluyorsunuz. Ben yalınzca bunu söylüyorum. Eğer politika oluşturmak istiyorsanız ilk girişimisiz yapmalısınız.ÖzgüRFikiR 18:09, 28 Nisan 2010 (UTC)

Vikipedi:Vikipedi proje kontrolü/Çeviri

  • Herkese selamlar,
  • Daha önce aktif olduğum zamanlarda çevirisiyle uğraştığım Vikipedi proje kontrolü/Çeviri sayfası bir kaç aydır güncellenmemiş bir durumda. Vikipedi için önemi olan bu sayfayı güncelleyebilecek arkadaşlara duyrulur. İyi çalışmalar. Tahribatgeri döndü! 11:45, 11 Nisan 2010 (UTC)

Camiler şablonu

Slmlar. Şablon:Türkiye camileri şablonu objektif kriterlere sahip mi acaba. Daha işlevsel bir şablon yapabilmek mümkün müdür yoksa bazı kriterler belirleyip tekrar mı oluştursak şablonu?--a[.]med»»ileti 20:04, 12 Nisan 2010 (UTC)

Yeni ölçütler belirlenmeli. Önemlilik kavramı pek uygun değil gibi. --Superyetkinileti 20:15, 12 Nisan 2010 (UTC)
Nimet Bayraktar'ın kitabı benim hızlı bir bakışta bulabildiğim tek KD olabilecek liste kaynak. (Mümkünse) kütüphaneden temin edip onu referans alsak? Mimari literatüre hakim arkadaşlar başka kaynaklar da önerebilirler. --Coriolis 20:17, 12 Nisan 2010 (UTC)
Objektif kriterlere asla sahip olamayacağı gibi gereksiz de... şablon bu tip bir dolaşım için uygun yol değildir; kategoriler ve liste-maddeler bu yüzden var. Bu şablon silinmeye aday gösterilmeli. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 00:04, 14 Nisan 2010 (UTC)
Objektif değil. Yorumlara katılıyorum. Kesinlikle silinmeye aday. - Nebeviye!^□ 12:55, 15 Nisan 2010 (UTC)

Medyada vikipedi

Yakındığımız ya da hoşumuza giden vikipedi ile ilgili basında, medyadaki mevzular için Vikipedi:Medyada Vikipedi sayfası mevcuttur. Arada buraya yazıyoruz oraya da aktaralım. Atıl kalmış garibim sayfa.--a[.]med»»ileti 10:12, 13 Nisan 2010 (UTC)

Hahh bende onu arıyordum kaç gündür sağol hahaha :)--Boyalikus 10:19, 13 Nisan 2010 (UTC)

Gülenler:) olsa da sayfa 82_145'in katkılarıyla etkin hale gelmiştir. Teşekkürler.--a[.]med»»ileti 21:13, 13 Nisan 2010 (UTC)
Sonuçta iyi de olsa kötü de olsa Vikipedi haberi Vikipedi haberidir:) Bu arada bunları Köy Çeşmesi arşivlerini Kasım 2009'a kadar tarayarak elde ettim. Daha gerilere gidildikçe daha da fazlası bulunabilir. --82 ~145 ileti 18:05, 14 Nisan 2010 (UTC)
Elinize sağlık. Biz içinde olunca bazı sayfalara (örnek:medyada vikipedi) duyarlılığımızı yitirebiliyoruz, yeni kullanıcılar keşif amaçlı girdikleri sayfalarda hayal kırıklığına uğramamış olacaklardır böylece. Teşekkürler, iyi çalışmalar.--a[.]med»»ileti 23:08, 15 Nisan 2010 (UTC)

Sayfaya bağlantılar

Sayfaya bağlantıların tam tersi işe yarayan, sayfadan bağlantıları listeleyen bir aracımız var mı? Yoksa ben mi uykusuzluktan gözümün önündekini göremiyorum? Selamlar --Coriolis 18:48, 13 Nisan 2010 (UTC)

Vikipedi Konuşuyor!

Konuşalım, Konuşun, Konuşsunlar!
  • Merhabalar,
  • Manco Capac aylar önce oldukça büyük bir emek sarf ederek Vikipedi:Konuşan Vikipedi'nin arayüzünü, şablonlarından politikalarına kadar her şeyiyle Vikipedi'ye getirdi. Gelin görün ki aylardır kayıt yapan kimse olmadı... ama artık var; ben dahil birkaç Vikipedist naçizane adımlarla, ufak maddelerle kendimizi alıştıra alıştıra konuşmaya başladık. Gelin siz de konuşun!
  • Zira bu çok önemli bir boyutu Vikipedi'nin: Vikipedi'nin amacı en büyük sayıda kişiye en çok bilgiyi ulaştırmak - konuşan maddeler yani maddelerin seslendirilmiş versiyonları sayesinde Vikipedi bugüne kadar ulaşamadığı, bilgisini sunamadığı birçok gruba, örneğin görme engellilere, ulaşabilecek. Başlarda kendinizi alıştırmak için ufak maddelerle başlayabilirsiniz; hemen seçkin maddelerimizi seslendirmemize gerek yok... Bir kere alıştığınızda kısa bir maddeyi 4-5 dakikalık bir kayıtla tek seferde halletmeniz mümkün. Kayıdı nasıl yapacağınız, nasıl yükleyeceğiniz vs. hepsi Vikipedi:Konuşan Vikipedi sayfalarında detaylı ve açık bir şekilde açıklanmıştır. Aklınıza herhangi bir soru takılırsa ben dahil bu projeyle ilgilenen diğer arkadaşlara sormaktan çekinmeyin.
  • "Ben sesimi duyurmak istemiyorum kimseye" diyorsanız da sorun değil - proje kapsamında Vikipedistlere düşen görev salt kayıt yapmak değil, kayıtları kontrol etmek, incelemek de; ilgili açıklama sayfalarını okuduktan sonra yapılmış kayıtları inceleyerek de projeye katkıda bulunabilirsiniz.
  • Topluluğun aktif katılımıyla bu proje Vikipedi için çok önemli ve başarılı bir adıma dönüşecektir; katkılarınızı esirgemeyin. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 00:17, 14 Nisan 2010 (UTC)

Vikipedi adına gerçekten son zamanlarda yapılan en iyi çalışmalardan biri olmuş. Emeği geçen arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum. Kayıtları kontrol etme ve inceleme aşamalarında ancak katkıda bulunabilirim. Ses tonum bu iş için pek uygun değil bu işi çok daha iyi yapabilecek arkadaşlar olacaktır. --Fagusmsj 05:15, 15 Nisan 2010 (UTC)

Ben heleki hiç kayıt yapamam. Neden mi? Çünkü ben kekemeyim. Ama kayıtların doğruluğunu inceleyebilirim. --Kerem 233 16:55, 15 Nisan 2010 (UTC)

Vito'ya yardımcı!

Bildiğiniz gibi Vikipedi'nin iş birliği projesini 26 hafta boyunca Vito Genovese yürütecektir. Vito'nun katkılarını bakarsak 12 Nisan'dan beri aktif değil. 29 Mart 2010 22:15'deki değişikliğinde özete düzenleme projesi. bana bir yardımcı lazım bu işte. olarak yazmıştı. Bence bu uygun bir düşünce. Proje değerlendirmelerine bakarsak 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve son olarak 15. proje değerlendirmeleri henüz yapılmamıştır. Vito Genovese daha 3 gündür aktif değil ama değerlendirilmesi gereken çok hafta var. Vito'ya şu an için bir yardımcı bulalım diyorum. Değerlendirmeleri yapar ve Vito'nun yerini tutabilir. Görüşlerinizi bekliyorum. Teşekkürler... --Kerem 233 17:14, 15 Nisan 2010 (UTC)

  • Aslında bazı bir takım şablonları düzeltmeye çalışıyorum. Mesela Rusça'dan yeni bir Başkan bilgi kutusu şablonu yapıyorum. O vikideki şablon daha kullanışlı ve düzenli. Mesela şu maddeye bakabilirsiniz. Daha sonra Başkan bilgi kutusu şablonunu kullanan maddeleri düzenleyebiliriz. Belki o iyi bir işbirliği olabilir:)-- FinlandiyalıM 06:13, 17 Nisan 2010 (UTC)
    • Yalnız benim bahsetttiğim olay, yeni iş birliği bulmak değil. Vito Genovese'ye yardımcı bulmak. --Kerem 233 08:26, 17 Nisan 2010 (UTC)
  • Yardımcıya gerek yok mu? (Görüş olmayınca...) --Kerem 233 11:04, 27 Nisan 2010 (UTC)
    • Evet, var; ancak, Vito'nun bu yönde bir isteği var mı? --Superyetkinileti 16:34, 27 Nisan 2010 (UTC)

NATO

(Beşiktaşlı48 ve ben bu konunun burada doğru şekilde değerlendirilmesini arzuladık) Beşiktaşlı48 tarafından her iki şablona sil şablonu eklenmiş ve buna neden olarak Ş1 kuralı gösterilmiştir. (Yani siyasi ve politik bir konu olduğundan Türkçe Vikipedi'de olmamalı dedi.) Ancak bende, bir kullanıcı kutusunda taraf ya da tarafsızlık ne kadar geçerli dedim. Ki diğer Vikipedi'lerde aynı şablonlardan var dedim. Ki şablonların geçmişinde aynı zamanda hizmetli olan Eldarion'unda katkısı var. Şöyle bir düşünüldüğünde NATO karşıtlığı ya da destekçiliği politikse CNNTürk'den hoşlanmak, artık cumhuriyet gazetesi okumamak, homofobi karşıtlığı, =>(Şablon olan kutular) vs. ne oluyor? Sizce NATO destekçisi ve NATO karşıtı şablonları silinmeli mi? - Nebeviye!^□ 15:48, 16 Nisan 2010 (UTC)

  • Doğru diğer vikilerde bu tarz şablonlar var. Ancak bu tarz şablonlar bölücü ve kışkırtıcı olduklarından bunları kullanan vikipedistlerin sayfaları sürekli vandallanmakta. Mesela Runningfridgesrule arkadaşımızın sayfasıda bundan dolayı küfürlü saldırıya maruz kalmıştı. Bunun gibi olumsuz şeyler olmakta. Ayrıca Vikipedi'nin tarafsızlık ilkesinede uymamaktadır. Ben bu tarz şablonların kullanılmamasından yanayım.-- FinlandiyalıM 17:34, 19 Nisan 2010 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Bu konunun ilgili şablonların sayfalarında tartışlması daha evlâdır... Bununla birlikte özetlersek; kurallarımıza göre kışkırtıcı olan şablonlar hızlı silme ile silinebilirler. Bu durumda şablonun kışkırtıcı/polemik yaratıcı olduğu bariz ve kesin olmalıdır. NATO şablonları konusunda bunun ne kadar doğru olabileceği tartışmalı; polemik yaratma potansiyeli belki var ama kışkırtıcı değeri var mı? Emin değilim. Bugüne kadar hızlı silmeye konu olmaması da sanırım bundan. Eğer kışkırtıcılığı, veya polemik yaratıcılığı tartışmalıysa doğru olan hızlı sil ile değil silinmeye aday gösterilerek silinmesidir. Bence niçin kışkırtıcı olduğuna dair argümanlarla birlikte silinmeye aday gösterilmesi şu an için en doğru adım. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 13:28, 21 Nisan 2010 (UTC)

Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

  • Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamalarını oldukça kaliteli güncel ve doğru bilgi veren bir hale getirdim. Fakat hala Sl olması için bazı eksikler var. Gönüllü arkadaşlar var ise çok az bir emek ile SL yapabilir. SL olursa yapan arkadaşa teşekkür ederim ve hayırlı olmasını dilerim.--Reality 17:33, 17 Nisan 2010 (UTC)
  • Unutmuşum söylemeyi. Şu madde de onun alt maddesi sayılır. Bunun da gelişmesi gerekli.--Reality 09:16, 18 Nisan 2010 (UTC)

Enerji Portalı

Merhaba, Vikidostlar! İngilizce vikide Enerji portalı bulunuyor. Enerji portalı çok gerekli. Bu yüzden, enerji portalını açmaya karar verdim. Ancak yeterince bu konu hakkında deneyimli değilim. Portal açmama yardım edecek bir vikipediste ihtiyacım var. Portal hakkında yardım edebilecek olan vikipedistler, lütfen benle irtibata geçsin. Sevgiler... --Berm@nyaİleti 20:54, 18 Nisan 2010 (UTC)

23 Nisan

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı atatürk tarafından hazırlanan ve ilan edilen bir bayram değil midir?Ayrıca yabancı vikilerde buna dair tek bir cümle bile yok bunun giderilmesi lazım diye düşünüyorum.--Kamuran Ötükenli 13:00, 19 Nisan 2010 (UTC)

ilgi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

  • Tüm vikidostların "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" kutlu olsun. "Ne mutlu Türküm diyene!" İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 22:17, 22 Nisan 2010 (UTC)
  • Herkesin "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı"nı kutlarım... 90. yılımıza geldik, 100'e hatta 200'e kadar yolumumz var--вяí¢αи76ileti 06:42, 23 Nisan 2010 (UTC)
Sonrası meçhul diyorsun. ;) Ykargin 08:31, 23 Nisan 2010 (UTC)
Lütfen yanlış taraflara yormayalım, 10000 diyeyim mi?--вяí¢αи76ileti 08:56, 24 Nisan 2010 (UTC)
  • Kutlu olsun herkese.-- BeşiktaşlıM 10:41, 23 Nisan 2010 (UTC)
  • Herkesin bayramı kutlu olsun. Nice 90. yıllar görmek dileğiyle...İyi Vikiler...ÖzgüRFikiR 11:29, 23 Nisan 2010 (UTC)

Vikipedi:CommonsTicker

Vikipedi:CommonsTicker sayfasının silinmesi gerekmez mi? Tarihi bir sayfa gibi duruyor.--Reality 09:32, 24 Nisan 2010 (UTC)

Sayfaya bilgi giren bot yeniden yazılmış, birisinin bot sahibi ile temasa geçmesi lazım, botu burada yeniden çalışır hale getirmek için [3]. --İnfoCan 14:37, 11 Mayıs 2010 (UTC)

Uluslararası Fonetik Alfabesi (UFA)

Vikipedi:UFA sayfası tamamlandı. Bu sayfa, UFA'nın daha rahat anlaşılması için bir rehber görevi görecektir. Bu alfabe, yabancı sözcüklerin ve yöresel şivelerin telaffuzu konusunda çok kullanışlı olacaktır. Bazı maddelerde şimdiden kukllanılıyor bile.— Bu imzasız görüş Kaan 123 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Evet bu gerçekten çok iyi olmuş. Bazı yabancı sözcüklerin nasıl telefuz edileceğini anlamak gerçekten zor oluyordu. Teşekkürler.--Veritasileti 11:42, 29 Nisan 2010 (UTC)

KM adayları

  • KM adayı maddeler içerisinde 1 aydan tutunda 3 aya kadar bekleyenler var. Kapatılması gerekli.--Reality 14:35, 24 Nisan 2010 (UTC)
  • Portal adayları da sonuçlandırılmalı.--Reality 14:39, 24 Nisan 2010 (UTC)
  • YBot'unda oylama tarihi olan 2 hafta dolmuş. Onun da sonuçlandırılması gerekli. Şimdiden ilgilenen hizmetli ve bürokrata teşekkür ederim.)--Reality 14:40, 24 Nisan 2010 (UTC)
    • YBot için geliştirme süreci sürüyor. Oylamanın henüz sonuçlandırılmamış olmasının nedeni bu. --Superyetkinileti 16:53, 24 Nisan 2010 (UTC)

Ülke şablonları

Vikipedi'de ülke şablonlarının durumu çok kötü. Mesela bunlar halledilmelidir.

  • Şablon:Ülke2'deki İngilizce yazılar Türkçeleştirilmelidir.
  • Daha sonra adı Bilgi kutusu ülke olarak değiştirilmelidir.
  • Şablon:Ülkeler'de silinmelidir.
  • Şablon:Bilgi kutusu tarihi ülke'de Ülke2 şablonu gibi düzenlenmelidir. Mesela bunun gibi.
  • Ondada İngilizce yazılar Türkçeleştirilmelidir.
  • Bunlar halledildikten sonra şablonların kullanım belgelemeleride oluşturulmalıdır.
  • Maddelerde bu yeni şablonlara göre düzenlenmelidir.

Bu belki güzel bir işbirliği olabilir.-- BeşiktaşlıM 14:51, 25 Nisan 2010 (UTC)

İstekler

Karaçay-Malkar

Karaçay Malkar Türkçesi için vikipedi açıldı. krc.wikipedia.org. Türk dilleri bölümüne eklerseniz sevinirim. --Kolxuri 00:41, 25 Mart 2010 (UTC) İstek yapıldı Yapıldı--Reality 21:09, 6 Nisan 2010 (UTC)

isim değişimi

İstek yapıldı Yapıldı İyivikiler... [ho? ni!] 12:56, 9 Nisan 2010 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı ve geçmişleri birleştirildi. İyivikiler... [ho? ni!] 12:56, 9 Nisan 2010 (UTC)

Başlık değişikliği

Kaçak akım rolesi --> Kaçak akım rölesi --Öncel Acar 00:01, 10 Nisan 2010 (UTC)

Onikinci Gece (oyun) --> Onikinci GecePınar [m] 06:46, 4 Nisan 2010 (UTC)

Othello (oyun) --> OthelloPınar [m] 06:51, 4 Nisan 2010 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı Teşekkürler.--Gökhan 12:59, 5 Nisan 2010 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı İyivikiler... [ho? ni!] 12:58, 9 Nisan 2010 (UTC)

GSR - Paskalya Yumurtasi

Bugünün GSR'sinin altyazısı Türkçe Vikipedi'de verilmiş bir bilgi değil. İngilizce Viki'de {{kaynak belirt}} ile işaretlenmiş bir bilgi, Almanca Viki'de ise Zerdüştlük ve Yezidiliğin bu tip bir adeti olduğundan bahsedilmiş. Hristiyanlar bunlardan kopyalamış diye bir ifade yok (Almancam yetmemiş de olabilir). GSR şu haliyle sizin Paskalya da pek bir çakmaymış havası taşıyor. Değiştirsek fena olmaz. Ya da ben buluttan nem kapıyorum. --Coriolis 12:49, 5 Nisan 2010 (UTC)

Hristiyanlığın bazı adetlerinin Hristiyanlık öncesi adetlere dayanır. Örneğin aralik ayinda ağaç süsleme adeti, yılın en kısa günü olan 21 Aralık'ta Hrıstiyanlık öncesi halklarda vardı. Sonra Hristiyanlık hakim hale gelince, Kilise'nin teşvikiyle bu adet birkaç gün ileri, İsa'nın doğum günü sayılan 25 Aralık'a kaydırılmış. Keza ilkbahar başlangıcında (21 Mart) Eski Mısır ve İran'da arkadaşlar birbirlerine canlanmanın sembolü olan boyalı yumurtalar verirlermiş [4]. Sonradan, Hristiyanlığı kabul eden bazı putperest kültürler bu adetlerini Hristiyanlık ile bütünleştirmişler ve bu adet Isa'nın hayata geri geldiği gün olan Paskalya ile özdeşleştirilmiş.[5][6][7][8][9][10][11][12][13][14]. --İnfoCan 14:06, 5 Nisan 2010 (UTC)
Açıklama için teşekkürler İnfocan. Bir link yeterdi, fazladan uğraşmışsın, sağolasın. Ben sorumu tam anlatamadım sanıyorum. Vikipedide olmayan bir bilginin altyazıda tercih edilmesinin doğru olmadığını düşünmüştüm. Tabi bir de Paskalyanin son gunu ana sayfaya GSR konulan resmin altyazısının Paskalya Yumurtası aslında Nevruz adetidir şeklinde olmasını anlayamadım. Yanlış demiyorum. Dışarıdan bakınca nahoş bir tercih gibi geldi. Ozetle ilk objektif ikincisi subjektif iki nedenle altyazının düzeltilmesi gerektiği düşündüm. Atladığım ya da abarttığım bir nokta var mı? Selamlar --Coriolis 14:38, 5 Nisan 2010 (UTC)
Nevruz bilgisi bana ilginç gelmiş olduğu için belirtmiştim ama Vikipedi'de olmayan bir bilgiyi vermek konusunda haklısınız, orada bir hata olmuş. Demin Paskalya yumurtası maddesini taslak olarak açtım, ilgili birisi gereken düzenlemeleri yapıp geliştirebilirse iyi olur. Resim Paskalya'nın son gününe koyulmadı. Paskalya pazar günüdür ama onu izleyen hafta paskalya haftası olarak kutlanır, bu yüzden anormal bir zamanlama olmadı. Genelde ana sayfaya çıkacak resimler kuyrukta beklerken onları görebilir ve isterseniz korunmaya alınmadan önce yazılarını düzeltebilirsiniz veya ikaz edebilirsiniz. İlginiz için teşekkürler. --İnfoCan 15:19, 5 Nisan 2010 (UTC)

hareketli dalgalanan bayrak

Merhaba arkadaşlar Acaba aranızda gagauz salar ve horasan Türkçeleri bayraklarını da Türk bayrağı gibi animated flag hareketli dalgalanan bayrak haline getirebilecek arkadaş var mı eğer bunu yapabilirse çok minnettar oluruz.Ana sayfalarımıza bu bayrakları koyacağız.Yalnız bu işlemi İncubatorda yapması lazım yoksa biz bu bayrakları kullanamayız. Lütfen yardımcı olun.Şimdiden çok teşekkür ederiz saygılarımla.

— Bu imzasız görüş Peçenek savaşçısı (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Talebinizi Vikipedi:Grafik Laboratuvarı/İstekler sayfasına eklerseniz, proje kapsamındaki arkadaşlar değerlendirecektir. İyivikiler... [ho? ni!] 13:00, 9 Nisan 2010 (UTC)

Başlık değişikliği

Narnia Günlükleri (kitap) --> Narnia GünlükleriPınar [m] 10:09, 9 Nisan 2010 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı İyivikiler... [ho? ni!] 13:01, 9 Nisan 2010 (UTC)

Başlık değişikliği

Yukarı Taşçılı KöyüYukarıtaşçılı, Çaycuma --Superyetkinileti 20:12, 12 Nisan 2010 (UTC)

  • İstek yapıldı Yapıldı Gökhan halletmiş. --yabancım 11:29, 13 Nisan 2010 (UTC)

Kategori adı

Uzun süre önce Dünya vatandaşı'na konuyu açıkladım ve kategori tartışma sayfasında da belirttim ancak netice çıkmadı. Kategori:Toplumsal kavramlar kategorisinin adının Kategori:Toplum bilimi kavramları olarak değiştirilmesinde yarar var. Toplumsal kavramlar adlandırmasının içine pek çok alakalı alakasız şey girebilir. Üst kategori toplum bilimi olduğuna göre alt kategorisinin de buna uygun bilimsellikte olmasında yarar var. Ayrıca Kategori:Sosyoloji terimleri'nin adının da Kategori:Toplum bilimi terimleri olması gerekmekte. Hürmetler.--a[.]med»»ileti 23:13, 15 Nisan 2010 (UTC)

  • İkincisini gerçekleştirdim, ancak birincisini yapmadım. Vaktiniz olduğunda siz de yapabilirsiniz aslında... --.dsm. 11:12, 16 Nisan 2010 (UTC)
Çok teşekkkürler, gerisini de ben halledebilirim umarım. Umuyorum çünkü halen sayfa üstü değişiklik düğmeleri vs. yok ortalıkta. Elinize sağlık. İyi çalışmalar.--a[.]med»»ileti 18:14, 22 Nisan 2010 (UTC)

Bisiklet turu

44. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ile 45. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu adlandırmaları standartlaştırılmalı.--a[.]med»»ileti 23:14, 15 Nisan 2010 (UTC)

İkincisi basında daha çok kullanılıyor, resmi sitesinde de öyle. kırk dördüncü tur maddesinin adını değiştirelim.--Szoszv 16:14, 16 Nisan 2010 (UTC)
maddenin adı değişti, doğrusu da budur sanırım--Szoszv 16:18, 16 Nisan 2010 (UTC)
Elinize sağlık, çok teşekkürler.--a[.]med»»ileti 18:16, 22 Nisan 2010 (UTC)

Eyjafjallajökull

  • İzlanda'da patlayan yanardağ gündemin en üst sıralarını işgal etmekte. Eyjafjallajökull maddesi açılabilirse iyi olur. Aslında bu duyurular için madde istekleri sayfası var; ancak atıl durumda olduğu için buraya yazmayı uygun gördüm. --.dsm. 11:30, 16 Nisan 2010 (UTC)

Başlık değişikliği

  • İstek yapıldı Yapıldı --yabancım 10:41, 20 Nisan 2010 (UTC)


Fatih

[Burda Resimdeki yazıları silip commonsa yükleyebilir misiniz?--***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 12:00, 23 Nisan 2010 (UTC)

bence olur -- Son kahraman ileti 10:37, 24 Nisan 2010 (UTC)

Gün Gün Tarih

Mesela 12 Mayıs 1919 diye aradığımızda sadece o tarihte olan olaylar yazabilir. --Egemenakgul 14:52, 26 Nisan 2010 (UTC)

Başlık değişikliği

  • İstek yapıldı Yapıldı --yabancım 14:58, 26 Nisan 2010 (UTC)

Acil bot kapatma

Şablon:Acil-bot-kapatma. Bu şablondaki yönetici yazıları hizmetliye dönüştürülmeli. — Bu imzasız görüş Kerem 233 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

İstek yapıldı Yapıldı--Merube 89msj 14:45, 8 Mayıs 2010 (UTC)

Başlık değ.

İstek yapıldı Yapıldı--Merube 89msj 14:45, 8 Mayıs 2010 (UTC)

İsim değişikliği

Eskişehir (şehir) maddesinin isminin Eskişehir olarak değiştirilmeli. Örnek:Ankara , Bursa --Aycanileti 18:41, 4 Mayıs 2010 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı--Merube 89msj 14:41, 8 Mayıs 2010 (UTC)

Başlık değişikliği

Benetton formulaBenetton Formula --Superyetkinileti 02:02, 8 Mayıs 2010 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı--Merube 89msj 14:40, 8 Mayıs 2010 (UTC)