Süngütaşı, Sarıkamış: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
4. satır: 4. satır:


==[[Zivin Kalesi]]==
==[[Zivin Kalesi]]==
[[Kale]]nin ne zaman yapıldığı kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber, kale çevresinde Urartulara ait keramik parçalar bulunmuştur. Buna dayanarak kalenin Urartu döneminde kurulup Selçuklu ve Osmanlı döneminde de kullanıldığı sanılmaktadır. Günümüze son derece harap bir durumda gelmiş olan kalenin sur duvarları büyük ölçüde yıkılmıştır. Kaba moloz taştan yapılan kalede yer yer arazideki kayalardan da yararlanılmıştır Ne yazıkki bu kale bazı sitelerde ve hatta sarıkamış kaymakamlığı resmi sitesinde inkaya kalesi olarak yeralmaktadı tüm müdahalelerime rağmen bunu düzelttiremedim buradan çıkan sonuç mülki amirlerin bölgelerini tanımadıkları yönünde halbuki bunu tanımak için tarih bilgisine gerek yok sarıkamışta caddedeki hangi vatandaşa gösterselerdi bu kalenin zivin(süngütaşı)kalesi olduğunu söylerdi. Yerli Türk köyüdür.
[[Kale]]nin ne zaman yapıldığı kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber, kale çevresinde Urartulara ait keramik parçalar bulunmuştur. Buna dayanarak kalenin Urartu döneminde kurulup Selçuklu ve Osmanlı döneminde de kullanıldığı sanılmaktadır. Günümüze son derece harap bir durumda gelmiş olan kalenin sur duvarları büyük ölçüde yıkılmıştır. Kaba moloz taştan yapılan kalede yer yer arazideki kayalardan da yararlanılmıştır Ne yazıkki bu kale bazı sitelerde ve hatta sarıkamış kaymakamlığı resmi sitesinde inkaya kalesi olarak yeralmaktadı tüm müdahalelerime rağmen bunu düzelttiremedim buradan çıkan sonuç mülki amirlerin bölgelerini tanımadıkları yönünde halbuki bunu tanımak için tarih bilgisine gerek yok sarıkamışta caddedeki hangi vatandaşa gösterselerdi bu kalenin zivin(süngütaşı)kalesi olduğunu söylerdi. Ayrıca köyümüz [[Yerli]] [[Türk]] [[köy]]üdür.


{{Sarıkamış belde ve köyleri}}
{{Sarıkamış belde ve köyleri}}

Sayfanın 12.30, 30 Nisan 2010 tarihindeki hâli

Süngütaşı ya da eski adıyla Zivin, Kars ilinin Sarıkamış ilçesine bağlı Sarıkamış'a 39 km uzaklıkta, 65 hanelik bir köydür. Nüfusu 221 olan bu köyün doğusunda sarp kayalar üzerine kurulmuş bir kale olan Zivin Kalesi bulunmaktadır. Köyün bulunduğu bölge 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında önemli bir çatışma olan Zivin Çatışmasına sahne olmuştur.

Eski Kars Erzurum yolu üzerin de bulunan zivin köyü 1. dünya savşı döneminde ermeni zulmüne uğramış köyden yaklaşık 50 kişi toplanıp götürülmüş ve bunlardan geri dönen olmamıştır.

Zivin Kalesi

Kalenin ne zaman yapıldığı kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber, kale çevresinde Urartulara ait keramik parçalar bulunmuştur. Buna dayanarak kalenin Urartu döneminde kurulup Selçuklu ve Osmanlı döneminde de kullanıldığı sanılmaktadır. Günümüze son derece harap bir durumda gelmiş olan kalenin sur duvarları büyük ölçüde yıkılmıştır. Kaba moloz taştan yapılan kalede yer yer arazideki kayalardan da yararlanılmıştır Ne yazıkki bu kale bazı sitelerde ve hatta sarıkamış kaymakamlığı resmi sitesinde inkaya kalesi olarak yeralmaktadı tüm müdahalelerime rağmen bunu düzelttiremedim buradan çıkan sonuç mülki amirlerin bölgelerini tanımadıkları yönünde halbuki bunu tanımak için tarih bilgisine gerek yok sarıkamışta caddedeki hangi vatandaşa gösterselerdi bu kalenin zivin(süngütaşı)kalesi olduğunu söylerdi. Ayrıca köyümüz Yerli Türk köyüdür.