Elektrolit: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Codecesim (mesaj | katkılar)
78.164.99.92 (k - m - e) tarafından yapılan değişiklik geri alınıyor.
Codecesim (mesaj | katkılar)
78.164.99.92 (k - m - e) tarafından yapılan değişiklik geri alınıyor.
1. satır: 1. satır:
'''Elektrolit''', serbest [[iyon]] içeren ve [[elektrik]]sel [[iletken]]liğe sahip ortam.
'''Elektrolit''', serbest [[iyon]] içeren ve [[elektrik]]sel [[iletken]]liğe sahip ortam.


Genellikle çözelti içerisinde iyonlar içerdikleri için "iyonik çözeltiler" olarak da bilinirlerse de, ergimiş elektrolit ve katı elektrolit türleri de mevcuttur.
Içinde kimyaAn elektrolit herhangi bir maddeye ücretsiz içeren Iyonları Bu madde yapmak elektrik iletken. En tipik bir elektrolit olan iyonik çözüm, Ama erimiş elektrolitler ve katı elektrolit da mümkündür.


Elektrolitleri yaygın asitler, bazlar veya tuzlar çözümleri olarak varlığını sürdürür. Ayrıca, bazı gazlar yüksek sıcaklık ve düşük basınç koşullarında elektrolit olarak hareket edebilir. Elektrolit çözümleri ayrıca bazı biyolojik (örneğin, DNA, POLİPEPTİTLER dağılmasından) ve sentetik polimerler, fonksiyonel grup ücret içeren polyelectrolytes, terimi (örneğin, polistiren sülfonat) neden olabilir.

Elektrolit çözümleri normal bir tuz içine su ve tek tek bileşenlerinin bir çözücü gibi solvent ve çözünen molekülleri arasındaki termodinamik etkileşimleri nedeniyle tefrik yerleştirilir, bir süreç içinde solvation denilen oluşur. Örneğin, sofra tuzu, NaCl, su, tuz konur (sağlam) bileşen elemanları içine ayrışma reaksiyonu göre erir


NaCl(lar) → Na+(aq) + Cl--(aq)

Için maddelerin su ile ne zaman onlar için, iyonlar üreten, örneğin eklenir tepki de mümkündür, karbon dioksit gazı su içinde olan hydronium, karbonat içeren bir çözüm üretmek ve hidrojen karbonat iyonları erir.

Bu erimiş tuzları elektrolitler de unutmayın. Örneğin, ne zaman sodyum klorür, sıvı yürütür elektrik erimiş olduğunu.

Bir çözüm olarak bir elektrolit eğer iyonları yüksek bir konsantrasyon, veya eğer düşük bir konsantrasyon vardır sulandırmak konsantre olarak tanımlanabilir. Eğer çözünen ayrışıp yüksek bir oranda serbest iyonlar oluşturmak için, elektrolit güçlü; çözünen ve ayrışmak değil en eğer, elektrolit zayıf. Elektrolitlerin özellikleri kurucu öğeleri ve bileşikleri çözüm içinde bulunan ayıklamak için elektroliz ile istismar olabilir.


Fizyolojik önemi
Içinde fizyolojisi, Elektrolit birincil iyonları bulunmaktadır sodyum(For+) potasyum (K+) kalsiyum (Ca2 +) magnezyum (Mg2 +) klorür (Cl--) hidrojen fosfat (HPO42 --) Ve hidrojen karbonat (HCO3--). Artı elektrik yükü semboller (+) ve eksi (-), söz konusu madde doğada iyonik gösterir ve elektronların hangi kimyasal ayrışmasının sonucu bir Imbalanced dağıtım vardır.

Bilinen tüm yüksek yaşam formlarının arasında ince ve karmaşık elektrolit dengesi gerektirir hücre içi ve Ekstraselüler milieu. Özellikle, hassas bir bakım ozmotik degradeler elektrolit önemlidir. Böyle gradyentleri etkiler ve düzenler hidrasyon gövde, ve kan pHVe için önemlidir sinir ve Kas fonksiyonu. Çeşitli mekanizmalar sıkı kontrol altında farklı elektrolit konsantrasyonları tutmak canlı türünün var.

Hem kas dokusu ve nöronların vücudun elektrik doku olarak kabul edilir. Kas ve nöronlar arasındaki elektrolit etkinliği ile aktive olan Ekstraselüler sıvı veya interstisyel sıvıVe hücre içi sıvı. Elektrolitleri girebilir veya özel protein yapıları gömülü aracılığıyla hücre zarının bırakmak plazma membran çağrıldı iyon kanalları. Örneğin, kas kasılması kalsiyum varlığı üzerine (Ca bağlıdır2 +), Sodyum (Na+) Ve potasyum (K+). Bu önemli elektrolitler, kas zayıflığı ya da şiddetli kas kasılmaları yeterli düzeyde olmadan oluşabilir.

Elektrolit dengesi elektrolit alımı, oral veya acil durumlarda, intravenöz (IV) tarafından tutulur-maddeler içeren ve tarafından düzenlenmiştir hormonlar, Genel ile böbrekler aşırı düzeyde dışarı basması. İnsanlarda, elektrolit homeostasis gibi hormonlar tarafından düzenlenir antidiüretik hormon, aldosteron ve parathormon. Ciddi elektrolit bozukluklarıGibi dehidratasyon ve overhydration, Kardiyak ve nörolojik komplikasyonlara yol açabilir ve sürece hızla çözüldüğünde, bir yol açacak tıbbi acil.

Ölçüm
Ölçüm elektrolitlerin sık yapılan tanı yöntemi aracılığıyla gerçekleştirilir kan testi ile iyon seçici elektrotlar veya Idrar tahlili kadar Tıbbi teknoloji. Bu değerlerin yorumlanması biraz analizi olmadan anlamsızdır klinik öykü ve çoğu zaman imkansız olmadan paralel ölçüm renal fonksiyon. Elektrolitleri en sık ölçülen sodyum ve potasyum vardır. Klorür düzeyleri nadiren dışında ölçülür arteriyel kan gazı yorum çünkü doğal sodyum düzeyleri ile bağlantılıdır. Önemli bir idrar testi üzerinde yapılan bir yerçekimi test olay olduğunu belirlemek elektrolit dengesizliği.

Spor içecekleri
Elektrolitleri sık bulunur spor içecekleri. Içinde oral rehidratasyon tedavisi, Elektrolit içecekler doldurmak sodyum ve potasyum tuzları içeren vücudun su ve elektrolit düzeyleri sonra dehidratasyon neden egzersiz, diaphoresis, ishal, kusma, sarhoşluk veya açlık. Sporcular aşırı koşullarda üç veya daha fazla saat (kesintisiz maraton triatlon veya örneğin egzersiz) olan elektrolitleri riski dehidratasyon tüketmeyin (veya hiponatremi)[1].

Basit bir elektrolit içecek ev su doğru oranlarda, şeker, tuz, potasyum yerine tuz ve kabartma tozu kullanılarak yapılabilir.[2] Ancak, etkili yedek elektrolit, sodyum klorür, potasyum, magnezyum dahil olmak üzere tüm elektrolitlerin vücut tarafından gerekli içermelidir ve ya bir spor elde edilebilir kalsiyum veya katı elektrolit kapsül içiniz.[3]

Elektrokimya
Ana madde: elektroliz
Ne zaman elektrotlar bir elektrolit ve yerleştirilir bir voltaj uygulandığında, elektrolit elektrik yürütecek. Lone elektron normal elektrolit yoluyla yerine, kimyasal bir reaksiyon geçemezse gerçekleşir katot anot gelen tüketen elektron, ve başka bir reaksiyon gerçekleşir anot üreten elektronlar katot tarafından alınacak. Sonuç olarak, bir negatif yük bulutu katot çevresindeki elektrolit, ve bir pozitif yük geliştirir anot etrafında gelişir. Elektrolit hareket böylece bu yükleri nötralize etmek için bu reaksiyonlar ve elektron akan tutabilir devam edebilirsiniz yılında iyonları.

Örneğin, sıradan tuz çözeltisine (sodyum klorür, NaCl) su, katot reaksiyonu olacaktır

2H2O + 2e-- → 2OH-- + H2
ve hidrojen Benzin kadar balonu olacak, anot reaksiyondur

2NaCl → 2 Na+ + Cl2
ve klor Gaz kurtarılmış olacaktır. Pozitif yüklü sodyum iyonları Doğum+ katot OH negatif yük nötralize karşı tepki olacaktır-- orada, ve negatif yüklü iyonlar oksit O2 -- anot H pozitif yük nötralize karşı tepki olacaktır+ orada. Elektrolit gelen iyonlar olmadan, elektrot etrafında ücrete devam elektron akışı yavaşlatabilir istiyorsunuz; difüzyon H+ ve OH-- diğer elektrot su ile uzun süre çok daha yaygın tuz iyonların hareketi daha alır.

Diğer sistemlerde, elektrot reaksiyonları gibi elektrolit iyonları elektrodun metaller içerebilir.

Elektrolitik iletken elektronik cihazları, metal bir de kimyasal reaksiyon / elektrolit arayüzü yields yararlı etkileri kullanılmaktadır.

Içinde pil, İki metaller farklı elektron ilgi elektrot olarak kullanılır, bataryanın diğer dışında bir elektrot elektron akışı, süre içinde pil devre elektrolit iyonları tarafından kapatılır. Burada elektrot tepkimeleri elektrik enerjisi kimyasal enerjiye dönüştürmek.
Bazı yılında yakıt hücreleriA katı elektrolit veya proton iletken sırasında hidrojen ve oksijen yakıt gazlar ayrı tutmak elektrik plakaları bağlar.
Içinde galvanik üzerine tank, elektrolit aynı anda mevduat metal nesne ve kaplama için elektriksel devre o nesne bağlanır.
Çalışma saatleri içinde, iki ince sütun gauges civa küçük bir elektrolit ile ayrılmıştır, ve boşluk doldurulmuş olarak şarj cihazı geçirilir, metal bir yan ve diğer görünür boşluk neden yavaş birlikte hareket için tabak dışarı erir.
Içinde elektrolitik kapasitörler Kimyasal etkisi aşırı ince üretmek için kullanılırdielektrik'Veya yalıtım kaplama, süre elektrolit tabaka davranır bir kondansatör plakası olarak.
Bazı yılında Hygrometers Hava nem neredeyse kuru elektrolit iletkenlik ölçüm tarafından algılanır.
Sıcak, yumuşatılmış cam bir elektrolitik iletken ve bazı cam üreticileri geçirerek cam erimiş tutmak bir akım içinden geçerek büyük.
Kuru elektrolit
Elektrolitleri esas jelleri esnek bir kafes çerçevesinde kuru.[4]


{{kimya-taslak}}
{{kimya-taslak}}


== Ayrıca bakınız ==

*[[Pil]]
*[[Pil]]



Sayfanın 14.49, 1 Nisan 2010 tarihindeki hâli

Elektrolit, serbest iyon içeren ve elektriksel iletkenliğe sahip ortam.

Genellikle çözelti içerisinde iyonlar içerdikleri için "iyonik çözeltiler" olarak da bilinirlerse de, ergimiş elektrolit ve katı elektrolit türleri de mevcuttur.


Ayrıca bakınız

References