Vikipedi:Okul projeleri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
JAnDbot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: ca, zh Kaldırılıyor: es Değiştiriliyor: pt, sl
MastiBot (mesaj | katkılar)
68. satır: 68. satır:
[[en:Wikipedia:School and university projects]]
[[en:Wikipedia:School and university projects]]
[[fr:Wikipédia:Projets pédagogiques]]
[[fr:Wikipédia:Projets pédagogiques]]
[[hu:Wikipédia:Wikipédia az oktatásban]]
[[id:Wikipedia:Proyek sekolah dan universitas]]
[[mk:Википедија:Школски и универзитетски проекти]]
[[mk:Википедија:Школски и универзитетски проекти]]
[[no:Wikipedia:Skole og universitetsprosjekt]]
[[no:Wikipedia:Skole og universitetsprosjekt]]

Sayfanın 16.09, 6 Mart 2010 tarihindeki hâli

Genel Bakış

Eğer bir okulda veya üniversitede öğretmen ya da profesörseniz, derslerinizde Vikipedi'yi açık içerikli bir web sitesi örneği olarak kullanmanızı öneririz. Bunu yapacak ilk kişi siz olmayacaksınız, bu türden pek çok proje, hem öğrencilerin bilgisini arttırmakta hem de Vikipedi'ye yararlı bilgilerin girilmesini sağlamaktadır. Normal ev ödevlerine göre bu tür bir çalışmanın avantajı, öğrencilerin gerçek yaşamın içinden herhangi bir konuyla uğraşması ve böylece olayın eğitici olmasının yanısıra ilginçlik de kazanmasıdır. Öğrenciler, kendi yaptıkları çalışmayı tüm dünyanın gördüğünün bilincindedir ve büyük olasılıkla kendilerini ödeve daha çok vermektedirler. Ayrıca, bu tür bir çalışma ile öğrenciler, ders notları ve makaleler üzerinde işbirliği içerisinde çalışma şansını elde edecekler ve bu emekleri, kağıt-kalemle yapılan çalışmaların bir kenara atılıp unutulmasının tersine, çevrimiçi bir kaynak olarak kalacaktır.

Lütfen okul ve üniversite projeleri - öğretmenler için yönergeleri okuyun. Ayrıca okul ve üniversite projeleri - öğrenciler için yönergeleri de öğrencileriniz için yararlı bir kaynak olarak değerlendirebilirsiniz. Öte yandan, okul ve üniversite projeleri - ders içeriği/planını da kullanmak isteyebilirsiniz.

Lütden aşağıdaki yönergeleri aklınızda tutun:

  1. Bir ödev vermeden önce kendiniz deneyin. Vikipedi'ye giriş yapın ve birkaç değişiklik yaparak zaman geçirin. Bu işi, yaptıklarınızla ilgili tercihen olumsuz, hatta şanslıysanız "mantıksız" bir tepki alana dek sürdürün. Bu tepkiler, sizin Vikipedi'nin daha problemli taraflarını anlamanıza yardımcı olacaktır. Akademik adınızla çalışmaktan hoşnut değilseniz, kolayca bir takma ad yaratabilirsiniz fakat lütfen önce kendiniz için bir hesap yaratın.
  2. Giriş. Böyle bir projeye başlamaya karar verdiğinizde, lütfen bu sayfadaki "Şu anki projeler" başlığı altında, yapacaklarınızı kısaca tanımlayın ve eğer projenizin yeterince özel olduğunu düşünüyorsanız köy çeşmesine bir mesaj bırakabilir ve projenizle ilgili olarak sizinle temasa geçilebilmesi için bir iletişim bilgisi de ekleyebilirsiniz.
  3. Yalnızca gerçekler. Lütfen öğrencilerinizi, anlamsız sayfalar yaratmaları veya maddelere saçmalıklar eklemeleri yönünde teşvik etmeyin. Gerçi bunlar çabucak temizlense bile bu temizlik, ansiklopedi maddeleri üzerinde daha üretken işler yapmayı tercih eden kişiler tarafından manuel olarak yapılmak zorundadır. Öte yandan, vandalizm yapmaları nedeniyle öğrencilerinizin Vikipedi'ye erişimleri engellenebilir. Çok olağanüstü durumlarda, tüm okulunuz bile bloke edilebilir. Öğrencilerinizin Vikipedi'yi öğrenmelerini istiyorsanız lütfen onlara önce yardım sayfalarını okumalarını ve yapmak istedikleri değişiklikler için önce deneme tahtasını kullanmalarını söyleyiniz.
  4. Deneme ve sakınma. Kendi wikinizi çalıştırıp ön denemeler için kullanmanız iyi bir fikir olabilir. Bu amaçla, Linux, Windows veya Mac OS X sistemlerine kolayca kurulabilen (buraya bakınız) MediaWiki yazılımını kullanabilirsiniz. Eğer öğrencilerinizden bazıları, içeriğinin Özgür İçerik Lisansı (GFDL) ile lisanslanmasını şart koşan Vikipedi'ye malzemelerini sunmak istemezlerse, bu onların nihai denemeleri olabilir.
  5. Hesap adları. Lütfen üniversite veya okul numaralarınızdan oluşan nümerik hesap adları yaratmayınız. Başlangıçta bu kolaylık gibi görünürse de, öğrencileriniz Vikipedi'de değişiklikler yapmaya devam edeceklerine göre gerçek adlarıyla ya da daha hoş takma adlarla bu katkıları sürdürmeleri uygun olur, çünkü birbirine tıpatıp benzeyen hesap adları tarafından yapılmış değişikliklerin diğer vikipedistlerce takibi çok zor olur.
  6. Detaylı el kitabını okuyun. Öğrencilerinizi yardım sayfalarından yapılan yönlendirmelerdeki sayfaları okumaları konusunda teşvik ediniz. Bu sayfalarda, acil pek çok sorunuza cevap bulabilirsiniz.
  7. Telif hakları. Lütfen telif hakları konusunu aklınızdan çıkarmayın. Web'deki her şey ücretsizce alınamaz hatta öyle olsa bile bizim lisansımızla uyumlu olmayabilir. Bu durum hem metin hem de resimler için geçerlidir. Unutmayın ki öğrencileriniz büyük olasılıkla sizin kendi ders notlarınızdan çalışacaklardır. Bunun kabul edilebilir olduğundan emin olun. Ayrıca, öğrencilerinizin sınıftaki çalışmalarının gerçek sahibinin kim olduğunu kontrol edin. Eğer bu çalışmaların sahibi sizin kuruluşunuz ise katkıda bulunmaya izniniz olup olmadığını kontrol edin. Eğer sahibi gerçekten öğrencileriniz ise, bu malzemeleri Vikipedi'ye eklemek için izinlerini aldığınızdan (muhtemelen yazılı olarak) emin olun.
  8. Özetleyin ve analiz edin. Projeyi tamamladığınızda, sonuçları burada okumak isteriz. Eğer uzunsa, ayrı bir sayfada, ya da burada "Geçmiş projeler" başlığı altında yazabilirsiniz.
  9. Orijinal araştırmalar yasaktır. Vikipedi, yeni fikirlerin, keşiflerin veya makalelerin yazılacağı bir yer değildir. Biz bir ansiklopediyiz, akademik bir dergi değiliz. Bu konuyla ilgili poltikalarımızı öğrenmek için özgün araştırmalara yer vermemek sayfasını okumak isteyebilirsiniz.

Düşünceler ve öneriler

Vikipedi'nin politika ve yönergeleri yazılı talimatların yanısıra yazıya dökülmemiş bazı gelenekleri de içerir ki bu da yeni gelen bir kullanıcı için kavranması zor bir durum yaratabilir. Pek çok Vikipedist, burada işleri nasıl yaptığımız konusunda yeni gelenlere yardımcı olacaktır. Ancak, sınıfınızın esenliği açısından buraya önce sizin katkıda bulunmanızı ve Vikipedi ile yeterince aşina olduktan sonra öğrencilerinizi yollamanızı kuvvetle tavsiye ederiz. Eğer öğrencilerinize, uygun şekilde rehberlik yaparsanız, herhangi bir problemle karşılaşma olasılıkları daha düşük olacaktır.

Öğrencilerinizin buraya ne tür katkılarda bulunacağı önemlidir. Vikipedi bir ansiklopedi olup içerdiği konular hakkında biraz muğlak sayılabilecek standartları vardır. Konularımızın sınırları ile ilgili bilgiyi Vikipedi ne değildir sayfalarında bulabilirsiniz.

Vikipedi büyüyüp geliştikçe, öğrenciler, hakkında bir şey yazılmamış konu bulmakta zorlanacaklardır. Aklınızda uygun konular yoksa, onlardan kendi arzularına göre yeni konular yaratmalarını istemek yerine, aşağıdakileri deneyebilirsiniz.

Eğitimsel şablon

Vikipedi'deki dersinizin içeriğinde kullanmak üzere kolayca kopyalayıp kullanabileceğiniz bir şablonumuz var; bkz. Piotrus eğitim prospektüsü.

Önerilen uygulamalar

[Lütfen birkaç konu da siz ekleyin.]

Geçmiş projeler

Henüz mevcut bir proje yoktur.

Ayrıca bakınız