Karaçam: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Düzeltme
16. satır: 16. satır:
'''Karaçam''' (''Pinus nigra''), [[çamgiller]] (Pinaceae) [[Familya|familyasından]] bir [[çam]] [[tür|türü]].
'''Karaçam''' (''Pinus nigra''), [[çamgiller]] (Pinaceae) [[Familya|familyasından]] bir [[çam]] [[tür|türü]].


35-40 m boy yapar. Yaşlı bireylerde gövde derin çatlaklıdır, kalın ve esmer kabukları vardır.
Karaçam ağaçları 35-40 m boy yapar. Yaşlı ağaçlarda gövde derin çatlaklıdır, kalın ve esmer kabukları vardır. Bu Ağaçlar
Bol [[reçine]]li tomurcuklar büyük, silindirik ve uçları sivri, tomurcuk pullarının kenarları kirpiklidir. Sürgün ucunda bulunan [[yaprak]]lar tomurcuğa doğru yönelmiş olduğundan "çanak" görünümünde bir boşluk oluşturur. 4-8 cm uzunluğundaki iğne yapraklar koyu yeşil ve serttir.
bol [[reçine]]li tomurcuklar büyük, silindirik ve uçları sivri, tomurcuk pullarının kenarları kirpiklidir. Sürgün ucunda bulunan [[yaprak]]lar tomurcuğa doğru yönelmiş olduğundan "çanak" görünümünde bir boşluk oluşturur. 4-8 cm uzunluğundaki iğne yapraklar koyu yeşil ve serttir.

Yumurtamsı konik görünümdeki [[kozalak]]ları simetrik ve yok denecek kadar kısa saplıdır. Kozalak boyu 3 cm. civarındadır.
Yumurtamsı konik görünümdeki [[kozalak]]ları simetrik ve yok denecek kadar kısa saplıdır. Kozalak boyu 3 cm. civarındadır.


Daha çok kıyı bölgelerinin yukarı kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kurar, hatta stebe kadar sokulur. Türkiye'de 2.527.685 hektar saf karaçam ormanı bulunmaktadır. Gövdesinin ve dallarının kalınlığı, gri ve derin çatlaklı kabuğu, iğne yapraklarının koyu yeşil rengi ile diğer çam türlerinden ayrılır.Fotosentezle de hayatta kalabildiği gibi yagmur sularından da takviye alır...
Karaçam ağaçları daha çok kıyı bölgelerinin yukarı kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kurar, hatta step bölgelerine kadar sokulur. Türkiye'de 2.527.685 hektar saf karaçam ormanı bulunmaktadır. Gövdesinin ve dallarının kalınlığı, gri ve derin çatlaklı kabuğu, iğne yapraklarının koyu yeşil rengi ile diğer çam türlerinden ayrılır. [[Fotosentez|fotosentezle]] de hayatta kalabildiği gibi yagmur sularından da takviye alır.


[[Çam|çam ağaçları]], bir çok [[ahşap]] malzemenin yapımında kullanılır. Ayrıca gövdesinden elde edilen [[reçine]] çeşitli sektörlerde kullanılır.
[[Çam|çam ağaçları]], bir çok [[ahşap]] malzemenin yapımında kullanılır. Ayrıca gövdesinden elde edilen [[reçine]] çeşitli sektörlerde kullanılır.

Sayfanın 06.41, 21 Ocak 2010 tarihindeki hâli

Karaçam
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Pinophyta
(Açık tohumlular)
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales
(İğne yapraklılar)
Familya: Pinaceae (Çamgiller)
Cins: Pinus
Tür: P. nigra
Pinus nigra
J.F.Arnold

Karaçam (Pinus nigra), çamgiller (Pinaceae) familyasından bir çam türü.

Karaçam ağaçları 35-40 m boy yapar. Yaşlı ağaçlarda gövde derin çatlaklıdır, kalın ve esmer kabukları vardır. Bu Ağaçlar bol reçineli tomurcuklar büyük, silindirik ve uçları sivri, tomurcuk pullarının kenarları kirpiklidir. Sürgün ucunda bulunan yapraklar tomurcuğa doğru yönelmiş olduğundan "çanak" görünümünde bir boşluk oluşturur. 4-8 cm uzunluğundaki iğne yapraklar koyu yeşil ve serttir.

Yumurtamsı konik görünümdeki kozalakları simetrik ve yok denecek kadar kısa saplıdır. Kozalak boyu 3 cm. civarındadır.

Karaçam ağaçları daha çok kıyı bölgelerinin yukarı kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kurar, hatta step bölgelerine kadar sokulur. Türkiye'de 2.527.685 hektar saf karaçam ormanı bulunmaktadır. Gövdesinin ve dallarının kalınlığı, gri ve derin çatlaklı kabuğu, iğne yapraklarının koyu yeşil rengi ile diğer çam türlerinden ayrılır. fotosentezle de hayatta kalabildiği gibi yagmur sularından da takviye alır.

çam ağaçları, bir çok ahşap malzemenin yapımında kullanılır. Ayrıca gövdesinden elde edilen reçine çeşitli sektörlerde kullanılır.


Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Karaçam ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Karaçam ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.