ANA testi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Drzorbey (mesaj | katkılar)
Yeni sayfa: Anti-nüklear antikorlar (ANA), hücre çekirdeği bileşenlerine karşı oluşturulmuş antikorlardır. Bunların sayısı otoimmün hastalıklar sırasında artar. ANA testi bu otoanti...
(Fark yok)

Sayfanın 11.33, 7 Ocak 2010 tarihindeki hâli

Anti-nüklear antikorlar (ANA), hücre çekirdeği bileşenlerine karşı oluşturulmuş antikorlardır. Bunların sayısı otoimmün hastalıklar sırasında artar. ANA testi bu otoantikorların miktar ve cinsini ölçer. Otoantikorlar küçük titerlerde toplumun büyük bir kısmında bulunur, toplumun %5’ inde saıları artmıştır ve bu %5 ‘in yarısında da, bir otoimmün hastalığa yol açarlar. ANA testi, indirekt immünflurosan ve ELİSA olmak üzre iki tipte yapılabilir. İndirekt immunflurosan olanın doğruluğu daha yüksek olmakla beraber, ELİSA tipinin kullanımı daha ucuz olduğundan daha yaygındır.

ANA titerinin 1:40 ve daha az olması normal kabul edilir. Yüksek titerler Sistemik lupus (%70-80), Sjögren Sendromu (%60), römatoid artrit, otoimmun hepatit, skleroderma, polimiyosit, dermatomyosit, Addison hastalığı, ITP, Hashimoto, otoimmun hemolitik anemi ve Tip 1 diyabet ile ilişkilidir.