Zeki Rıza Sporel: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
22. satır: 22. satır:
'''Zeki Rıza Sporel''' (d. [[1898]] - ö. [[1969]] [[İstanbul]]) Türk futbol tarihinin en büyük golcüsüdür.
'''Zeki Rıza Sporel''' (d. [[1898]] - ö. [[1969]] [[İstanbul]]) Türk futbol tarihinin en büyük golcüsüdür.


[[Fenerbahçe]] A takımına 15 yaşında girdi. Takımın formasını 18 yıl boyunca giydi. 352 maçta 470 gol attı.<ref name="gol" /> Milli takımın ilk golcüsüdür. [[Türk Millî Futbol Takımı]] formasını 16 kez giydi. 10 kez kaptanlık yaptı. 26 Ekim 1923'te Romanya ile oynadığımız ve 2-2 berabere kaldığımız ilk milli maçımızda 2 golümüzü de atmıştır. Milli takıma toplam 15 gol kazandırdı. Milli takımın [[Finlandiya]]'yı 4-2 yendiği maçta Türkiye'nin 4 golünüde atarak bu konudaki rekoru uzun süre elinde tuttu. .Futbolu [[1934]]'te bıraktı. [[Soyadı kanunu]] çıktıktan sonra, soyadı bizzat [[Mustafa Kemal Atatürk]] tarafından verilmiştir.{{fact}} Tenis dalında [[Türkiye]]'yi temsil etti. Yöneticilik yaptı. [[Su sporları Federasyonu]] ve [[Fenerbahçe Spor Kulübü]] başkanlıklarında bulundu. [[1950]] yılında [[Demokrat Parti]]'den, [[Rize]] milletvekili olarak meclise girdi. Türk spor tarihinin en iyi 11'ine seçildi. Ayrıca [[Fenerbahçe]] ile [[Galatasaray]] arasındaki ezeli rekabette Galatasaray ağlarına tam 27 gol atarak kırılması çok güç bir rekora imza atmıştır. Kardeşleri ünlü futbolcular [[Hasan Kamil Sporel]] ve [[Arif Sporel]].
[[Fenerbahçe]] A takımına 15 yaşında girdi. Takımın formasını 18 yıl boyunca giydi. 352 maçta 470 gol attı.<ref name="gol" /> Milli takımın ilk golcüsüdür. [[Türk Millî Futbol Takımı]] formasını 16 kez giydi. 10 kez kaptanlık yaptı. 26 Ekim 1923'te Romanya ile oynadığımız ve 2-2 berabere kaldığımız ilk milli maçımızda 2 golümüzü de atmıştır. Milli takıma toplam 15 gol kazandırdı. Milli takımın [[Finlandiya]]'yı 4-2 yendiği maçta Türkiye'nin 4 golünüde atarak bu konudaki rekoru uzun süre elinde tuttu. .Futbolu [[1934]]'te bıraktı. [[Soyadı kanunu]] çıktıktan sonra, soyadı bizzat [[Mustafa Kemal Atatürk]] tarafından verilmiştir.{{fact}} Tenis dalında [[Türkiye]]'yi temsil etti. Yöneticilik yaptı. [[Su sporları Federasyonu]] ve [[Fenerbahçe Spor Kulübü]] başkanlıklarında bulundu. [[1950]] yılında [[Demokrat Parti]]'den, [[Rize]] milletvekili olarak meclise girdi. Türk spor tarihinin en iyi 11'ine seçildi. Ayrıca [[Fenerbahçe]] ile [[Galatasaray]] arasındaki ezeli rekabette Galatasaray ağlarına tam 27 gol atarak kırılması çok güç bir rekora imza atmıştır. Kardeşleri ünlü futbolcular [[Hasan Kamil Sporel]] ve [[Arif Sporel]]'dir.





Sayfanın 11.26, 12 Aralık 2009 tarihindeki hâli

Şablon:Futbol biyografi

Zeki Rıza Sporel (d. 1898 - ö. 1969 İstanbul) Türk futbol tarihinin en büyük golcüsüdür.

Fenerbahçe A takımına 15 yaşında girdi. Takımın formasını 18 yıl boyunca giydi. 352 maçta 470 gol attı.[1] Milli takımın ilk golcüsüdür. Türk Millî Futbol Takımı formasını 16 kez giydi. 10 kez kaptanlık yaptı. 26 Ekim 1923'te Romanya ile oynadığımız ve 2-2 berabere kaldığımız ilk milli maçımızda 2 golümüzü de atmıştır. Milli takıma toplam 15 gol kazandırdı. Milli takımın Finlandiya'yı 4-2 yendiği maçta Türkiye'nin 4 golünüde atarak bu konudaki rekoru uzun süre elinde tuttu. .Futbolu 1934'te bıraktı. Soyadı kanunu çıktıktan sonra, soyadı bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiştir.[kaynak belirtilmeli] Tenis dalında Türkiye'yi temsil etti. Yöneticilik yaptı. Su sporları Federasyonu ve Fenerbahçe Spor Kulübü başkanlıklarında bulundu. 1950 yılında Demokrat Parti'den, Rize milletvekili olarak meclise girdi. Türk spor tarihinin en iyi 11'ine seçildi. Ayrıca Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki ezeli rekabette Galatasaray ağlarına tam 27 gol atarak kırılması çok güç bir rekora imza atmıştır. Kardeşleri ünlü futbolcular Hasan Kamil Sporel ve Arif Sporel'dir.


Zeki Rıza Harrington Kupası maçında İngiliz karmasına 2. golü atmadan hemen önce

Başarıları

Kaynakça

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; gol isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)

Dış bağlantılar

Sportif görevi
Önce gelen:
Önce gelen yoktur.
{{{başlık}}}
{{{yıllar}}}
Sonra gelen:
Sonra gelen yoktur.
Önce gelen:
Önce gelen yoktur.
{{{başlık}}}
{{{yıllar}}}
Sonra gelen:
Sonra gelen yoktur.

Şablon:FB Başkanları Şablon:Fenerbahçe SK Futbol Takımı Kaptanları