Güzelyalı, Çanakkale: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
79. satır: 79. satır:


===Altyapı bilgileri===
===Altyapı bilgileri===
Köyde, [[ilköğretim]] okulu vardır ancak kullanılamamasından dolayı taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün [[içme suyu şebekesi]] vardır ancak [[kanalizasyon]] şebekesi yoktur. [[Ptt]] şubesi vardır ancak ptt acentesi yoktur. [[Sağlık ocağı]] ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol [[asfalt]] olup köyde [[elektrik]] ve sabit [[telefon]] vardır.
Köyde, [[ilköğretim]] okulu ve köyn yukarısında Çanakkale Koleji vardır. Köyün [[içme suyu şebekesi]] vardır ancak [[kanalizasyon]] şebekesi yoktur. [[Ptt]] şubesi vardır ancak ptt acentesi yoktur. [[Sağlık ocağı]] ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol [[asfalt]] olup köyde [[elektrik]] ve sabit [[telefon]] vardır.Ulaşım için Belediyenin
verdiği otobüsler kullanılır.Köyün kuzeyinden otoban geçer.





Sayfanın 15.47, 6 Aralık 2009 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye köy Güzelyalı Köyü, Çanakkale ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi

Çanakkale Güzelyalı osmanlı zamanında Avrupadaki veba salgını nedeniyle gemilerin şuanki güzelyalı eski ismiyle karantinada bekletilerek boğaza alındığı bölgedir.Ayrıca 1881 tarihli bir ingiliz sivil hastanesi vardı.Birde çam ormanlarının arasında Turgut Reis Tabyası vardır,bu tabyanın menzili 16.000 km civarındadır.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Çanakkale merkezine 15 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir. Temmuz ayının ortası ile Ağustos ayının ortası arasında denizi sakin ve güzel olur. Yazın geri kalan kısmında deniz rüzgar sörfü için idealdir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1644
2000 1616
1997 1454

Ekonomi

Köyün ekonomisi turizme dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:


2008- hasan sağlam
2004 -
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu ve köyn yukarısında Çanakkale Koleji vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi vardır ancak ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Ulaşım için Belediyenin verdiği otobüsler kullanılır.Köyün kuzeyinden otoban geçer.


Güzelyalı

Kışları nüfus 500 civarında iken yazları 5.000'e kadar çıkmaktadır.

Tarihi antik çağlara kadar uzanmaktadır. Çanakkale ile Güzelyalı arasındaki mesafe tarihte 'Zeus'un yeryüzündeki bahçesi' olarak adlandırılır.

Köyde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin kampüslerinden biri bulunur. Ayrıca Jandarma ve Deniz Kuvvetleri'ne ait sosyal tesisler de bulunmaktadır.

Sahil boyunca uzanan köy, sırtını çam ormanlarına dayamıştır.

Köyde birkaç tane market ve büfe de bulunmaktadır. Bir adet camii olan Güzelyalı'da otopark ve muhtarlığa bağlı sosyal tesisler de vardır.

Güzelyalı lokantaları ve çay bahçeleri ile de tanınmaktadır.

Denizi rüzgar sörfü için idealdir. Ağustos ayı dışında denizi serin sayılabilir.

Güzelyalı da çok sayıda otel ve pansiyon bulunmaktadır.

Birçok açıdan farklı yerleşim yeri özelliği sunmaktadır. Özellikle Esentepe Mahallesi kısmı daha çok büyük şehirlerdeki yerleşimi andırır. Mimari olarak Avrupa ülkelerindeki ev modellerinin uygulamalarına sıkça rastlanır.



Dış bağlantılar