Tutulum: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Xqbot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: bs:Ekliptika; Kozmetik değişiklikler
Sralp (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Tutulum''', [[Yer (gezegen)|Yer]]'in [[Güneş]] çevresinde izlediği [[yörünge]]nin içinde bulunduğu [[düzlem]].
'''Tutulum''', [[Yer (gezegen)|Yer]]'in [[Güneş]] çevresinde izlediği [[yörünge]]nin içinde bulunduğu [[düzlem]].
Yörünge düzlemi aslında Yer-Ay sisteminin kütleler merkezinin Güneş etrafındaki hareketi ile tanımlanmakla beraber, Tutulum, sadece Yer dikkate alınarak belirlenir; Ay'ın kütlesinden dolayı işin içine grecek hata ihmal edlir. Bu durumda tutulum, Güneş'in gözyüzü üzerinde takip ettiği görünen yıllıl yol olarak da alınabilir. Ay'ın ve Plüto dışındaki diğer gezegenlerin yörüngeleri, tutulum civarındadır.
Tututlumla gök ekvatorunun arasındaki açı, yer ekseninin eğimine eşittir. Bu açıya tutulumun eğimi denir ve yaklaşık 23°27′ değerindedir.


{{astronomi-taslak}}
{{astronomi-taslak}}

Sayfanın 11.40, 6 Aralık 2009 tarihindeki hâli

Tutulum, Yer'in Güneş çevresinde izlediği yörüngenin içinde bulunduğu düzlem. Yörünge düzlemi aslında Yer-Ay sisteminin kütleler merkezinin Güneş etrafındaki hareketi ile tanımlanmakla beraber, Tutulum, sadece Yer dikkate alınarak belirlenir; Ay'ın kütlesinden dolayı işin içine grecek hata ihmal edlir. Bu durumda tutulum, Güneş'in gözyüzü üzerinde takip ettiği görünen yıllıl yol olarak da alınabilir. Ay'ın ve Plüto dışındaki diğer gezegenlerin yörüngeleri, tutulum civarındadır. Tututlumla gök ekvatorunun arasındaki açı, yer ekseninin eğimine eşittir. Bu açıya tutulumun eğimi denir ve yaklaşık 23°27′ değerindedir.