Celeborn: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
LaaknorBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: ru:Келеборн
TobeBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: eu:Zeleborn
17. satır: 17. satır:
[[en:Celeborn]]
[[en:Celeborn]]
[[es:Celeborn]]
[[es:Celeborn]]
[[eu:Zeleborn]]
[[fi:Celeborn]]
[[fi:Celeborn]]
[[fr:Celeborn]]
[[fr:Celeborn]]

Sayfanın 20.56, 21 Kasım 2009 tarihindeki hâli

Tolkien’in eseri Yüzüklerin Efendisi’nde, Lord Celeborn (Keleborn), Galadriel’in Elf kocası, Galadhrim Lordu ve Galadriel’in yanında Lothlórien’in yöneticisidir. Teleri Elfi'dir. İlk Çağ'da Doriath Prensi'dir. Lórien Lordu olarak Üçüncü Çağ’da tanınmıştır. Elrond’un eşi Celebrian’ın babası, dolayısı ile Arwen Akşamyıldızı’nın dedesidir. Ayrıca İlk Çağ Elf Kralı Thingol’ün hısmıdır. Celeborn, Sindarin dilinde “(uzun) gümüşi ağaç” demektir.

Kendisine, Lórien Lordu, Galadhrim Lordu veya Ormanın Lordu diye farklı şekillerde de hitap edilir. Lothlórien’de sadece Lord Celeborn veya Lord olarak anılır.

Peter Jackson’ın Yüzük Kardeşliği filminde bu rolü Marton Csokas oynamıştır.

Celeborn’un soyu belirgin değildir. İlk olarak Yüzüklerin Efendisi’nde ortaya çıkmıştır, ve Tolkien’in daha sonra yayımlanan Silmarillion adlı eserinde adı geçmemektedir.

Celeborn’un Yüzüklerin Efendisi’nden sonraki hayatı da geçmişi kadar belirsizdir. Galadriel Orta Dünya’dan ayrıldığında, Celeborn kalmıştır. Fakat daha sonra, Dördüncü Çağ’da, Valinor’a gitmek üzere Orta Dünya’dan ayrılmıştır. “Aragorn ve Arwen’in Öyküsü”, kısa süre sonra Lórien’in tamamen boşaltıdığını anlatır. Celeborn’un, eski zamanların anılarını aktaran son kişi olduğu söylenir.

Celeborn ayrıca Tol Eressëa’da büyüyen Beyaz Ağaç’ın adıdır. Galathilion ağacını toğumundan büyümüştür, Valinor’un İki Ağacı’nın daha yaşlı olanıdır. Númenor ve Gondor’un Ak Ağaçları’nın atasıdır.