Cetus (takımyıldız): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Alexbot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: zh-yue:鯨魚座
TobeBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: sh:Kit (zviježđe)
93. satır: 93. satır:
[[ro:Balena (constelaţie)]]
[[ro:Balena (constelaţie)]]
[[ru:Кит (созвездие)]]
[[ru:Кит (созвездие)]]
[[sh:Kit (zviježđe)]]
[[sk:Súhvezdie Veľryba]]
[[sk:Súhvezdie Veľryba]]
[[sv:Valfisken (stjärnbild)]]
[[sv:Valfisken (stjärnbild)]]

Sayfanın 19.09, 21 Kasım 2009 tarihindeki hâli

Şablon:Takımyıldız Bilgi Kutusu

Cetus ya da Balina takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Kuzey gökkürededir. Cetus adı, her ne kadar günümüzde sıklıkla balina dense de, Yunan mitolojisi'ndeki bir deniz canavarı olan Cetus´tan gelmektedir. Balina, Kova, Balık ve Irmak takımyıldızları gibi diğer suyla ilgili tasvir edilen takımyıldızlarla birlikte, Su olarak bilinen gökyüzü bölgesindedir.

Dikkat çekici nesneler

Tutulma düzlemi

Her ne kadar Balina zodyağın bir parçası olmasa da, tutulma düzlemi (ekliptik) bu takımyıldız bölgesinin çok yakınından geçer, bu yüzden gezegenler kısa süreli de olsa Balina takımyıldızı bölgesinde gözlenebilirler. Asteroitlerin yörüngeleri genellikle gezegenlerden daha büyük eğikliğe sahip olduğundan bu durum daha çok asteroitlerde geçerlidir; örneğin asteroit 4 Vesta, 1807'de bu takımyıldız bölgesinde keşfedilmiştir.

Yıldızlar

Bu takımyıldızın en dikkat çekici yıldızı, keşfedilmiş ilk değişen yıldız olan Mira'dır (ό Ceti). 331.65 günlük bir periyotla 2.0 kadirlik en yüksek görünür parlaklığına ulaşarak gökyüzünün en parlak yıldızlarından biri haline gelir ve eğitimsiz bir göz bile onu kolaylıkla seçebilir; ardından parlaklığı yeniden 10.1 kadire düşer. David Fabricius tarafından 1596'daki keşfi cennetlerin değişmezliği varsayımını yıktı ve Kopernik devrimine destek sağladı.

Bu takımyıldızdaki diğer yıldızlar: α Ceti (Menkar); β Ceti (Deneb Kaitos), takımyıldızın en parlak yıldızı; ve τ Ceti, Güneş'e en yakın 17. yıldız.

Derin uzay nesneleri

Balina, galaktik düzlemden oldukça uzakta uzanmaktadır, bu yüzden pek çok uzak galaksi Samanyolu'nun tozları tarafından belirsizleştirilmeksizin görülebilir. Bunların içinde Messier 77 (NGC 1068), δ Ceti yıldızı yakınlarındaki 9. kadirden bir sarmal gökadadır ve bu takımyıldız bölgesindeki en parlağıdır.

Referanslar

Dış bağlantılar

Kaynaklar

Şablon:Takımyıldızların Listesi