Tepebaşı, Girne: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
5. satır: 5. satır:


===İsmi===
===İsmi===
Köyün eski ismi [[Rum]] kaynaklarında '''Διόριος''' ("Diorios" "Çifte Krallık") geçmekle beraber halk arasında Yorgoz olarak bilinmektedir. Bugünkü ismi [[20 Temmuz]] [[1974]] [[Barış Harekatı]]ndan sonra, yüksekçe bir tepenin üzerinde bulunmasından dolayı verilmiştir.{{fact}}
Köyün eski ismi [[Rum]] kaynaklarında '''Διόριος''' ("Dihrios" "Çifte Krallık") geçmekle beraber halk arasında Yorgoz olarak bilinmektedir. Bugünkü ismi [[20 Temmuz]] [[1974]] [[Barış Harekatı]]ndan sonra, yüksekçe bir tepenin üzerinde bulunmasından dolayı verilmiştir.{{fact}}


===Kültür===
===Kültür===

Sayfanın 18.39, 20 Kasım 2009 tarihindeki hâli

Tepebaşı köyü

Tepebaşı (Yunanca: Διόριος / Diorios), KKTC'nin Girne İlçesine bağlı bir köydür. 2008 yılında Lapta belediyesine dahil edilmiştir.

İsmi

Köyün eski ismi Rum kaynaklarında Διόριος ("Dihrios" "Çifte Krallık") geçmekle beraber halk arasında Yorgoz olarak bilinmektedir. Bugünkü ismi 20 Temmuz 1974 Barış Harekatından sonra, yüksekçe bir tepenin üzerinde bulunmasından dolayı verilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Kültür

Köyün kendine has gelenek ve göreneği olmayıp, yaygın Kıbrıs Türk Kültürü yaşanmaktadır.
Her yıl Nisan ayında, bölgede doğal olarak yetişen ve Kıbrıs endemiği olan Kıbrıs lalesine atfen köyde Lale Festivali düzenlenmektedir.

Coğrafya

Köy deniz seviyesinden 330 m. yükseklikte bir tepenin düzlüğünde kurulmuştur. Bağlı bulunduğu Girne ilçesine 26, başkent Lefkoşa'ya 30, Güzelyurt ilçesine ise 17 km. mesafededir.

İklim- Bitki Örtüsü

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün etrafı çam ormanlarıyla çevrilidir. Kıbrıs endemiği olan Tulipa cypria isimli Kıbrıs Lalesi bu bölgede doğal olarak yetişmektedir. Bunların yanında birçok yabani orkide çeşidi ve nergisde doğal bitki örtüsünde yer almaktadır.

Nüfus

Köyün nüfusu 2008 yılı itibariyle yaklaşık olarak 850'dir.[kaynak belirtilmeli]

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım , hayvancılık ve memuriyete dayalıdır.

Muhtarlık

Köyün tüzel kişiliğini köy muhtarı temsil etmektedir.

Köy Muhtarı Rasım Kırmızıgil'dir.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu ve bir cami vardır. Ayrıca, köyde 30 yataklı bir asker hastanesi mevcuttur. Köyde Tepebaşı Kültür Sanat ve Doğayı Koruma Derneği faaliyete geçmiş bulunmaktadır.

Dış bağlantılar

Şablon:Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Portalı