Baryon: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
RibotBOT (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: cy:Baryon
Esege (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
Parçacık fiziğinde '''baryonlar''' üç [[kuark]]tan ya da üç anti-kuarktan oluşan [[atomaltı parçacık]]ların oluşturduğu ailedir. [[Atom]] çekirdeğini oluşturan [[proton]] ve [[nötron]]ları da içerirler ama bunların dışında birçok kararsız baryon da bulunur. "Baryon" kelimesi yunanca "ağır" anlamındaki βαρύς (barys)'den gelir. Bunun sebebi sınıflandırıldıkları sırada baryonların diğer atomaltı parçacıklardan farkının daha büyük olan kütleleri olduğunun sanılmasıdır.
Parçacık fiziğinde '''baryonlar (ağırcıklar)''' üç [[kuark]]tan ya da üç anti-kuarktan oluşan [[atomaltı parçacık]]ların oluşturduğu ailedir. [[Atom]] çekirdeğini oluşturan [[proton]] ve [[nötron]]ları da içerirler ama bunların dışında birçok kararsız baryon da bulunur. "Baryon" kelimesi yunanca "ağır" anlamındaki βαρύς (barys)'den gelir. Bunun sebebi sınıflandırıldıkları sırada baryonların diğer atomaltı parçacıklardan farkının daha büyük olan kütleleri olduğunun sanılmasıdır.


{{atom taslak}}
{{atom taslak}}

Sayfanın 20.38, 10 Ekim 2009 tarihindeki hâli

Parçacık fiziğinde baryonlar (ağırcıklar) üç kuarktan ya da üç anti-kuarktan oluşan atomaltı parçacıkların oluşturduğu ailedir. Atom çekirdeğini oluşturan proton ve nötronları da içerirler ama bunların dışında birçok kararsız baryon da bulunur. "Baryon" kelimesi yunanca "ağır" anlamındaki βαρύς (barys)'den gelir. Bunun sebebi sınıflandırıldıkları sırada baryonların diğer atomaltı parçacıklardan farkının daha büyük olan kütleleri olduğunun sanılmasıdır.