Said bin el-Müseyyeb: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Yeni sayfa: '''Said bin el-Müseyyeb''' ([[637-715) Medine'de yaşamış, ''hadis'',''tefsir'' ve ''fıkıh'' alanında tabi'un'un önde gelen müçtehidlerinden biridir. ==...
(Fark yok)

Sayfanın 19.00, 3 Ekim 2009 tarihindeki hâli

Said bin el-Müseyyeb ([[637-715) Medine'de yaşamış, ''hadis'',''tefsir'' ve ''fıkıh'' alanında tabi'un'un önde gelen müçtehidlerinden biridir.

Yaşamı

Said, 637 yılında Hz.Ömer'in halifeliği sırasında dünyaya geldi ve Hz.Ömer, Hz.Osman ve Hz.Ali gibi sahabilerle tanışma fırsatı buldu.Said bin el-Müseyyeb, dürüstlüğü, didnarlığı ve Allah'a karşı olan bağlılığı ile bilinirdi.Zamnanındakiler, O'nu hadis alanındaki en büyük otoritelerden biri olarak kabul etmişlerdir.20 yaşlarında Kur'an ve hadislerden hüküm çıkarmaya başladı.Bir defasında Abdullah bin Ömer Eğer Hz.Muhammed bu genç adamı görseydi, O'ndan çok memnun kalırdı. diyerek O'nu övmüştür.

Said, Halife Velid'in yönetimine akrşı çıkanlardan biri olmuştur ve Medine valisi Hişam O'nu tahta bir sopayla, tahta kırılıncaya kadar vurarak işkence etmiş fakat Said geri adım atmamıştır.Arkadaşları O'na, işkenceden kurtulması için Velid'in halifeliğini kabul etmesi ricasında bulundukları zaman O şöyle cevap vermiştir: İnsanlar bizi amelde takip ederler.Eğer biz bunu kabul edersek, onlara bunun hesabını nasıl veririz. diyerek bunu redddetmiştir.

Said, Ebu Hureyre'nin kızıyla, O'na daha yakın olmak ve daha çok hadis toplamak için evlendi.Halife [Abdülmelik]], Said'in kızını oğlu Hişam'a ister;fakat tüm tehditlere ve baskılara rağmen kızını medresede öğrenim gören Ebu Veda'a ile evlendirir.


Notlar

  • İngilizce Vikipedi Said ibn al-Musayyib maddesinden Türkçe'ye çevrilmiştir.