Ekson: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
İnfoCan (mesaj | katkılar)
genişletme
 
Dinamik-bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: cs, nl, no, oc, ru
10. satır: 10. satır:
==Kaynakça==
==Kaynakça==
<references/>
<references/>

[[Kategori:DNA]]
[[Kategori:RNA]]


[[ca:Exó]]
[[ca:Exó]]
[[cs:Exon]]
[[de:Exon]]
[[de:Exon]]
[[en:Exon]]
[[en:Exon]]
[[es:Exón]]
[[es:Exón]]
[[fr:Exon]]
[[fr:Exon]]
[[ko:엑손]]
[[it:Esone]]
[[he:אקסון (גנטיקה)]]
[[he:אקסון (גנטיקה)]]
[[hu:Exon]]
[[hu:Exon]]
[[it:Esone]]
[[ja:エクソン]]
[[ja:エクソン]]
[[ko:엑손]]
[[nl:Exon]]
[[no:Ekson]]
[[oc:Exon]]
[[pl:Egzon]]
[[pl:Egzon]]
[[pt:Exão]]
[[pt:Exão]]
[[ru:Экзон]]
[[sv:Exon]]
[[sv:Exon]]
[[zh:外显子]]
[[zh:外显子]]

[[Kategori:DNA]]
[[Kategori:RNA]]

Sayfanın 21.27, 2 Ekim 2009 tarihindeki hâli

Ekson, RNA işlemlenmesi sonucu oluşan ergin RNA'da yer alan bir nükleik asit dizisidir. Bir RNA transkriptinden uçbirleştirme işlemi ile çıkartılmayıp, bir mesajcı RNA (mRNA) veya protein kodlamayan fonksiyonel bir RNA'dan (tRNA veya rRNA gibi) bulunan dizilere ekson denir, ayrica, iki veya daha çok öncül RNA'da trans-uçbirleştirme yoluyla birbirlerine bağlanan diziler de eksondur. Kullanıma göre, ekson, DNA'daki dizi ya da o dizinin RNA transkriptindeki karşılığı anlamına gelir.

Tarih

Ekson terimi, Amerikan biyokimyacısı Walter Gilbert tarafından 1978'de türetilmiştir:

"Sistron kavramı yerini, ergin mRNA'da kaybolan bölgelerden oluşan bir transkripsiyon birimi kavramı almalı. Bu kaybolan bölgelerin intron (intragenic region dan kısaltma), bunların arasındaki bölgelerin de ekson (expressed regions) olarak adlandırılmasını öneriyorum." - Walter Gilbert, Nature 9 şubat. 501/1.

Bu tanım ilk olarak çevirim öncesi uçbirleştirilen, protein kodlayan transkriptler için yapılmıştı. Daha sonra rRNA'dan[1] ve tRNA'dan[2] çıkartılan diziler için de kullanıldı. Daha sonra, genomda birbirinden uzak bölgelerden kaynaklanıp trans-ligasyon ile birleştirilen dizileri için de kullanıldı.[3].

Kaynakça

  1. ^ Kister, K-P, Eckert,(1987) W.A., Characterization of an authentic intermediate in the self-splicing process of ribosomal precursor RNa in macronuclei of Tetrahymena thermophila Nucleic Acid research 15:1905-1920
  2. ^ Valenzuela P, Venegas A, Weinberg F, Bishop R, Rutter WJ. (1978) Structure of yeast phenylalanine-tRNA genes: an intervening DNA segment within the region coding for the tRNA. Proc Natl Acad Sci U S A. 1978 Jan;75(1):190-4.
  3. ^ The transposition unit of variant surface glycoprotein gene 118 of Trypanosoma brucei. Presence of repeated elements at its border and absence of promoter-associated sequences. Liu AY, Van der Ploeg LH, Rijsewijk FA, Borst P. J Mol Biol. 1983 167(1):57-75 PMID: 6306255