Planör: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Marsultor69 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Kibele (mesaj | katkılar)
85.108.27.138 tarafından değiştirilmiş 2009-08-15 21:14:11 tarihli sürüm geri getirildi.
8. satır: 8. satır:


Günümüzde kullanılmakta olan planörler [[kontrplak]] ve [[fiberglas]] gibi çok hafif malzemelerden yapılmaktadır. Dar gövdesi planörün havayı kolayca yarmasını sağlar, kanatları ise kaldırma kuvvetinden daha fazla faydalanabilmek için ince ve uzun olarak tasarlanmıştır. Planörün motoru olmadığından kanat şekilleri havada kalmasına yardım etmelidir.
Günümüzde kullanılmakta olan planörler [[kontrplak]] ve [[fiberglas]] gibi çok hafif malzemelerden yapılmaktadır. Dar gövdesi planörün havayı kolayca yarmasını sağlar, kanatları ise kaldırma kuvvetinden daha fazla faydalanabilmek için ince ve uzun olarak tasarlanmıştır. Planörün motoru olmadığından kanat şekilleri havada kalmasına yardım etmelidir.
"Planör" kelimesi dilimize Fransızca "Planeur" sözcüğünden girmiştir. Fransızca karşılığı "süzülerek uçmak, süzülerek uçarak mesafe katetmek" demektir.

İlk olarak 1800 yıllarında Lobri adlı bir Fransız martı kuşuna benzeyen bir planör yaparak kısa bir mesafe olsa da uçmayı başarmıştır. Aynı yıllarda Alman mühendis Otto Lilihantal, uçmaya uygun bir planör yaparak uçmuştur. Bu sebeple planörcülüğün simgesi martı, babası olarak Lilihantal tanınmıştır.

Motoru olmayan bu hava aracının uçabilmesi için ilk önce planörün havaya çıkarılması gerekir. Bu, ilk yıllarda lastik amortisörlerle yüksek tepelerden sapan gibi havaya fırlatılarak gerçekleştirilmiştir. İlerleyen yıllarda gelişen teknolojiyle beraber uçak arkasından veya vinçle çekilerek planör havaya çıkarılmıştır. Havalan planör süzülme kabiliyetiyle havada uçuşunu sürdürür. Hava içerisinde ufkun altına doğru süzülen planörün kanatlarına çarpan hava akımları kaldırıcı güç meydana getirerek kütlenin havada kalmasını sağlar.

Türkiye'deki gerçek anlamıyla ilk planör uçuşu Göztepe'li ve Galatasaray'li şahıslar tarafından 16 Mart 1934 yılında lastik amortisörlerle yapılmıştır. 1935 yılında is Ankara'da Atatürk'ün direktifleriyle THK'na bağlı bir Planörcülük Okulu açılmıştır.

Planörcülük sporunu nasıl yapabilirsiniz?

Planör Başlangıç Kursları, THK Planör Uçuş Okulu tarafından İnönü Eğitim Merkezi ve Akşehir Eğitim Merkezi'nde düzenlenir. Kursa katılmak isteyenler her yıl 1 Ocak'tan itibaren dilekçe ile THK Genel Başkanlığı'na (Opera/ANKARA) müracaat ederler. Başvuracakların 16 yaşından gün almış ve en az ortaokul mezunu olmaları gerekmetedir. Müracaat sayısının fazla olması durumunda öncelik okul havacılık kollarına ve havacılık kulüplerine tanınır.

Kursa kabul edilenler kendilerinden istenen belgelerle (sağlık raporu, istek belgesi, kan grubu belgesi, öğrenci belgesi vs.) belirlenen merkezlere kurslara çağrılarak 40 günlük eğitime tabi tutulurlar.

Eğitim, uçuş öncesi eğitim ve uçuşla beraber yapılan eğitim olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde normal usüller ve yer eğitimi verilir. Normal usüller planörün teknik bilgilerini ve uçuştan önce yapılması gereken kontrölleri kapsar. Yer eğitimi ise planör başında uygulamalı olarak verilir. Bu derste uçuşa hazırlık olarak paraşüt kuşanma, planöre oturma, dahili kontröller, halatın veya telin takılması, kanat tutma ve planörün taşınması pratik olarak öğretilir. Eğitimin ikinci bölüm olan uçuşla beraber olan eğitimde uçuş nazariyatı, aerodinamik, meteoroloji, vinç ile çalışma ve emercensi usuller dersleri verilir.

Eğitimlerde başarı gösteren öğrenciler bir kez yalnız uçarak "A" brövesi alırlar. Başlangıç kursundan sonraki tekamül kursuna katılacak öğrenciler "A" brövesi almış öğrenciler tarafından seçilir. Bu kursu bitiren öğrenciler "B" ve "C brövelerini takiben Planör Pilot Lisansı alırlar.

Kurslar THK tarafından ücretsiz verilir. Yatak ve yemek masrafları THK tarafından karşılanır. Kursiyerlerin sadece gidiş-dönüş yol masrafları kendilerine aittir.

A.Ü.M.F.F Havacılık ve planörcülük...

A.Ü.M.F.F. Havacılık olarak THK'nun bize sağladığı veya üyelerimizin bireysel başvuruları ile elde edilen kontenjanlarla Planör Okulu'na kursiyer gönderiyoruz. ilk defa 2001 yılında Mustafa DEMİRCİ'yi kursiyer olarak gönderdik. 2002 yılında ise üyelerimizden Önder KÖKSAL planörcülük eğitimi alacak.



==Dış bağlantılar==
==Dış bağlantılar==

Sayfanın 15.18, 27 Eylül 2009 tarihindeki hâli

Planör

Planör, (Fransızca: Planeur, süzülerek uçmak) üzerinde hiçbir güç kaynağı olmadan uçabilen hava taşıtıdır.

Kokpiti tek veya çift kişilik olabilir, vinç sistemiyle ya da Vilga modeli bir uçağın çekmesiyle havalanırlar. Belli bir yükseklikte Vilga’yla bağlantısını koparıp atmosferdeki hava akımlarından yararlanarak uçabilirler. Özellikle düzenlenen yarışmalarda amaç, en kısa zamanda en uzun yolu katetmektir. Planör yarışmaları mesafe (en uzun mesafeye gidebilmek), zaman (en kısa sürede gidebilmek), irtifa (en yükseğe çıkabilmek) ve akrobasi (planörde yapılan çeşitli gösteriler) olarak düzenlenir.

Dünyada ilk planörün mucidinin 1886 yılında bir deneme uçuşu esnasında düşerek ölen Otto Lilienthal olduğu bilinmektedir. Bugün planörcülük birçok ülkede sevilerek yapılan hava sporlarının başında gelmektedir. Türkiye'de de en eski hava sporlarından olup, Planör Uçuş Okulu 1935 yılında açılmıştır.

Günümüzde kullanılmakta olan planörler kontrplak ve fiberglas gibi çok hafif malzemelerden yapılmaktadır. Dar gövdesi planörün havayı kolayca yarmasını sağlar, kanatları ise kaldırma kuvvetinden daha fazla faydalanabilmek için ince ve uzun olarak tasarlanmıştır. Planörün motoru olmadığından kanat şekilleri havada kalmasına yardım etmelidir.

Dış bağlantılar