Gaziantep Kalesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Gaziantep.jpg|thumb|250px|Gaziantep Kalesi]]
[[Dosya:Gaziantep.jpg|thumb|250px|Gaziantep Kalesi]]


'''Gaziantep Kalesi''', [[Türkiye]]'de ayakta kalan târihi [[kale]]lerin en güzel örneklerinden biridir. [[Gaziantep]]'in merkezindeki bir tepeye kurulmuş olan kale, artık ilin bir simgesi hâline gelmiştir. Ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte, [[Roma]] döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Kale tarih boyunca bir çok kez tamir edilmişitir. Kale son halini 5 yıl önce yapılan bir onarımda almıştır.<br/>
Gaziantep Kalesi, Türkiye'de ayakta kalan târihi kalelerin en güzel örneklerinden biridir. Gaziantep'in merkezindeki bir tepeye kurulmuş olan kale, artık ilin bir simgesi hâline gelmiştir. Ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte, Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Kale tarih boyunca bir çok kez tamir edilmişitir. Kale son halini 5 yıl önce yapılan bir onarımda almıştır.
Kale, [[daire]] biçiminde olup, çevresi 1200 [[metre]]dir. Duvar taş bloklardan yapılmış olup, 12 [[kule]]si ve [[burç]]ları vardır. Kale, günümüzde "[[Gaziantep Savunması]] ve Kahramanlık Panoraması Müzesi" müzesi olarak kullanılmaktadır. Bu müze Yüksek İçMimar Alp Turhan Şahinoğlu tarafından tasarlanmış olup tarihsel kurgu içerisinde sunulmuştur.
Kale, daire biçiminde olup, çevresi 1200 metredir. Duvar taş bloklardan yapılmış olup, 12 kulesi ve burçları vardır. Kale, günümüzde "Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi" müzesi olarak kullanılmaktadır. Müze tasarım ve uygulaması, ve belgesel hazırlık ve uygulama koordinasyonu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için Proje koordinatörü Mimar Alp Şahinoğlu tarafından yapılmıştır. Gaziantep in gösterdiği bu destansı savunma 45 dakikalık belgeselle tarihi sunum halinde kale içerisinde müzede gösterilmektedir. Belgeselde Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Asım GÜZELBEY, Tarihçi, Gazeteci Yazar-Eski Bakan Sn. Ali İhsan GÖĞÜŞ ,Gazeteci-Yazar Eski Bakan Sn.Hasan Celal GÜZEL ,Gazeteci Sn. Zeynep GÖĞÜŞ, Çekül Vakfı Başkanı Prof Sn. Metin SÖZEN'in röportajları yer almaktadır.





Sayfanın 17.02, 4 Eylül 2009 tarihindeki hâli

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi, Türkiye'de ayakta kalan târihi kalelerin en güzel örneklerinden biridir. Gaziantep'in merkezindeki bir tepeye kurulmuş olan kale, artık ilin bir simgesi hâline gelmiştir. Ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte, Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Kale tarih boyunca bir çok kez tamir edilmişitir. Kale son halini 5 yıl önce yapılan bir onarımda almıştır. Kale, daire biçiminde olup, çevresi 1200 metredir. Duvar taş bloklardan yapılmış olup, 12 kulesi ve burçları vardır. Kale, günümüzde "Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi" müzesi olarak kullanılmaktadır. Müze tasarım ve uygulaması, ve belgesel hazırlık ve uygulama koordinasyonu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için Proje koordinatörü Mimar Alp Şahinoğlu tarafından yapılmıştır. Gaziantep in gösterdiği bu destansı savunma 45 dakikalık belgeselle tarihi sunum halinde kale içerisinde müzede gösterilmektedir. Belgeselde Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Asım GÜZELBEY, Tarihçi, Gazeteci Yazar-Eski Bakan Sn. Ali İhsan GÖĞÜŞ ,Gazeteci-Yazar Eski Bakan Sn.Hasan Celal GÜZEL ,Gazeteci Sn. Zeynep GÖĞÜŞ, Çekül Vakfı Başkanı Prof Sn. Metin SÖZEN'in röportajları yer almaktadır.