Penguen (dergi): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Maniaqq (mesaj | katkılar)
7. satır: 7. satır:


==Dergide çalışmakta olan çizer ve yazarlar==
==Dergide çalışmakta olan çizer ve yazarlar==
*[[Alpay Erdem]] (ayrıldı, [[Cici (dergi)|Cici]]'yi kurdu fakak [[Uykusuz]]'a geçti)
*[[Alpay Erdem]]
*[[Altay Öktem]]
*[[Altay Öktem]]
*[[Bahadır Baruter]]
*[[Bahadır Baruter]]

Sayfanın 17.15, 28 Ağustos 2009 tarihindeki hâli

Penguen Dergisi'nin 24 Şubat 2005 tarihli davalık sayısının kapağı

Penguen Dergisi, Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yayınlanan haftalık mizah dergisidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, Türkiye'deki fiyatının yedide biri oranında daha pahalıdır. Dergi her hafta perşembe günü yayımlanır.

Kuruluşu

Leman dergisinden ayrılan Metin Üstündağ, Bahadır Baruter, Selçuk Erdem, Erdil Yaşaroğlu ve arkadaşları tarafından Eylül 2002'de kurulmuştur. İnternet sitesi 2004'te açılmıştır. 2007 Ağustos ayında kadrosundan Yiğit Özgür, Memo tembel çizer, Oky, Ersin Karabulut, Umut Sarıkaya ve Uğur Gürsoy yeni bir dergi kurmak üzere ayrılmıştır. Bu çizerler Eylül 2007'de "Uykusuz" adlı bir dergi çıkaracaklarını açıklamışlardır.

Dergide çalışmakta olan çizer ve yazarlar

Kapak

Derginin amblemi uçmaya çalışan penguendir. Selçuk Erdem tarafından çizilmiştir. Kapak karikatürü, genellikle Türkiye'nin gündemindeki bir olay ile ilgili olmaktadır. Kurban Bayramı, İstanbul Park'ın açılışı, töre cinayetlerindeki artış ve Irak Savaşı vb. konular kapak konusu olmuştur.

Kapakta ayrıca derginin Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki fiyatı, derginin resmi sitesi, tarih, sayı ve barkot bilgileri yeralır.

Notlar

  • Penguen dergisi, Türkiye Cumhuriyeti başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisini kedi olarak çizen karikatürist Musa Kart'a açtığı tazminat davasını eleştirmek üzere "Tayyipler Âlemi" adıyla, başbakan Erdoğan'ı çeşitli hayvanlara benzeten karikatürleri kapak olarak yayımlamış ve bu nedenle Erdoğan, manevi tazminat davası açmıştır. Ancak, mahkeme sözkonusu karikatürlerin eleştiri niteliğinde olduğu ve manevi zarar doğuracak nitelikte olmadığından hareketle, davayı reddetmiştir.
  • 2006 yılında, Emrah Ablak, Bülent Üstün ve Cengiz Üstün ile birlikte birkaç çizer, Penguen'den ayrılarak bir başka haftalık mizah dergisi olan Fermuar'ı çıkarmaya başlamıştır. Esin Özbek de daha sonra Fermuar kadrosuna katılmıştır.

Dış bağlantılar