Procopius: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Xqbot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Değiştiriliyor: es:Procopio (usurpador); Kozmetik değişiklikler
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: pt:Procópio (usurpador)
66. satır: 66. satır:
[[nl:Procopius (usurpator)]]
[[nl:Procopius (usurpator)]]
[[pl:Prokopiusz]]
[[pl:Prokopiusz]]
[[pt:Procópio (usurpador)]]
[[ro:Procopius]]
[[ro:Procopius]]
[[ru:Прокопий (узурпатор)]]
[[ru:Прокопий (узурпатор)]]

Sayfanın 07.02, 23 Ağustos 2009 tarihindeki hâli

Şablon:Hükümdar Procopius (326 - 26 Mayıs 366), I. Valentinianus 'e karşı imparatorluğunu ilan eden Klikya yerlisi, Constantinus hanedanı mensubu.

Ammianus Marcellinus, Procopius'un Klikya yerlisi olduğunu söyler. Procopius, Anne tarafından İmparator Julian'ın kuzenidir.

Procopius, İmparator Julian'ın 363 yılında Pers İmparatorluğu'na karşı çıktığı sefere katıldı. Kendisine emanet edilmiş 30.000 askerin başında Ermenistan'a doğru harekete geçti ve Kral Arsaces'e katıldıktan sonra Julian'ın karargâhına geri döndü. camp. Julian'ın ölümü sırasında, söyletilere göre onun tarafından ardılı olarak seçilmiş ancak Roma Ordusu'nun Jovian'ı imparator olarak seçmesi üzerine hayatını korumak için saklandı. Antik kaynaklar, Procopius'un hayatının saklanarak geçen bölümünün detayları üzerinde aynı fikirde değillerdir ancak hepsi onun Chalcedon'da senatör Strategius'un evinin önünde açlıktan bilincini kaybetmiş ve güncel durumun ne halde olduğundan habersiz olarak ortaya çıktığı konusunda hemfikirdir.

Tam bu sırada, Jovian ölmüş ve I. Valentinianus tahtı kardeşi Valens ile paylaşıyordu. Procopius, hiç vakit kaybetmeden kendini imparator ilan etmek için harekete geçti. Constantinople'de dinlenen ve imparatorluk kentini kontrol altında tutan iki lejyona rüşvet verdi. Bundan kısa bir süre sonra 28 Eylül 365'de kendini imparator ilan etti ve çabucak Trakya ve Bithynia'da kontrolü ele geçirdi.

Valens, bu isyanla ilgilenme göreviyle harekete geçti ve sonraki aylarda müttefiklerinden kararsız halde olan sadâkatsiz şehir ve birimlerle mücadele etti. Nihayetinde her ikisinin orduları Thyateira Savaşı'nda karşı karşıya geldi ve Procopius'un birlikleri yenildi. Savaş alanından kaçsa da geride kalan iki takipçisi tarafından Valens'e ihbar edildi . Valens, her üçünü 27 Mayıs 366 tarihinde idam ettirdi.

Kaynaklar