III. Hattuşili: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Sağlamcı (mesaj | katkılar)
k iç bğl
Sağlamcı (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{Hititler}}
{{Hititler}}


'''3. Hattuşil''', yaklaşık M.Ö. 1267-1237 tarihleri arasında hüküm sürmüş [[Hitit]] kralıdır. İkinci Mursili'nin dördüncü ve en küçük oğludur. Mursili, Hattuşil'i Samuha'nın rahibi(Sausga) ilan etmiştir ve Hattuşil'de son günlerine kadar Samuha'nın [[İştar]]'ına sadık kalmıştır.
'''3. Hattuşil''', yaklaşık M.Ö. 1267-1237 tarihleri arasında hüküm sürmüş [[Hitit]] kralıdır. İkinci Mursili'nin dördüncü ve en küçük oğludur. Mursili, Hattuşil'i Samuha'nın [[Hitit dini|rahibi](Sausga) ilan etmiştir ve Hattuşil'de son günlerine kadar Samuha'nın [[İştar]]'ına sadık kalmıştır.


[[Mısır]]lılar ve Hititler arasındaki [[Kadeş Savaşı]]'nda [[başkomutan]]lık yapmıştır. Bu savaş sonunda Mısır ile [[Kadeş Antlaşması]] hazırlanmıştır.
[[Mısır]]lılar ve Hititler arasındaki [[Kadeş Savaşı]]'nda [[başkomutan]]lık yapmıştır. Bu savaş sonunda Mısır ile [[Kadeş Antlaşması]] hazırlanmıştır.

Sayfanın 13.51, 22 Temmuz 2009 tarihindeki hâli

Hititler
Kadeş Barış Antlaşması
Hititoloji
Şehirler / Devletler
Hattiler · Hattuşaş · Assuwa Birliği · Karya · Amoriler · Tuvana Krallığı · Alişar · Ankuva · Arinna · Arslantepe · Sarissa
Anadolu tarihi
Hitit Kralları
Dil
Çivi yazısı · Hititçe · Akadca · Luvi dili
Kültür
Hitit mitolojisi · Hitit mitolojisi · Hitit Parlamentosu.


3. Hattuşil, yaklaşık M.Ö. 1267-1237 tarihleri arasında hüküm sürmüş Hitit kralıdır. İkinci Mursili'nin dördüncü ve en küçük oğludur. Mursili, Hattuşil'i Samuha'nın [[Hitit dini|rahibi](Sausga) ilan etmiştir ve Hattuşil'de son günlerine kadar Samuha'nın İştar'ına sadık kalmıştır.

Mısırlılar ve Hititler arasındaki Kadeş Savaşı'nda başkomutanlık yapmıştır. Bu savaş sonunda Mısır ile Kadeş Antlaşması hazırlanmıştır.

Günümüzde Hititlerin başkenti Hattuşaş'ta yapılan kazılarda, 3. Hattuşil'e ait 200'ün üzerinde mektup bulunmuştur, bunlar dönemin Mısır firavunu II. Ramses ile yapılan yazışmaları da içermektedir.

Hattuşil döneminin Hitit Kraliçesi ana kraliçe(Tavananna) unvanlı Puduhepa'dır.


Ayrıca Bakınız

Dış Bağlantılar