Hudûd el-âlem: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
iç bağ.
SieBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Değiştiriliyor: en:Hudud ul-'alam
28. satır: 28. satır:
[[Kategori:Arap edebiyatı]]
[[Kategori:Arap edebiyatı]]


[[de:Hudūd al-ʿĀlam]]
[[en:Hudud ul-'alam min al-mashriq ila al-maghrib]]
[[cy:Hudud ul-'alam min al-mashriq ila al-maghrib]]
[[cy:Hudud ul-'alam min al-mashriq ila al-maghrib]]
[[de:Hudūd al-ʿĀlam]]
[[en:Hudud ul-'alam]]
[[ru:Худуд аль-алам]]
[[ru:Худуд аль-алам]]

Sayfanın 08.31, 16 Haziran 2009 tarihindeki hâli

Hudud ul-'alam min al-mashriq ila al-maghrib (Arapça: حدود العالم من المشرق الی المغرب ) tanınmamış bir yazar tarafından 982 yılında yazımı biten daha sonra Gurluların hükümdarı Abu ul-Harith Muhammad ibn Ahmad sunulan Arapça yazılmış bir kitapdır.

Gerçek El yazısı kitap 1258 yılında, 1892 yılında bu kitapın kopyesini Rus orientalist A. G. Toumansky Buhara'da bulur, ve Baha'i dilini öğrenmeye başlar. El yazması kitab 39 sayfalı olup, 28x18 santimetre boyutunda, yazılı metin 20x13 santimetre büyüklüğündedir.

Faks (Belgegeçer) baskısı giriş ve indeksi, Vasily Vladimirovich Bartold (Rusça: Василий Владимирович Бартольд, veya Wilhelm Barthold olarak daha çok tanılır.) tarafından 1930 yılında yayınlanır; 1937 yılında tam yorumlu İngilizce çevirisini Vladimir Fedorovich Minorsky (Rusça: Владимир Фёдорович Минорский), ve 1961 yılında bir Farsça metini M. Sotude tarafından basılmıştır.

İçerikler

Bu coğrafi bölümler ve tanımlar, İslam dünyasının evrenselleşmesi ile ilgili sınırlarını tanımlar, tarihi en büyük önemli bir belgedir.

Hudud al-'Alam Bölümleri:

1. Önsöz, 2. Yeryüzü mizacı, 3. Denizler, 4. Adalar, 5. Dağlar, 6. Nehirler, 7. Bozkırlar, 8. Dünya ülkeleri, 9. Çinistan (Çin), 10. Hindistan, 11. Tibet, 12. Dokuz-Oğuz ve Tatar, 13. Yağma, 14. Kırgız, 15. Karluk, 16. Çiğil, 17. Tukhs (Toxsı), 18. Kimek (Yemek), 19. Oğuzlara, 20. Peçeneklerin ülkesi, 21. Kıpçakların ülkesi, 22. Macarların ülkesi'ne ayrılmıştır.

Notlar

Kaynakça

Dış Bağlantılar